Защо инвестицията в милиардерски бизнес води до успех?

826
Защо инвестицията в милиардерски бизнес води до успех?

© Pixabay

Милиардерите са доказано добри в изкарването на пари. Докато печелят пари за себе си, те могат да направят богати и други.

Акциите на компании, контролирани от милиардери, изпреварват в представянето си средната доходност на глобалните пазари през последните 15 години, сочи нов съвместен доклад на швейцарската банка UBS и PwC, цитиран от CNN. 

Докладът анализира представянето на книжата на 603 публични компании, над които милиардери имат значителен контрол и богатството им е тясно обвързано с въпросния бизнес.


Годишната доходност за 15-годишен период на тези компании възлиза на близо 18% спрямо 9% при широк стоков индекс, който следи акциите в 47 различни държави. Контролираните от милиардери дружества също така са доста по-печеливши.

„По-доброто представяне, което наричаме „ефект на милиардера“, зависи от предприемача, който държи контрола, независимо от това дали бизнесът е публичен или частен“, се казва в доклада.

Какво прави милиардерите специални?

Според доклада милиардерите споделят три качества, които правят компаниите им успешни: умно поемане на риск, бизнес фокус и решителност.

Милиардерите предприемачи имат „оптимистично отношение”, фокусирани са върху риска, те го разбират и умеят да го редуцират. Освен това постоянно търсят възможности и не се обезсърчават от провали, твърди проучването.

Оказва се, че близо 27 млн. работни места са директно или индиректно свързани с компаниите, контролирани от милиардери.

Състоянието на милиардерите намалява през 2018 г.

След години на растеж, „милиардерският бум” стана жертва на „естествена корекция” през 2018 г., в резултат на силния долар, пазарната волатилност и икономическата слабост, смята Джоузеф Стадлър, директор на UBS Global Wealth Management.

Броят на милиардерите по света падна с 57 души, особено след сериозно намаление в Китай и Индия. Единствено в САЩ има повишение на броя на суперзаможните хора, благодарение на технологичната индустрия зад Океана.

Конкретно в САЩ има 89 технологични милиардера към края на 2018 г., което е скок от 70 души спрямо 2017 г.

Милиардерите приключват 2018 г. 35% по-богати спрямо ситуацията от преди 5 години, притежавайки активи за общо 8.5 трилиона долара.

Кой е милиардерът зад сензацията TikTok?TikTok се превърна в сензация в интернет, откакто се появи на пазара през 2016 г.

Броят на жените милиардери се увеличава с 46% през същия период - до 233 души, които притежават 11% от общото милиардерско състояние.

Технологичните лидери водят класацията

Нетното състояние на технологичните препдриемачи е скочило близо двойно за пет години до 1.3 трилиона долара, като броят на милиардерите, които контролират технологичните компании, се повишава от 76 на 148 души.

Десет от топ 20 на технологичните милиардери са от САЩ, а четири от Китай.

Индустриалните предприемачи губят 15% от състоянието си до близо 609 млрд. долара, като основна причина за това е спад в цените на стоките.

Милиардерите се опитват да увеличават състоянието си чрез директни частни инвестиции спрямо вложения в листнати дружества, посочва Саймън Смайлс, директор в UBS Global Wealth Management.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg