Кой ще бъде номер едно? Meta се включва в AI надпреварата

1582
Кой ще бъде номер едно? Meta се включва в AI надпреварата

© Pixabay

Meta се включва в надпреварата на полето на изкуствения интелект, става ясно от новина на Reuters, според която компанията предоставя на изследователите нов голям езиков модел, който е основният софтуер на нова система за изкуствен интелект (AI). 
 
По този начин Meta влиза в групата на технологичните гиганти, които се надпреварват да интегрират AI в своите продукти, преследвайки лидерската позиция на този бързо развиващ се пазар, посочва новинарската агенция. 
 
Тази надпревара е факт от години, но същинската ѝ част започна в края на миналата година с пускането на ChatGPT от сериозно подкрепената от Microsoft OpenAI. Този ход принуди други технологични мастодонти като Google и китайската Baidu също да представят свои разработки в сферата.  
 
LLaMA на Meta, съкращение от Large Language Model Meta AI, ще бъде достъпен под некомерсиален лиценз за изследователи, правителствени организации, НПО сектора и академичните среди. 
 
Подобни големи езикови модели обработват огромни количества текст, за да обобщават информация и да генерират съдържание. Те могат да отговарят на въпроси с изречения, все едно написани от хора, като от Meta акцентират, че техния модел изисква "много по-малко" изчислителна мощност от предишните платформи. LLaMA е обучен на 20 езика с акцент върху тези с латиница и кирилица. 

От архитекти до програмисти – как бизнесът използва AI като „трети мозък“ChatGPT предизвика наплив от потребители, които искат да са по-производителни или просто да не изостават с новите технологии

"Тази новина от Meta показва, че компанията тества своя собствена платформа за суперчатбот, която иска да интегрира в продуктите си”, коментира Гил Лурия, старши софтуерен анализатор в D.A. Davidson, пред Reuters.  

"Генеративният AI е ново приложение нa технологията, с което Meta има по-малко опит, но очевидно е важно за бъдещето на нейния бизнес", казва той. 
 
Изкуственият интелект се очертава като сфера за инвестиции в технологичната индустрия, която има потенциала да противостои на факторите, водещи до забавянето на растежа ѝ, което доведе до масови съкращения и намаляване на инвестициите в развойна дейност, посочва още Reuters. 
 
От Meta коментират, че LLaMA може да надмине конкурентите си. По-конкретно - версията на LLaMA с 13 милиарда параметъра ще надмине GPT-3, предшественик на модела, върху който е изграден ChatGPT. 
 
В същото време, от компанията описват своята версия на LLaMA с 65 милиарда параметъра като "конкурентен" на моделите Chinchilla70B и PaLM-540B на Google, които на практика са по-големи от модела, който Google използва за основа на Bard. 
 
През май миналата година Meta пусна голям езиков модел OPT-175B, също насочен към изследователската общност, който беше в основата на новата итерация на нейния чатбот BlenderBot. 
 
По-късно компанията представи и модел, наречен Galactica, който може да пише научни статии и да решава математически задачи, но бързо свали демо версията, след като тя генерираше най-авторитетно звучащи фалшиви отговори, припомня Reuters. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg