Завръщането в офиса - какво очакват работодатели и служители?

535
Завръщането в офиса - какво очакват работодатели и служители?

© Pixabay

Едва ли има човек, който да не си спомня сутрешната аларма в 7:00 часа, забързаното сбогуване със семейството, нервната проверка на джобовете за ключове, телефон и портфейл, както и километричните задръствания по пътя за офиса.

През последните четири месеца обаче повечето офис служители успяха да се откъснат от тази рутина, "благодарение" на пандемията от COVID-19.

Сега обаче офис сградите постепенно започват да отварят отново врати, а правителствата стимулират хората да се върнат на работа, тъй като това е и един от основните инструменти за задвижване на градската икономика, пише The Economist.

Група учени от университета в Харвард публикуваха наблюденията си върху поведението на американците по време на кризата. Много от тях са установили, че работейки от вкъщи, могат да са точно толкова продуктивни, колкото и в офиса.

Колкото до удовлетворението от работата, след първоначалния шок в началото на карантината хората са се приспособили към новото си ежедневие и дори са се почувствали по-щастливи, в сравнение с преди.


Нивата на стрес са се понижили средно с 10%, въпреки че служителите на практика са отделяли повече време за работа през последните месеци - средно с 10-20% отгоре, в сравнение с месеците преди пандемията.

Резултатите се различават от тези, регистрирани при подобни експерименти в миналото, отчитат икономистите. Основната разлика е, че сега почти всички са били поставени в идентична ситуация, а не само определена извадка от хора.

Тогава тези, които са работели от вкъщи, са се чувствали като малцинство, докато сега е точно обратното.

Възможно ли е обаче тази тенденция отново да се обърне?

В момента на работа в офисите се връщат тези, за които работата от вкъщи представлява затруднение. Но страхът от коронавируса постепенно започва да отстъпва, а хората чувстват нуждата от реално общуване със своите колеги. Вероятно на даден етап работещите в "хоум офиса" отново ще станат малцинство.

Как Германия изнесе урок по научна комуникация при справянето с COVID-19В Германия, подобно на много други държави, имаше хора, които се съпротивляваха срещу наложените мерки и твърдяха, че Covid-19 е някаква измама. Страната обаче разполагаше и с редица видни учени, които общуваха редовно и открито с обществото. Това изигра огромна роля в потушаването на слуховете и дезинформацията

Най-силният фактор, който би повлиял за връщането на служителите в офисите, е страхът от уволнение, пише още The Economist. Кризата принуди работодателите да направят много внимателна преценка за това от кои служители имат нужда и кои са заменими.

Когато броят на "завърналите се" на работните места достигне критично ниво, остналите просто ще се почувстват задължени да направят същото.

От гледна точка на бизнеса обаче нещата изглеждат много по-различно. Ситуацията около пандемията накара много компании да преосмислят нуждата от поддръжка на скъпите офис пространства.

Освен това, ако искат да върнат своите служители на постоянните им работни места, те ще трябва да инвестират значителни средства в безконтактни устройства, автоматични врати и достатъчно безопасна офис среда.

Други пък изпитват притеснения относно киберсигурността. В края на юли британските регулатори предупредиха финансовите компании за рисковете, които произтичат от факта, че служителите им работят от вкъщи. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg