Защо оттеглянето на основателите на Google зарадва инвеститорите?

1378
Защо оттеглянето на основателите на Google зарадва инвеститорите?

© Сергей Брин и Лари Пейдж

Рокадите на върха в Alphabet накараха инвеститорите да се надяват, че новият лидер на компанията ще преосмисли някои от инициативите на основателите на Google, които са преди всичко прахосване пари, отколкото помощ за повишаване на печалбите.   

Съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин обявиха през тази седмица, че се оттеглят от ролята на изпълнителни директори на конгломерата, който създадоха преди 21 години.

Тяхната позиция като изпълнителен директор на Alphabet ще заеме довереният Сундар Пичай, който управлява основния им бизнес - търсачката Google, от 2015 г. насам.


Акциите на Alphabet поскъпнаха с 2% по време на търговията в сряда, като някои инвеститори смятат, че прагматичният подход на Пичай и неговият опит досега го правят доста по-нетърпелив към проекти, които губят пари, отколкото основателите Пейдж и Брин са били, пише Reuters.

Една от най-големите промени за Пичай в резултат на рокадите ще бъде поемането на отговорност за проектите на Брин и Пейдж, които са създадени с идеята да диверсифицират бизнеса на Alphabet, но реално са твърде амбициозни и водят до загуба на пари.

Компанията-майка на Google налива милиарди долари в инициативи, които никога не са се приемали добре от инвеститорите на Wall Street, като сред тях попадат автономни автомобили, летящи балони, доставящи интернет, дронове за доставки, умни контактни лещи и други.

„Въпросът е ще продължат ли да се харчат пари за тези позиции? Под новото ръководство ще преразгледат ли всички тези бизнеси и ще започнат ли да се фокусират повече върху начинанията, които генерират растеж”, казва Даниел Морган, портфолио мениджър в  Synovus Trust Company, която притежава акции на Alphabet на стойност над 100 млн. долара.

„Това би добавило допълнително вълнение към акциите”, смята той.

Дивизията на Alphabet на име Others Bets, която включва алтернативните инициативи на компанията, отчита оперативна загуба в размер на 3.4 млрд. долара за миналата година спрямо 36.5 млрд. долара оперативна печалба, отчетена от Google.

Пичай сега е изправен пред предизвикателството да намери баланс между ползите от инвестиране в технологии на бъдещето и разходите в краткосрочен план, отделяни за този процес.

Инвестициите в Other Bets бяха намалени през последните две години, като Alphabet насочи повече средства към облачния и хардуерен бизнес на Google. Очаква се Пичай да продължи тази тенденция.

„Не мисля, че това означава, че те ще премахнат останалите си инициативи. Мисля, че ще продължат да проучват други потенциални бизнес възможности, но навярно под по-строг контрол”, смята Питър Янковскис, директор Инвестиции в OakBrook Investments LLC, която държи акции на Alphabet от името на свои клиенти.

Основателите на Google получиха бонус от 2.3 млрд. долараТрите най-скъпи технологични компании не се управляват от основателите си

46-годишните Пейдж и Брин, които бяха съответно изпълнителен директор и президент, ще останат в борда на директорите на Alphabet, като ще продължат да имат контрол над компанията чрез акциите, които притежават.

Към края на април тази година Пейдж държи 26% от общите гласове в Alphabet, докато Брин има общо 25%. Сундар Пичай държи по-малко от 1% от гласовете в компанията.

Кинг Лип, директор Инвестиционни стратегии в Baker Avenue Asset Management, смята, че се очаква решенията в компанията да се вземат по-бързо под ръководството на Пичай, който има 15 години опит в Google, печелейки признание като ръководител на интернет браузъра Chrome.

“Той може да управлява по-ефективно, без да трябва да се притеснява, че влиза в обувките на Пейдж и Брин”, посочва Лип.

Акциите на компанията постигат ръст от 70%, откакто Пичай стана изпълнителен директор на Google – звеното, което оформя близо 99% от общите приходи на компанията-майка Alphabet. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg