Запознайте се с новия екип от съветници на Илон Мъск

1206
Запознайте се с новия екип от съветници на Илон Мъск

Колкото и да е трудно за вярване, най-страшният момент в превземането на Twitter от Илон Мъск не беше, когато той влезе в офисите на компанията в Сан Франциско, носейки мивка – шега, която трябваше да обясни, за да проработи (той използва английския израз "Let that sink in", което означава да оставиш нещо да отлежи в ума ти, за да го разбереш и приемеш).
 
По-страшното бяха изтеклите лични съобщения между Мъск и негови поддръжници от една страна и острите реплики между него и вече бившия изпълнителен директор на компанията Параг Агравал.   
 
„Какво свърши тази седмица?“, пише Мъск до Агравал в едно от съобщенията си, предрекли съдбата на бившия мениджър на Twitter. В същото време Джейсън Калаканис, 51-годишен подкастър и предприемач, забогатял в dot-com ерата, пише на Мъск да го напарви треньор на отбора. „Да бъда изпълнителен директор на Twitter е моята мечтана работа“, заявява Калаканис.
 
Малко по-късно Мъск мъмри Калаканис, че рекламира Twitter на потенциални инвеститори без негово знание, стана ясно от изтеклите разговори. В крайна сметка обаче цялото това безсрамно автолобиране от страна на Калаканис проработва, пише Fast Company. 
 
Наскоро той промени биографията си в платформата на “Chief Meme Officer, Twitter” и очевидно се е превърнал в един от най-близките хора на Мъск – част от малка група доверени лица, за които New York Times съобщава, че сега вземат решения и съветват Мъск в стратегията за променя на Twitter.
 
Групата включва още Джаред Бърчал, който управлява семейния офис на Мъск, както и Алекс Спиро, адвокат на Мъск. NYT съобщава, че партньорът на компанията за рисков капита Andreessen Horowitz Шрирам Кришнан и рисковият капиталист Дейвид Сакс също са сред съветниците на Мъск.

Диктатор по учебник. Как виждат Мъск служители и потребители на TwitterДосегашното поведение на Илон Мъск в Twitter е свързано с


Източници на изданието Fast Company обсъждат как тези хора ще оформят бъдещето на Twitter с известна тревога. „Не е изненадващо, че Мъск ще доведе хора, на които има доверие, за да му помогнат да се справи с този нов за него бизнес. Да си собственик на Twitter е различно от това да си потребител“, казва Майкъл Гартенберг, технологичен анализатор и бивш инвеститор.

Той сравнява вътрешния кръг на Мъск с това, което направи Стив Джобс след завръщането си в Apple, когато хора, на които вярваше, му помогнаха в ключовите решения за това кого да задържи и кого да уволни. „Въпросът, разбира се, е дали Мъск получава толкова добри съвети, колкото получи Джобс“, казва Гартенберг.
 
Много потребители на Twitter изглежда вече са взели решение за качеството на този съвет. Новината за доверения екип на Мъск накара мнозина да припомнят предишни провали и проблеми, свързани с някои от хората в този екип. Сакс например отдавна е критикуван за съавторство на статия от 1996 г., посветена на политиките за противодействие на дискриминацията срещу определени групи. В нея той казва, че най-трагичният страничен ефект от такива политики е, че много значими постижения на ученици от малцинствата могат да бъдат компрометирани.
 
Иса Уотсън, основател и главен изпълнителен директор на стартъпа Squad, която познава Калаканис, коментира предишни негови изявления, в които той твърди, че расизмът не съществува в света на технологиите, защото той лично никога не е виждал доказателства за това. „В момента има силно напрежение – много мои приятели от еврейски произход се чувстват несигурни, много мои приятели от малцинствата се чувстват несигурни“, споделя тя за Fast Company. По думите на Уотсън, когато привличаш група, която да изработи стратегия за платформа като Twitter, е важно да има представители на най-уязвимите и най-атакувани групи, за да се чувстват те включени.” 
 
Още една група, която не е включена в „съвета“ на Мъск в Twitter, са младите хора. „Twitter може да създаде наистина мощни общности“, казва Мейгън Лойст, основателка на движението Gen Z VCs, което включва 14 000 млади инвеститори, основатели на компании и студенти. „Бих искала да видя приобщаването на повече жени, представители на поколението Z, и други разнообразни гледни точки около шефа на Twitter“, казва тя. 
„По време на кариерата си се запознах с хора като тях, иноватори, които забогатяха неприлично чрез комбинация от далновидност и късмет“, казва Бриана Ву, софтуерен инженер и изпълнителен директор на групата за прогресивно политическо действие Rebellion PAC. 
 
Ву обаче се опасява, че тези хора прекарват толкова много време в разговори помежду си, че се отделят от реалността. „Те с толкова убедени, че са новатори, толкова враждебни са към външната критика, че губят прозрението – първото нещо, което ги е направило успешни“, добавя тя.
 
Ву изразява още някои опасения относно доверените лица на Мъск. „Повечето от тях са показали шокиращи нива на враждебност към пресата. И мисля, че най-опасното нещо е, че въз основа на кариерите си те изглеждат незаинтересовани от безопасността на жените, цветнокожите и различните хора“, казва тя.
 
„Не съм сигурна накъде отива бъдещето на Twitter“, добавя Уотсън. Знам със сигурност, че много хора от всякакъв произход – бели, чернокожи, богати, не толкова богати, хора от технологиите и медиите и всякакви други сфери – също са разтревожени за това накъде отива Twitter“, казва тя.
 
Гартенберг посочва, че първите няколко дни на компанията след придобиването й от Мъск предполагат, че има трудности, свързани със способността на съветниците да разчитат сигналите, които  дава неспокойната потребителска база на Twitter. „Досега неща като платените сини отметки не се приемат добре. Ако това съвет, дошъл от доверените лица на Мъск, може би той има нужда от допълнителни съветници.“
Българският бизнес

Всичко по темата Птиците отлитат от Мъск

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg