Защо пропадна обединението между борсите в Хонконг и Лондон?

576
Защо пропадна обединението между борсите в Хонконг и Лондон?

© Pixabay

Хонконгската фондова борса оттегли офертата за придобиване на лондонския си конкурент на стойност 36.6 милиарда долара, съобщава The Wall Street Journal.

Сделката можеше да обедини двата водещи финансови центъра в Европа и Азия.

По-малко от месец след обявяването на изненадващото си предложение, борсовият оператор Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. заяви, че не може да продължи да работи по офертата, при положение че ръководството на London Stock Exchange няма интерес от нея.

WSJ припомня, че LSE отхвърли възможността за сливане почти веднага след публикуването на офертата от страна на HKEX.

В Хонконг се надяваха, че обединението на двата борсови оператора ще бетонира статуса на местната борса като ключов инвестиционен портал, поддържащ капиталовите потоци между Запада и китайските пазари.

Но в крайна сметка ръководството на хонконгската борса излезе с изявление, в което се посочва, че "преследването на сделката не е в интерес на акционерите".

Междувременно политическата несигурност продължава да тегне над автономния мегаполис. През изминалия уикенд властите в Хонконг поискаха подкрепата на извънредните сили за сигурност, за да се справят с уличните протести.

Това се случва за първи път от 50 години насам. Една от причините, които ръководството на Лондонската фондова борса изтъква за своя отказ, е опасението, че бъдещето на Хонконг като финансов портал към Китай може да бъде поставено под въпрос.

От друга страна, Великобритания все още в процес на "развод" с Европейския съюз, за който към момента не е ясно как ще приключи. Оттеглянето на хонконгската оферта обаче дава "зелена светлина" за придобиването на Refinitiv Holdings Ltd. от London Stock Exchange Group.

Борсата предложи 14.5 милиарда долара на досегашния собственик на компанията за обработка на финансови данни Blackstone Group.

Едно от условията, които HSE постави за осъществяването на сделката с лондонския си конкурент, беше именно отказът от това придобиване. Но в Лондон смятат, че покупката на Refinitiv има много повече стратегически предимства и няма да срещне толкова затруднения при одобрението от страна на регулаторните органи.

LSE и останалите борсови оператори се фокусират все повече върху приходите от продажба на финансови данни и анализи за сметка на понижаващите се постъпления от такси и комисиони за търговия.

IPO-тата в Европа намаляха до десетгодишно дъно Според повечето анализатори основните причини за свиването на борсовите дебюти са свързани с несигурността на капиталовите пазари и ескалиращите глобални търговски конфликти

Хонконгската фондова борса пък има амбицията да се превърне в азиатско-европейски борсов гигант, който да предлага пълната гама от услуги и платформи за търговия, клиринг, сетълмент, както и управление на данните и риска за всички класове активи и на всички континенти.

През последните години обаче чуждестранните придобивания на китайски компании се разглеждат все по-внимателно от регулаторите в САЩ, Великобритания и останалите западни държави. Те се притесняват, че по този начин правителството в Пекин може да придобие контрол върху чувствителна финансова информация.

HKEX се опита да адресира част от тези проблеми, изтъквайки, че е собственик на London Metal Exchange от 2012 г. Операторът заяви, че надзорът върху търговията, клиринга и обработката на данните ще остане в ръцете на лононските регулатори и че акциите на новосъздадената група ще продължат да се търгуват и в Лондон.

Тези уверения обаче изглежда не бяха достатъчни, за да убедят британските партньори в смисъла от подобно начинание.

Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. имаше и друга опция - да се опита да извърши т. нар. "враждебно придобиване", отправяйки предложението си директно към акционерите на LSE. Но това би било тежка битка с огромен риск, срещу която дори и собствениците на HKEX вероятно биха имали възражения.

Особено като се има предвид позитивната реакция на пазарните участници по отношение на сливането между LSE и Refinitiv Holdings.

Акциите на Хонконгската фондова борса поскъпнаха с 2.6% тази сутрин, след като стана ясно, че офертата за покупката на LSE се оттегля. Откакто тя беше обявена, книжата на HKEX поевтиняха с над 8%.

WSJ припомня, че през последните две десетилетия London Stock Exchange на няколко пъти става обект на оферти за сливания и придобивания, но засега нито една от тях не се е увенчала с успех.

През 2011 г. се провали обединението с канадската TMX Group, а през 2017 г. пропадна сливането с германската Deutsche Börse AG, след като беше блокирано от Европейската комисия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg