Virgin Orbit на Ричард Брансън получи още един спасителен пояс

849
Virgin Orbit на Ричард Брансън получи още един спасителен пояс

© Virgin Orbit

Стартъпът Virgin Orbit на Ричард Брансън все още диша, благодарение на паричните потоци, осигурени от другите компании на Virgin на британския милиардер, докато се опитва да наложи бизнеса си за доставка на сателити.

Компанията наскоро набра 10 млн. долара от Virgin Investments Limited (VIL) – инвестиционен филиал на Virgin Group, според декларация до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) от 30 януари. Това е третият инвестиционен прозорец за набиране на средства за Virgin Orbit, отворен от VIL за по-малко от три месеца. Предишните два кръга за финансиране бяха през ноември, а събраните средства – 25 млн. долара, и в средата на декември – с набран портфейл от 20 млн. долара, което е знак, че компанията може да има проблем с парите.

И трите кръга за набиране на инвестиции бяха събрани под формата на дълг, известен като необезпечени конвертируеми банкноти, които могат да бъдат конвертирани в собствен капитал на Virgin Orbit при определени условия. Те дават на VIL първи приоритет на активите на Virgin Orbit в случай на неизпълнение, според информацията, подадена към Борсовия регулатор на САЩ.


Източник: Virgin Orbit

Virgin Orbit доставя малки сателити на ниска околоземна орбита с помощта на модифициран самолет Boeing 747 с ракета, прикрепена под едно от крилата му. По време на мисия за изстрелване машината  първо лети до около 35 000 фута в небето и освобождава ракетата във въздуха, където тя се задвижва, за да достигне определената си височина. Методът е известен като хоризонтално изстрелване. Другото космическо начинание на Брансън – Virgin Galactic, използва подобна система за летене на туристи до суборбиталното пространство.

Три изстрелвания на Virgin Orbit за две години

Virgin Orbit осъществи първия си успешен полет през януари 2021 г. Оттогава компанията е изпълнила още три мисии, една през същата година и две – през 2022 г. Virgin Orbit се похвали със 100 % успех на изстрелване, но бавният темп не е рентабилен.

В последния си отчет за печалбите Virgin Orbit записа тримесечна загуба от 44 млн. долара при 34 млн. долара приходи за трите месеца до 30 септември 2022 г. През деветте месеца на 2022 г. компанията отчете загуби за 140 млн. долара и имаше резерв от 71 милиона в края на периода.

При този темп на загуби, дори с 55 млн. долара нов капитал, набран от септември, Virgin Orbit рискува да остане без пари до юни 2023 г.

Източник: Virgin Orbit

Десет милиона от новото финансиране ще бъдат използвани за оборотен капитал, се посочва в декларацията до SEC.

Последната мисия на Virgin Orbit от 9 януари в Обединеното кралство не успя да достигне орбита поради „аномалия“ с двигателя на горния етап на ракетата. Инцидентът се проучва от Отдела за разследване на въздушни произшествия на Острова и от Федералната авиационна администрация на САЩ, тъй като стартъпът е регистриран в Лонг Бийч, Калифорния.

Virgin Orbit стана публична през декември 2021 г. в сливане на SPAC - компания за придобиване със специална цел, което вдигна оценката и на 3 млрд. долара.

Пазарната капитализация обаче се е свила с повече от 80% до 566 млн. долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg