Защо неограниченият мобилен интернет вече не е лукс, а необходимост?

5151
Защо неограниченият мобилен интернет вече не е лукс, а необходимост?

© Pixabay

Световният мобилен трафик на данни през 2020 г. възлиза на над 46 екзабайта*, като бележи ръст от близо 30% спрямо предходната година.

Мобилните устройства вече генерират над 50% от целия интернет трафик, а близо две трети от общия мобилен трансфер на данни се генерира от видеосъдържанието. Все повече хора използват своите смартфони за работа, забавление и информация. На фона на пандемията от COVID-19, която промени ежедневните навици в почти всяка сфера на живота, онлайн обучението, работата от разстояние и дистанционните видеоконференции се превърнаха в нещо нормално.
 
На този фон се променят и изискванията на потребителите - както към самите устройства, така и към мобилните оператори и доставчиците на телекомуникационни услуги.

Добрата новина е, че вече и в България потребителите могат да разчитат на планове с неограничени национални мегабайти през целия месец, за целия срок на договора.

Едва ли има човек, който да не е попадал в досадната ситуация да изчерпи лимита си за трафик на максимална скорост, а това обикновено става в най-неудобния момент - по средата на важна среща или точно когато ученикът в семейството трябва да гледа важен видеоурок по математика. Да, обикновено мобилните оператори дават възможност за доплащане на допълнителни пакети с мегабайти, но в крайна сметка, неудобството да прекъснеш това, което вършиш, е нещо, което много хора биха искали да избегнат.

Точно това е и огромното предимство на неограничените мегабайти и за щастие, вече и в България потребителите могат да получат точно такива оферти.

По-рано този месец VIVACOM започва да предлага плановете Unlimited 50 и Unlimited 150, които са предназначени именно за хората, които искат да са сигурни, че имат достъп до мрежата непрекъснато и то с достатъчно висока скорост. При плана Unlimited 50 всички клиенти получават неограничени мегабайти със скорост до 50 Mbps, а Unlimited 150 осигурява неограничени национални мегабайти със скорост до 150 Mbps. Така скоростта не намалява, независимо от количеството на използваните мегабайти през месеца.

Ситуациите, в които подобна опция може да се окаже полезна, са изключително много. Факт е, че в днешно време повечето хора имат оптична интернет връзка у дома, комбинирана с Wi-Fi рутер, така че да не им се налага да използват мобилния си интернет. Повечето централни градски части също са снабдени с достъп до Wi-Fi.

Какво се случва обаче при евентуално прекъсване на електрозахранването по средата на важна видеоконференция с ваш клиент? Или когато просто искате да изгледате някой филм, но се намирате не у дома, а на път или в някоя уютна планинска хижа?
 
В сферата на онлайн обучението пък примерите за необходимостта от сигурна и бърза връзка с интернет се увеличават неимоверно. Времената, в които на неограничения мобилен интернет трафик се гледаше като лукс, вече са в историята. Но за да се случи това, не е нужно просто желание от страна на потребителите или доставчиците, а и достатъчен капацитет на хардуерната инфраструктура, която трябва да поеме реалния трансфер на тези данни.

За щастие, през последните години технологиите напреднаха достатъчно, за да направят тази мисия възможна, а VIVACOM е сред компаниите, които инвестират активно в тази посока. По-рано тази година мобилната мрежа на българския телеком за пореден път беше отличена като най-бързата в Европа според анализите на Ookla, базирани на реални потребителски тестове с платформата Speedtest.

Резултатите се основават на анализ за втората половина на 2020 г., като за периода са направени повече от 128 000 теста от над 42 000 уникални
потребители в България.

Освен неограничени национални мегабайти, плановете Unlimited 50 и Unlimited 150 осигуряват неограничени национални минути за разговори, SMS-и, MMS-и, както и допълнителни услуги, включително достъп до
музикалната стрийминг платформа TIDAL и 128 GB облачно пространство от pCloud.

Искаме или не, мобилните устройства заемат все по-важна роля в нашето ежедневие. Сигурната интернет комуникация се превръща в необходимост за все по-широк кръг от хора и икономически сектори. А стабилната и сигурна интернет връзка е едно от условията за тази трансформация.
 
*1 екзабайт се равнява на 1000 петабайта, или на 1 000 000 терабайта

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg