Крайностите, до които хората стигат, за да се защитят от хакери

6025
Крайностите, до които хората стигат, за да се защитят от хакери

© Pixabay

Когато преди няколко години Дейв Уайнстийн заемал държавна длъжност, той предприемал крайни мерки, за да пази данните си от хакери. Той и колегите му физически изваждали твърдите дискове от компютрите си в края на работния ден и ги заключвали в сейф.

Подобно ниво на сигурност не винаги се налага, но в днешни дни вероятността да откраднат данните от кредитната ви карта, или пък самоличността ви, или да станете жертва на хакерска атака, е по-голяма. Хора, като Уанйнстий, пък измислят най-различни находчиви начини, по които да пазят паролите и устройствата си.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Закърбърг закрива камерата на лаптопа си със стикер - пракика, която се среща все по-често, а повечето хора вече знаят, че не трябва да използват една и съща парола за различните си профили. Някои експерти по киберсигурността дори стигат още по-далече, пише CNN Money.


Уайнстийн, който в момента е вицепрезидент в Claroty - компания за киберсигурност в сферата на промишлеността, използва абонамент за най-малко две услуги, насочени към защата от кражба на смаоличността, като Experian, Equifax или Lifelock, за да си гарантира, че неговите данни няма да бъдат компрометирани или продадени онлайн.

Тези услуги следят финансови данни, като информация от кредитната карта, заявления за кредит и банкови сметки, за да гарантират, че тази информация не е компрометирана и не се продава в интернет.

Използваните от Уайнстийн методи далеч не са рядкост. Уенди Нейдър, директор в Duo Security, прилага хитър трик, за да се предпазва от хакери.

"Използвам различна кредитна карта за автоматичните плащания на сметки от тази, с която пазарувам," казва Нейдър.

Тя разделя нещата, за да може, ако картатата, която използва всеки ден, бъде „пробита“, да не й се налага да сменя картата, която използва за автоматизираните й разплащания. Това също така минимизира пораженията, които един хакер може да нанесе, защото картата не е свързана с никакви важни онлайн сметки.

Други се фокусират върху разделянето на отделните части от живота си, като това да използват различни физически компютри за работа и за персонална употреба, или пък създават отделни дигитални акаунти за работа, пазаруване и банкиране.

Хакнати секс роботи се превръщат в убийци на хора?Учени в сферата на изкуствения интелект постоянно предупреждават за рисковете за сигурността, произхождащи от свързаните с интернет роботи


Нейдър твърди, че познава хора, които вършат определени неща само на хартия и държат документите в сейф.

Кевин Кош, партньор в CHEN PR, която представлява различни технологични компании, използва номер от Google Voice, а не своя мобилен номер, за да получава текстове за двуфакторна автентикация. Освен парола, двуфакторната автентикация изисква еднократен код за достъп до различни акаунти.

Неговата логика е, че ако някога смените SIM картата си, както когато си купувате нов телефон или сменяте мобилния оператор, няма да има връзка с вашите данни.

Нейдър и Уайнстийн са големи привърженици на поддържането на мобилния софтуер, обновен с корекции на бъгове и пачове за сигурност.

Уайнстийн твърди, че познава хора, които напълно избягват електронната поща поради високия риск от фишинг и зловреден софтуер.

Макар че това не е постижимо за мнозина, той твърди, че има едно нещо, с което хората биха могли да предприемат по-предпазлив подход и това са домашните рутери.

"Повечето хора ги получават от техния интерент доставчик и обикновено не наблягат на сигурността," казва Уайнстийн. "Обмислете покупката на домашен рутер, както бихте го направи с всяка друга технология, от която се интересувате. Рутерът не е просто устройство, което ви дава достъп до интернет. Сигурността трябва да е част от цялото уравнение."

Тези рутери лесно могат да бъдат хакнати и могат да предоставят достъп до чувствителна информация, защото повечето хора се чувстват в безопасност, когато използват компютри в защитена мрежа.

Уайнстийн обаче предупреждава за крайните мерки за сигурност, като използването на собствени сървъри за електронна поща, например.

"Това е нещо, което хората предприемат, за да повишат сигурността, но впоследствие то има обратен ефект," казва той. "Освен ако не разполагате със съвременно съоръжение и център за поддръжка, който работи 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата, не можете да сравнявате нивото на сигурност с това на услуга, като Gmail."

Нейдър се съгласява, отбелязвайки, че "ако сте достатъчно параноични, никога няма да можете да докажете на себе си, че сте в безопасност."

Тя твърди обаче, че има някои неща, които трябва да бъдат направени незабавно, като двуфакторната автентикация и вкарването на паролите в мениджър на пароли.

Но "ако не сте изложени на висок риск да станете обект на хакерска атака, тъй като сте, да кажем държавен служител или високо платен ръководител, вероятно няма да бъдете мишена."

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg