Коя е най-лошата социална мрежа за умственото здраве

7147
Коя е най-лошата социална мрежа за умственото здраве

© Pixabay.com

Социалните мрежи променят начина, по който младежите комуникират и се свързват помежду си. Но дали това е за добро или за лошо?

Facebook, Youtube, Instagram, Twitter и Snapchat са се превърнали в неразделна част от ежедневието на мнозинството младежи и малко от тях се отказват от присъствието в някоя от тези социални мрежи, пише ВВС.

Но дейността им в тези платформи им навлича депресия, негативно мнение за външния вид, тревожност, проблеми със съня и несигурност, както споделят самите младежи в изследване, осъществено във Великобритания.

Допитване в началото на годината на Кралското дружество по обществено здраве
(RSPH) установи, че само една на всеки пет социални мрежи има положителни последици за менталното здраве на младите: YouTube.Останалите социални мрежи ги засягат по негативен начин, като Instagram получава най-лоши резултати, следвана от Snapchat, Facebook и Twitter.

Пристрастяване, което отнема от съня

RSPH поискала от 1479 британци между 14 и 24 години да оценят как се отразява всяка от социалните мрежи на здравето и благосъстоянието им. Заключението е, че всички влошават умственото здраве в четири аспекта: качество на съня, представа за тялото, кибертормоз и усещане за нещо изгубено.

Когато компютърът изгасне, остава таблетът, а ако му се изтощи батерията, остава мобилният телефон. Достъпът до тези мрежи става все по-лесен, а нотификациите затрудняват откъсването от тях. Поради това не е чудно, че на много младежи им е трудно да откъснат поглед от екрана и да си легнат.

Редица изследвания показаха връзката между проблемите със съня и ровенето в социалните мрежи и в телефона. Някои изследователи дори смятат, че
LED светлините на устройствата оказват влияние на мозъчните механизми, които произвеждат мелатонин - хормона на съня.

Според
RSPH, Facebook и YouTube са социалните мрежи, които отнемат най-много от съня на младежите, а Twitter – най-малко. Един на всеки петима младежи казва, че се събужда рано сутринта, за да провери съобщенията си и така се чувства три пъти по-уморен в училище от съучениците си, които не използват социалните мрежи през нощта.

Умственото здраве и сънят са тясно свързани. Лошият и недостатъчен сън може да причини депресия и физически проблеми, като високо кръвно налягане, диабет и затлъстяване. Важно е младежите да спят всяка нощ с един до два часа повече от възрастните.

Източник на сравнения

Представата за външния вид е деликатна тема в юношеските години - етап, в който човек се интересува повече какво мислят другите за него и е уязвим към отхвърляне. Според допитването петте най-големи социални мрежи допринасят за влошаването на мнението на младежите за собственото им тяло.


Instagram е най-вредната социална мрежа в това отношение, следвана от Facebook, Snapchat, Twitter и YouTube.Докладът на RSPH включва заключенията на други изследвания, според които, ако една млада жена ползва интензивно Facebook за кратко време, безпокойството й за външния й вид нараства, в сравнение с дамите, които не са потребителки на тази социална мрежа.

Те започват да изразяват желанието си да променят външния си вид и дори да прибегнат до услугите на пластичната хирургия. „Интересно е, че Instagram и Snapchat оглавяват класацията на най-лошите социални мрежи за психическото здраве. И двете са платформи, които са силно съсредоточени върху външния вид и изглежда предизвикват усещане за недоволство и тревога сред младежите“, казва директорката на RSPH Шърли Крамър.

Ако снимките са ключът,
Facebook може да се превърне в безкраен източник на хора, с които да се сравняваме. По данни на RSPH всеки час се качват десет милиона нови снимки в платформата.

Страхът от изключване

Младежите смятат, че
Facebook е най-използваният канал за кибер тормоз. Но изследване, публикувано от асоциацията, бореща се с тормоза Ditch the Label, стигна до извода през 2013 г., че младежите са два пъти по-уязвими да станат жертви на подобно поведение във Facebook, отколкото в другите социални мрежи.Макар че много от тези компании уверяват, че имат механизми да се справят с проблема, допитване на платформата
Bullying UK установи, че в 91% от случаите, в които младежите са съобщавали за кибер тормоз, не е имало никакви последици.

Друга негативна последица от социалните мрежи е, че предизвикват страх, че губят нещо – социално събитие или някаква дейност, с която други хора се забавляват. Поради това много хора постоянно преглеждат профила си.
Snapchat е социалната мрежа, която предизвиква най-голям страх в това отношение.

Положителни последици

Има и негативи, които са специфични за всяка социална мрежа, показва изследването на
RSPH. Instagram е мрежата, която оставя у потребителите си най-голямо усещане за самота, след като са я посетили. Twitter и YouTube влошават отношенията ни с другите хора в реалния живот.

Младежите споделят, че
Snapchat е намалил чувствителността им към здравословните проблеми на другите, и с изключение на YouTube, всички социални мрежи са създали проблеми с депресия и тревожност.Но социалните мрежи предизвикват и положителни чувства у младежите. Те са увеличили способността им да се изразяват и да развиват собствена идентичност.
Facebook е помогнала на младежите да се чувстват подкрепени от хора от обкръжението си и им е позволила да създадат и да се присъединят към различни общности.

Snapchat е допринесла най-много да подобряването на отношенията с останалите в реалния живот, а YouTube се е оказала най-полезна за осъзнаването и борбата със самотата, депресията и тревожността.

Крамер призовава да се наложи контрол, така че социалните мрежи да престанат да бъдат „див Запад“ в областта на здравето и психическото благосъстояние на младежите. Неговата асоциация предлага мерки, като нотификации, предупреждаващи потребителя, че е прекарал дълго време в социалната мрежа, съобщения, че дадена снимка е била манипулирана дигитално и реклами на места, които предлагат помощ, когато дадена платформа засече, че човек може да има психически проблем.

Голяма част от младежите подкрепят тези предложения, показва допитването. Говорителят на британската неправителствена организация
YoungMinds Тим Мадърс смята, че прилагането им ще е от полза, но предупреждава, че ограничаването на защитата само до определено съдържание в интернет не може да бъде цялостно решение.

Пристрастяването към социалните мрежи е преодолимо. Ето как Вижте най-често използваните терапии за спиране на импулсивното сърфиране в интернет

Според него младежите трябва да разберат рисковете от поведението си в мрежата и да знаят как да реагират на вредно съдържание.

Директорката на политиките на
Instagram за Европа и Азия Мишел Напчан уверява пред ВВС, че Instagram е „сигурно място“, в което хората се чувстват удобно и което работи в сътрудничество с експерти, за да „предостави инструменти и информация“ в областта на психическото здраве за хората, които имат нужда от тях.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg