Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005 г.

27215
Коронавирусът: Ами, ако това се беше случило през 2005  г.

© Pixabay.com

Спомням си как видях новината за убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди. Падането на Берлинската стена и атентатите от 11 септември 2001 г. са запечатани в паметта ми. Нищо обаче не може да се сравни с настоящата пандемия от коронавирус по отношение на ефекта върху ежедневието на хората, пише кореспондентът на BBC Рори Kелан-Джоунс.

Докато обаче прекарвам дните си в онлайн видеоразговори с колеги, във FaceTime със сина ми и внучката ми, които са в апартамент на другия край на Лондон, и обновявам профилите си в различните социални медии, се сещам за едно нещо: ами ако това се беше случило през 2005 г., точно преди да започне ерата на смартфоните?

Много от дигиталните инструменти, които използваме, за да поддържаме връзка, да си набавяме храна и за да запазим разума си или не съществуваха тогава или пък бяха налични за малцина.


Facebook тогава бе на една година, но все още беше само колежански феномен като достигна до британските университети едва през есента на онази година.

Instagram и WhatsApp въобще не съществуваха. Приказките за "социални медии" пък щяха да предизвикват озадачени погледи, въпреки че много хора преоткриваха старите си приятели чрез Friends Reunited, която бе купена от ITV през 2005 г.

YouTube бе родена през същата година, Twitter се появи на следващата година, а Apple пусна своя iPhone чак през 2007 г.

Смартфоните днес са нашия основен вход към интернет, дори и когато всички сме си вкъщи.

Преди 15 години около 8 милиона домакинства във Великобритания имаха широколентов интернет. Техните настолни компютри достъпваха интернет със скорости ди 10 мегабита в секунда, което означава че свалянето на албум отнемаше минута и половина. Други 7 милиона домакинства все още ползваха dial-up връзка.

Това означава, че всички видове, услуги, които в момента са от съществена важност, тогава едва прохождаха.

Skype бе създадена от естонски предприемачи през 2003 г., но все още представляваше само услуга за интернет телефония и конферентни разговори. От компанията добавиха видео през 2006 г.

Ако искахте да проведете видео разговор с някого, трябваше да разполагате със скъпо оборудване. Сега използваме FaceTime и WhatsApp за да виждаме и разговаряме с близки и познати.

Откриваме също така услуги като Zoom и Bluejeans. На определен етап през миналата седмица Zoom, която досега се ползваше само от бизнес клиенти, бе на второ място в App Store след TikTok.

Днес 96% от британските домакинства имат широколентов интернет със средна скорост на даунлоуд от 54 мегабита в секунда. Това дава възможност на милиони хора, които иначе работят в офис, сега да работят от вкъщи.

10 неща, които да правим, за да не мислим за коронавирусаРабота от вкъщи не е особен проблем за повечето хора. Това, което обаче по всяка вероятност днес ни притеснява, е че настоящото положение може да продължи поне до 13 април, когато изтича 1-месечното извънредно положение.

Блокадата нанася огромни поражения на икономиката, но според Келан-Джоунс положението можеше да е много по-лошо.

Що се отнася до онлайн пазаруването, услуги като Ocado и Tesco.com тогава вече бяха на пазара от няколко години, но съставляваха едва 3% от продажбите на дребно.

В последните дни те съставляват около 20% от продажбите и гражданите се убеждават колко важни са микробусите за доставка и шофьорите за днешния начин на живот.

Преди 15 години, преди облачните технологии да улеснят разрастването на който и да е бизнес, онлайн търговците щяха да имат още по-големи проблеми със задоволяването на скачащото търсене, отколкото имат в последно време.

След като милиони деца останаха по домовете, платформите за онлайн обучение също усещат натиска.

През 2005 г. обаче, макар че се говореше за технологичното обучение, по-голяма част от фокуса бе насочен към подобряването на IT системите в училищата, а не към дистанционното обучение във време, когато много деца нямаха компютър или широколентов интернет вкъщи.

Сега се притесняваме, че здравеопазването няма достъп до технологиите, от които има нужда. Представете си обаче да ви се налага да поръчате лекарство с рецепта или да проверите симптомите за коронавирус дистанционно през 2005 г.

Що се отнася развлеченията, плоските телевизори бяха нови, а високата разделителна способност се развиваше, но телевизорите не бяха свързани с интернет. Това означаваше никакви стрийминг услуги и никаква възможност децата да се включват в онлайн курсовете за физически упражнения.

Домашната тренировка на 72-годишния Арнолд ШварценегерМистър Олимпия обясни, че винаги е намирал начини да тренира и без фитнес зала

Вероятно тогава са могли да изровят видео с упражнения на Джейн Фонда и да го пуснат във VCR плейъра.

Кварталните приложения като Nextdoor например се оказаха много ценни в последната седмица, помагайки на различни общности да се организира в помощ на най-уязвимите хора. На много места любезни съседи разпространяват брошури из кварталите, в които предлагат своята помощ, така че общностният дух не трябва непременно да разчита на най-новите технологии.

В последните години има много притеснения за това какво причиняват смартфоните и социалните медии на нашия начин на живот. Това, което ни се казва е, че онлайн приятелите не са  истински приятели, че няма заместител на общуването лице в лице и че взирането в екраните по цял ден е вредно за нашето здраве.

Ние обаче можем да излезем от тази криза с нова оценка за тези технологични инструменти, които могат да бъдат изключително полезни и дори животоспасяващи, ако се използват разумно, твърди Келан-Джоунс.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg