Ясен знак от Вашингтон към Facebook: Не създавайте детски Instagram

590
Ясен знак от Вашингтон към Facebook: Не създавайте детски Instagram

© Pixabay.com

Изслушването на Facebook пред членове на американския сенат вчера доведе до едно огромно заключение от страна на присъствалите законодатели - Instagram няма работа да създава приложение за деца.

Използвайки вътрешно проучване на Facebook от документи, които са били предоставени на Wall Street Journal, а част от които бяха оповестени публично и от компанията, сенаторите изостриха критиките си към компанията и изразиха притесненията си относно ефекта на подобно приложение върху младите хора.

В поредица от публикации WSJ представи подробно плана на Facebook за създаване на Instagram за деца на възраст под 13 години.


От Facebook представят плана си като алтернатива и по-безопасно приложение за деца, в сравнение с основния продукт, но по време на изслушването вчера на Антигона Дейвис, която отговаря за сигурността във Facebook, законодатели многократно демонстрираха своя скептицизъм.

Сенатор Ричард Блументал заяви пред журналисти, че въпреки че от Facebook са обявили, че временно ще спрат плановете си, “компанията би трябвало да се ангажира с окончателното им прекратяване.”

Instagram ще изисква рождените дати на потребители и ще улавя лъжцитеСлед определен момент потребителите, които отказват да предоставят рождената си дата, няма да могат да използват притежаваната от Facebook услуга

По време на изслушването Дейвис се опита да представи в контекст и да преформулира публикациите на WSJ, но сенаторите й напомниха, че данните са от собствени проучвания на Facebook.

Блументал заяви, че с негови колеги са направили експеримент, като са създали мним профил на 13-годишно момиче и са последвали профили, свързани с “екстремни диети и хранителни разстройства.” Според него “ в рамките на ден препоръките към профила изобилствали от профили, които промотират самонараняване и хранителни разстройства.”

Сенатор Ейми Клобухар заяви пред журналисти, че е била „разочарована“ от отговорите на Дейвис, информира CNBC.

“Всеки, който е изучавал Facebook и бизнес модела на компанията, знае как е стартирала компанията и как печели пари … всичко се базира на използването на данни на потребителите,” казва Клобухар.

Тя също така заяви, че иска да види отговорите в писмен вид на Facebook за това колко печели компанията от по-младите си потребители, в сравнение с тези в други възрастови групи.

Всеки законодател, който имаше въпроси към Facebook по време на вчерашното изслушване, е изразил притеснения относно документите, с които са се запознали преди това. Това е рядък случай на това как изглежда двупартийността във Вашингтон днес.

“Тук няма партийни различия и бих добавил, че няма съчувствие към Facebook заради неспособността й да действа отговорно,” заяви Блументал пред журналисти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg