Защо институциите се обединиха срещу Libra?

1200
Защо институциите се обединиха срещу Libra?

© Pixabay

Американската администрация изрази опасения, че плановете на Facebook да пусне на пазара собствена криптовалута могат да застрашат националната сигурност. Групата на институциите, които се противопоставят на свободното разпространение на Libra, става все по-голяма - както в САЩ, така и в останалите държави, пише The Wall Street Journal.

На какво обаче се дължи това недоверие от страна на регулаторните органи и нежеланието им да дадат "зелена светлина" за криптовалутата на социалната мрежа?

"Има много играчи на пазара, които използват криптовалутите, за да финансират незаконната си дейност. Това със сигурност е въпрос, който касае националната сигурност", заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин на брифинг в началото на седмицата. По думите му, ако Facebook иска да развива собствена дигиталан парична единица, тя трябва да разполага с легитимна платежна система, в която да са заложени стриктни механизми за предотвратяване на възможността за пране на пари.

"Facebook трябва да свърши още много работа, за да ни убеди, че тези изисквания са изпълнени", каза още Мнучин.

LG Oled TV

Директорът на блокчейн поделението на Facebook Дейвид Маркъс заяви, че Libra ще бъде под надзора на швейцарските регулаторни органи, защото компанията, която ще организира мрежата на криптовалутата, е регистрирана в Швейцария. Тази седмица Маркъс ще говори и пред банковата комисия в американския Сенат, където ще отговаря на въпросите на конгресмените и ще се опита да успокои техните опасения.

И демократите, и републиканците обаче са единодушни в критиките си към плановете на Facebook. Желанието на компанията е да създаде парична единица, която да доведе до създаването на "по-добра финансова система", както се изрази и самият Дейвид Маркъс. Но институциите изпращат ясен сигнал към технологичния гигант, че ако иска да продължи работата по Libra, ще трябва да се съобразява с вече установените правила.

Група представители на Демократическата партия дори излязоха с предложение Facebook да замрази изцяло проекта, докато не удовлетвори изискванията. 

Същото важи и за останалите развити държави. Очаква се тази седмица представителите на Г7 (групата, в която освен САЩ, влизат още Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония) да обсъдят рисковете, свързани с евентуалното разпространение на Libra и останалите криптовалути. На форума ще присъства и Беноа Кьор, който е член на управляващия борд на Европейската централна банка. Той ще изнесе и специален доклад по темата.

Някои европейски политици и официални лица се притесняват, че Libra може да подкопае стабилността на националните валути и влиянието на ЕЦБ. Германското финансово министерство излезе с официално становище, в което изтъква, че не бива да се допуска криптовалутата на Facebook да се превръща в пълноправна алтернатива на еврото.

Но според Дейвид Маркъс, Libra никога не е имала подобни намерения. Той е категоричен, че тя няма амбицията да се превръща в инвестиционен продукт или да се конкурира по някакъв начин с конвенционалните валути. 

10 неща, които трябва да знаем за новата валута на FacebookLibra, която се очаква да стартира официално през 2020 г., е дигитална валута, базирана на блокчейн технологията


Libra е представител на т. нар. "stable coins". Това са криптовалути, които са обезпечени с други финансови активи (конвенционални валути, суровини и др.) и са обвързани с техния курс. По този начин се избягва един от основните недостатъци на дигиталните парични единици - волатилността.  

Идеята на Facebook е Libra да стартира официално през 2020 година и да позволява директни разплащания между потребителите на социалната мрежа. Впоследствие плановете предвиждат тя да излезе и извън рамките на платформата, като даде възможност на хората да плащат с новата валута за такси, да си купуват с нея стоки и услуги.

Според блокчейн поделението на Facebook контролът върху блокчейн структурата на новата парична единица ще бъде прехвърлен към специално създадената за целта компания - Libra Association, която ще бъде регистрирана в Швейцария. В нея участват партньорите на социалната мрежа в този проект, сред които са компании като Mastercard, Visa, PayPal, eBay, Uber, Lyft, Spotify и др.

За разлика от останалите популярни криптовалути като Blockchain и Ether, структурата на Libra няма да е централизирана, а ще бъде под контрола на членовете на Libra Association. Много криптоентусиасти критикуват този подход с аргумента, че нарушава един от основните принципи на блокчейн валутите, а именно тяхната независимост.

Държавните институции и регулаторните органи пък отправят своите критики от противоположния полюс - според тях Facebook трябва да докаже, че е намерила решение на проблемите си от миналото (свързани със съхранението на личните и финансови данни на потребителите).

Освен регулаторните ограничения обаче, Libra може би е изправена и пред друг, много по-сериозен риск, пише Bloomberg. И той е да накара потребителите да я използват. До този момент криптовалутите не успяха да се превърнат в широко разпространено платежно средство именно защото не успяха да спечелят доверието на достатъчно голям брой хора. Възможността " да се изпращат пари по същия начин, по който се изпращат текстови съобщения" (както Facebook рекламира своя бъдещ продукт) вече се предлага от други конкуренти на пазара, като Google, Apple, PayPal и Circle. Подобни продукти има дори и в развиващите се държави, които са основният целеви пазар за Libra, според плановете на Facebook.

На първо време основната задача на Дейвид Маркъс и неговите колеги ще е да убедят регулаторите в "безопасността" на Libra и да успокоят всички техни опасения относно сигурността и механизмите за борба с прането на пари. Но дори да успеят, може да се окаже, че новата криптовалута няма да бъде използвана по начина, по който те очакват. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg