В Япония джойнтът е забранен. Но не и за пенсионните фондове

1464
В Япония джойнтът е забранен. Но не и за пенсионните фондове

© Pixabay

Все повече държави по света легализират употребата на марихуана, но Япония отдавна се придържа към строг забранителен режим и няма намерение в близко бъдеще да се отказва от него.

Притежанието на марихуана в Страната на изгряващото слънце се наказва със затвор до пет години, а през януари правителството предложи да се криминализира и наличието на тетрахидроканабинол в кръвта.

Това означава, че ако някой японец отиде на ваканция в чужбина, пуши марихуана и след това се прибере в родината си, може да попадне под ударите на закона.

Но в същото време японските пенсионни фондове не изпитват никакви угризения да инвестират в компании от сектора на марихуаната, пише Bloomebrg.


Финансовите отчети на Японския държавен пенсионен инвестиционен фонд GPIF показват, че институцията притежава портфейл от акции на стойност 80 млн. долара в поне три компании, занимаващи се с производство на продукти от марихуана.

Фондът е сред най-големите акционери в канадските компании компания Canopy Growth, Cronos Group и Aurora Cannabis. Първите две са фокусирани върху продажбата на канабис за обща употреба, докато Aurora Cannabis е един от водещите играчи в секстора на медицинската марихуана.

"Това е сериозен парадокс. Животите на много хора са съсипани, след като са заловени да пушат марихуана, дори в минимални количества. А в същото време държавният пенсионен фонд инвестира в подобни компании", казва адвокатът Мичико Камеиши от Осака.

От GPIF не са подали информация дали и в момента фондът все още е собственик на тези дялове. Те фигурират във финансовите отчети към края на второто тримесечие на миналата година.

Според говорителя на фонда Нао Хонда, дори акциите на канабис компаниите да са все още част от портфейла на институцията, те заемат около 0.005% от общите му активи.

Пред Bloomberg тя уточнява, че законът забранява на GPIF да купува директно акции от пазара. Тези, които той притежава, са част от борсово търгувани индексни фондове, които следят различни сектори. 

"Нашата единствена цел е да осигурим дългосрочна доходност за вложителите", казва още Хонда.

Aphria и Tilray се сливат в най-голямата канабис компания в светаКанадските компании Tilray и Aphria се сливат, създавайки най-големия производител на канабис в света

Японският държавен пенсионен инвестиционен фонд, който е един от най-големите в света, е изправен пред дилема, която тормози много от инвестиционните мениджъри по света - как да постигнат висока доходност, спазвайки моралните и етичните обществени принципи.

В Близкия изток, например, държавните инвестиционни фондове избягват да купуват директно акции от компании, занимаващи се с хазарт, производство на алкохол или отглеждане на прасета. Повечето от тях обаче притежават дялове от други фондове, чиито инвестиции със сигурност са в разрез с Шариата.

Суверенният инвестиционен фонд на Норвегия, където употребата на марихуана е незаконна, също притежаваше акции на Canopy Growth, но ги продаде след подаден сигнал от една от неправителствените организации в страната.

Подобни примери обаче има по целия свят, включително и в САЩ. Един от учителските пенсионни фондове в Кентъки (където канабисът е забранен) държи акции от фонд за недвижими имоти в Сан Диего, който отдава под аренда земи на лицензирани производители на марихуана.

Според Миита Котаре от Бизнес университета МакКомбс в Остин, Тексас, не е възможно изцяло да се избегне инвестицията на държавни средства в сектори, които не се приемат еднозначно от обществото.

Повечето пенсионни фондове наистина не инвестират пряко в отделни компании, а купуват дялове от индексни фондове, чиито портфейли са разпределени в десетки сектори и стотици фирми.

Според Котаре по-важният въпрос е дали GPIF не поема твърде голям риск с парите на своите вложители, инвестирайки в сектор, който все още е незаконен на много места по света. Но и това има своето обяснение, тъй като при нулевата, а дори и отрицателната доходност, която генерират някои от конвенционалните активи, като облигациите в момента, фондовете активно търсят по-печеливши вложения.

Ако не предприемат подобна стратегия, може да се окаже, че парите, натрупани от техните вложители, няма да бъдат достатъчни, за да им осигурят достатъчно високи пенсии. В Япония това е особено сериозен проблем, тъй като страната е с най-високата продължителност на живота в света.

"Понякога се притеснявам, като виждам как пенсионните фондове стават все по-рисково ориентирани. Това, всъщност, е основният етичен проблем", казва още Миита Котаре.

За последната година книжата на Canopy Growth и Cronos Group са поскъпнали съответно със 116% и 62%, докато тези на Aurora Cannabis бележат спад от 17 на сто.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg