Вторичната търговия с облигациите на Агро Финанс започна от днес

583
Вторичната търговия с облигациите на Агро Финанс започна от днес

От днес започна вторичната търговия с емисия облигации на Агро Финанс АДСИЦ (). Емисията е в размер на 2.5 млн. евро, разпределени в 2 500 броя обикновени, корпоративни, безналични, поименни, лихвоносни, необезпечени, неконвертируеми, свободно прехвърляеми облигации, с номинална стойност 1000 евро всяка.

Лихвата е фиксирана на 7.5% годишно, с определен 6-месечен период на лихвени плащания. Срокът на облигационния заем е 36 месеца, с дата на сключване на заема 25 март 2008 г. и падеж 25 март 2011 г.

„Капиталовият пазар е динамичен и променлив, но мога да ви уверя, че пазарът на земеделска земя е доста горещ,“ каза Десислава Йорданова, изпълнителен директор на Агро Финанс АДСИЦ по повод началото на вторичната търговия на облигациите на БФБ.

По нейна информация инвестиционният фонд е сред трите големи публични фонда за земеделска земя, като в портфейла на Агро Финанс АДСИЦ, по последна информация, влизат почти 83 хил. дка земя, които в по-голямата си част са от 1 до 6 категория.

От началото на годината размерът на инвестициите са нараснали с над 25%. Инвестираните средства от дружеството за периода март 2007 г. - юни 2008 г. са 19.942 млн. лв. при средна цена на портфейла, с включени всички разходи, от 240.30 лева на декар.

„Под аренда са отдадени близо 42% от земята, а между 10-15% са в процес на уреждане на арендните отношения,“ допълни Десислава Йорданова. „Предвиждаме до края на годината да увеличим портфейла си до между 120-130 хил. дка земя.“

Днес започна и търговията с книжата на Винъс АД (). На представянето на компанията на Българска фондова борса Йоанис Бонакис, изпълнителен директор на Винъс АД, обяви, че целта на листването на дружеството е публичността и извличане на позлите, които предоставя на една компания тя.

Номиналната и емисионната стойност на акциите е 1 лв., като книжата се търгуват на Неофициалния пазар на акции на БФБ.

„Възнамеряваме да превърнем компанията в истински холдинг, инвестиращ в сектора на недвижими имоти, като вярваме, че пазарът на земеделска земя ще претърпи бурно развитие,“ коментира Йоанис Бонакис.

Към момента в активите на Бинъс АД влизат 10 апартамента в комплекс Виста, в район Витоша ВЕЦ-Симеоново, община Лозенец, с обща площ приблизително 950 кв. м., както и 40 хил. кв. м. земя в община Божурище и 20% участие в капитала на 'Ол Трейд АД. Последното дружество е компания, инвестираща в недвижими имоти, която до момента притежава около 37 хил. кв. м. земя в общините Банкя и Божурище.

Закупената земя е в процес на регулация и e подходяща за жилищно строителство.

В момента 2.66% от капитала е притежаван от миноритарни акционери с по-малко от 5% участие в капитала, уведомяват от дружеството.

„Очакванията ни са за в бъдеще, след увеличение на основния капитал на дружеството,
размерът на free-float-а да достигне до най-малко 20%. Увеличението на основния капитал на Винъс АД може да се осъществи при наличие на инвестиционни предложения и след решение на Общото събрание на акционерите,“ съобщават от дружеството.

Към момента все още липсват сделки по позицията, както търсене и предлагане.

Сн.: Десислава Йорданова, изпълнителен директор на Агро Финанс АДСИЦ и Йоанис Бонакис, изпълнителен директор на Винъс АД, от дясно на ляво (Profit.bg) 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg