Водещи европейски държави разследват iPhone 12 заради радиация

1547
 Водещи европейски държави разследват iPhone 12 заради радиация

© Unsplash

В четвъртък Белгия обяви, че ще направи анализ на потенциалните рискове за здравето, свързани с iPhone 12 на Apple, което увеличава перспективата повече европейски държави да забранят модела, след като Франция нареди спиране на продажбите му заради нарушаване на ограниченията за излагане на радиация, съобщава Reuters и добавя:  
 
“Въпреки това изглежда, че няма непосредствена перспектива за забрана в целия ЕС, тъй като Европейската комисия заяви, че ще изчака обратна връзка от други държави от блока, преди да вземе решение за каквито и да било действия”. 
 
Държавите членки на Европейския съюз, които бяха уведомени за проблемите от френския регулаторен орган в сряда, разполагат с три месеца, за да предоставят обратна връзка. Някои от тях, като Италия, вече заявиха, че засега няма да предприемат никакви мерки. 
 
Apple оспорва френските констатации, като твърди, че iPhone 12 - вече сравнително стар модел, пуснат на пазара през 2020 г., е сертифициран от множество международни органи като съответстващ на стандартите за радиация. 
 
През последните две десетилетия изследователите са провели огромен брой проучвания, за да оценят риска за здравето от мобилните телефони. Според Световната здравна организация не са установени неблагоприятни здравни последици, причинени от използването им. 
 
Новият iPhone 15: Титаниев корпус и подобрени възможности на същата ценаВъпреки че компанията не акцентира на AI, технологията е в основата на няколко нови функции


Матийо Мишел, държавен секретар на Белгия по въпросите на цифровизацията, обаче заявява пред информационната агенция, че белгийският регулатор проучва въпроса след мерките, наложени от Париж. 

"Незабавно поискахме от IBPT (Белгийският институт за пощенски услуги и телекомуникации) потвърждение или поне анализ и в момента той се извършва", посочва той. 
 
Мишел също така е поискал от регулатора на по-късен етап да анализира всички смартфони на Apple, както и устройства, произведени от други производители. Все пак той подчертава, че европейските стандарти са изключително предпазливи и няма непосредствени рискове за безопасността. 
 
"Ето защо днес очевидно става дума за граница, която се преминава (според френския регулатор) и това е неприемливо, но по отношение на здравето и безопасността не мисля, че има причина да мислим, че всички ще се превърнем в малки зелени човечета", подчертава Мишел. 
 
През 2021 г. iPhone 12 е преминал успешно теста за радиация, проведен от френската агенция. 
 
Германският мрежови регулатор BNetzA на свой ред заявява, че анализите във Франция може да послужат като ръководство за цяла Европа и че ще разгледа темата по отношение на германския пазар, когато процесът на проверка във Франция напредне достатъчно. 
 
Нидерландският орган за цифров надзор също заявява, че проучва въпроса и ще поиска обяснение от американската компания, като същевременно подчертава, че "няма остър риск за безопасността". 
 
В същото време италианското министерство на промишлеността следи ситуацията, но засега не предприема никакви действия. 
 
Португалският телекомуникационен регулатор ANACOM също коментира, че следи и анализира събитията в координация с Франция и очаква един от двата възможни изхода - Apple да коригира ситуацията или, ако това не се случи, Брюксел да каже на държавите от блока "да предприемат съответни мерки". 
 
Великобритания, където iPhone 12 отговаря на стандартите за радиационна безопасност при пускането му на пазара, не е обявила никакви планове във връзка с решението на Франция. 
 
Експерти от индустрията заявяват пред Reuters, че няма рискове за безопасността, тъй като регулаторните граници, основани на риска от изгаряния или топлинен удар от радиацията на телефона, са определени доста под нивата, при които учените са открили доказателства за вреда. 
 
Приходите на Apple спадат, но бизнесът с услуги достига рекорден връхОбщите приходи от iPhone, които обикновено са основен двигател на печалбите на Apple, не достигат прогнозите на анализаторите


Миналата година приходите на Apple в Европа възлизат на около 95 млрд. долара, което прави региона втори по важност след Северна и Южна Америка. Според някои оценки през миналата година в Европа са продадени над 50 милиона iPhone-а. 

Apple, която не разпределя продажбите си по държави или модели, пусна във вторник на пазара iPhone 15, а тригодишният iPhone 12 не може да се купи от сайта на компанията онлайн във Франция и други европейски държави. Той обаче може да бъде закупен от трети страни, включително от Amazon.  
 
"Ограничаването на продажбите на iPhone 12, само по себе си, не би трябвало да окаже такова влияние върху iPhone като цяло. Бихме били по-загрижени, ако става въпрос за по-нови модели", заявява анализаторът от DA Davidson Том Форте. 
 
По думите му Apple може да се сблъска с други, по-големи проблеми като например потенциални ограничения върху използването на iPhone в Китай и нови регулации за данните в Европа. 
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg