Вижте къде домакинствата инвестираха 100 млн. лв за тримесечие

2116
Вижте къде домакинствата инвестираха 100 млн. лв за тримесечие

© Pixabay.com

Вложенията на домакинствата в местни и чуждестранни инвестиционни фондове са нараснали с близо 100 млн. лв. спрямо тримесечие по-рано, сочат изчисления на Profit.bg на база данни от Българска народна банка.

В края на 2016 г. инвестициите във фондове на населението се равняват на 725 млн. лв., което е втората най-висока стойност в историята, след отчетените 736 млн. лв. към 30 юни 2015 г.

Въпреки високата стойност, инвестициите представляват едва 1.54% от депозитите на населението към края на годината спрямо рекордните 1.73% преди година и половина и 1.38% преди три месеца.

Това ще рече, че на 65 лв. в банката домакинствата в страната имат по 1 лв., инвестирани във фондове.

Да, лихвите по влоговете са на исторически минимум, а от своя страна, фондовете предлагат по-висока доходност, но естествено - на фона на по-висок риск. Като пример можем да посочим, че част от фондовете в страната постигнаха доходност от 20-30 и повече процента през изминалата година.

Не липсват обаче и фондове, реализирали загуби за клиентите си, на фона на рекордни нива на световните индекси.

В края на декември активите, управлявани от местните и чуждестранните фондове, които осъществяват дейност в България, възлизат на рекордните 2.85 млрд. лв.

Техният размер нараства с 635.7 млн. лв., в сравнение с година по-рано и с 386 млн. лв. спрямо септември 2016 г.

Като процент от БВП, общите активи на фондовете е 3.1 на сто спрямо 2.5 на сто за преди 12 месеца и 2.7 на сто за преди тримесечие.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg