Японският промишлен конгломерат Toshiba се разделя на три

752
Японският промишлен конгломерат Toshiba се разделя на три

© Unsplash.com

Японският промишлен конгломерат Toshiba потвърди плановете си компанията да бъде разделена на три.

От Toshiba обявиха, че трите компании ще се фокусират върху инфраструктура, полупроводници и устройства.

След счетоводния скандал от 2015 г. компанията беше подложена на все по-голям натиск от страна на акционери активисти да предприеме промени.


Тази седмица американският гигант General Electric обяви сходна стратегия, която ще доведе до разделянето на легендарната компания.

Според плана на Тoshiba двата й основни бизнеса – подразделението за енергетика и инфраструктура и дейността й с устройства и съхранение, ще бъдат отделени.

След отделянето на тези две компании Toshiba ще продължи да притежава 40.6-процентен дял в производителя на чипове Kioxia, както и в други активи.

Очаква се конгломератът да се преструктурира до втората половина на 2023 г.

Американският промишлен гигант General Electric се разделя на три компанииКомпанията ще се раздели на отделни дружества, които ще се фокусират върху авиацията, здравеопазването и енергетиката


Този ход има за цел да увелича пазарната оценка на отделните бизнеси на Toshiba, след като компанията беше подложена на натиск от страна на акционери.

Някои анализатори обаче са притеснени от сроковете на промените.

"Този ход е в правилната посока, но изглежда бавен," казва пред BBC Атул Гоял от инвестиционната банка Jeffries, който смята, че срок от между три и шест месеца би бил по-удачен.

"2023 е далече и не знаем какво може да се случи дотогава."

Toshiba е една от най-старите и големи компании в Япония с подразделения, които варират от домашни електроуреди до атомни електроцентрали.

Компанията обаче се сблъска с огромни промени в последните години след счетоводния скандал и големите загуби на ядреното си подразделение в САЩ.

През 2015 г. тогавашният главен изпълнителен директор Хисао Танака подаде оставка, след като Toshiba обяви, че е надписала печалбата си с над 1 млрд. долара.

През април тази година британската компания за дялово инвестиране CVC Capital Partners отправи оферта за придобиването на Toshiba на стойност 20 млрд. долара.

Седмица по-късно главният изпълнителен директор на японската компания Нобуаки Куруманати подаде оставка във връзка със скандал около офертата. След това Toshiba отхвърли офертата на CVC, което разгневи някои от акционерите й.

През юни част от акционерите се разбунтуваха, което доведе до свалянето на председателя на компанията Осаму Нагаяма от позицията му.

Toshiba води началото си от 70-те години на 19 век и в продължение на десетилетия след Втората световна война беше символ на икономическото възстановяване на Япония и на високотехнологичната й индустрия.

През 2015 г. обаче компанията призна, че е надписвала печалбите си в продължение на шест години, с което се превърна в символ на множеството корпоративни скандали в Япония.

За да избегне фалит, компанията продаде бизнеса си с чипове през 2018 г., който беше перлата в короната й.

Днешното изявление, че компанията се разделя на три слага край на една ера, но и отбелязва нарастващата значимост на акционерите активисти, които успешно отстраниха председателя й от поста му през юни.

Разделянето на подобен конгломерат далече не е често срещана бизнес стратегия в Япония и предстои да се види дали то ще бъде успешно и по-важното дали ще е достатъчно, за да се угоди на акционерите.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg