Защо скачат българските индекси?

689
Защо скачат българските индекси?

© Pixabay

Индексът на сините чипове на Българска фондова борса SOFIX отчете вчера ръст от 1.58%, което беше най-доброто му дневно представяне от 21 януари 2021 г.

Оборотът, който беше реализиран с 15-те емисии, формиращи индикатора, възлезе на над 2.3 млн. лева, което не се беше случвало в последните 14 месеца, сочи справка на Profit.bg

Следва да добавим и още един факт – от началото на годината SOFIX бележи нарастване с 15.07%, което го прави един от най-добре представящите се индикатори в света.


По-голям ръст се отчита само на борсите в Люксембург (+25.5%), Абу Даби (+21.53%), както и Швеция (+19.64%). Основните индекси в Тайван и Австрия също добавят малко над 15% от началото на 2021 г.

Основната причина за вчерашното повишение е записване на 2.4 млн. дяла от борсово-търгувания фонд на Експат върху индекса. Вложението за 2 млн. лева идва на фона на изтеглянето на инвестициите на пенсионните фондове оттам преди време. Самият фонд пък отчита ръст от близо 12% от началото на годината.

Общо 40% от теглото на ETF-a се формира от три емисии – Софарма, Еврохолд България и Адванс Терафонд АДСИЦ, следвани от Градус и Алтерко.

Именно Алтерко е най-добре представящата се компания в индикатора от началото на годината. Ръстът идва на фона на добрите резултати от компанията, както и на влизането за първи път в историята в най-стария индекс на Българска фондова борса.

Това принуди фондове и индивидуални инвеститри да добавят компанията сред портфейлите си, което допълнително увеличи темпа на нарастване на котировките.

По-малко от два месеца до 12-ото издание на Шумът на паритеСъбитието ще се проведе на 2 и 3 юни 2021 г.

Технологичната компания отчита ръст от 84.17% от началото на 2021 г., сочи справка на сайта на Българска фондова борса. Това е близо два пъти повече спрямо Доверие Обединен Холдинг, добавил 45.24% за периода, както и Еврохолд България, отчел ръст от 42.53%, след придобиване на активите на ЧЕЗ в България.

Двуцифрени повишения се отчитат и от Телелинк Бизнес Сървисис, отчели поскъпване с 34.71%, както и Албена и Адванс Терафонд АДСИЦ, повишили пазарните си оценки с 31.45 и 20.99 на сто.

Очакваните отчети за първото тримесечие на 2021 г., както и възстановяването на икономиката от пандемията от COVID-19, на фона на ускорената ваксинация в страната, също дават надежди за по-добри дни на инвеститорите на борсата ни.

Не бива да забравяме и друг факт – бъдещата политическа стабилност в страната също би успокоила вложителите, а предстоящите общи събрания, на които ще се гласуват и решения за разпределение на част от печалбите под формата на дивиденти, би насочила погледите и към дивидентните компании.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
** Авторът няма вложения в посочените по-горе компании 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg