10 години биткойн: Устоя ли на хайпа блокчейн технологията?

2701
10 години биткойн: Устоя ли на хайпа блокчейн технологията?

В края на този месец биткойнът ще навърши своята десета годишнина. Това е подходящ момент да се запитаме дали иновацията, стояща зад криптовалутите, а именно блокчейн технологията, действително има бъдеще или е просто поредният балон, превърнал мнозина в милионери. 

През последните 10 години, и особено през последните 3-4, за блокчейна се изговориха какви ли не хвалебствия. Някои смятат, че това е бъдещето на граничния контрол, други виждат технологията като инструмент за справяне с бедността по света, а трети – дори като средство за търсене на любов.

Всеки ден журналистите по света и у нас са бомбандирани от множество пресрелийзи, твърдящи, че блокчейнът ще провокира „революция” в бизнеса.


Но така ли е в действителност?

Нека започнем търсенето на отговора от самата основа на технологията.

Какво е блокчейн?

В основата си блокчейнът има ясна и проста концепция. Това е запис (счетоводна книга, ако щете), състоящ се от блокове от информация за трансакции или споразумения, които се съхраняват на мрежа от компютри.

Информацията се съхранява хронологично, може да се провери от всички участници в процеса, като не се администрира от централен орган, като банка, правителство, фонд или контролен център. Веднъж когато информацията бъде записана на блока, тя не може да бъде изтривана, променяна или манипулирана.

Дори някой да се опита да стори това, поради естеството на технологията, измамата би била очевидна.

Как светът експериментира с блокчейн технологията?Блокчейн технологията живее свой собствен живот


Това е доста обещаваща концепция. Преди 10 години блокчейнът послужи за основа за създаването на криптовалутите, като пионер в това отношение е биткойн.

Защо тогава говорим за хайп?

Дейвид Джерард, автор на тема криптотехнологии, смята, че хайпът се е зародил от наливането на милиарди в новосъздадения пазар на виртуални валути.

„Причината хората да следят тези неща е обещанието, че можете да станете богати безплатно. Това е доста силно обещание”, казва той, цитиран от BBC.

“Поради това виждаме как се копаят биткойни, прахосвайки се електричеството на цели държави”, добавя той.

Блокчейн може да генерира 1 трилион долара търговско финансиранеТова сочи съвместен доклад на Световния икономически форум и Bain & Company


Технологичните предприемачи се опитват да изкарат пари на гърба на манията, вярва Джерард.

„Това е като магическите бобени зърна, само дето магията няма да се случи. Всички хора, продаващи магически летящи понита еднорози и пишещи за детайлите относно перата по крилете им, игнорират факта, че енорозите не съществуват”, казва той.

Щатският National Institute of Standards and Technology предупреждава в последния си доклад, че има хайп около употребата на блокчейн, посочвайки, че технологията все още не е добре разбрана.

„Няма магия; няма да реши всички проблеми. Както при всички нови технологии, има тенденция за налагането ѝ във всички сектори, които можем да си представим”, пишат от щатската агенция, която е подразделение на Министерството на търговията на САЩ.

Как може да се използва блокчейн?

Анализаторът от Gartner Раджеш Кандасвами казва, че дори и спекулантите да виждат блокчейна като механизъм за печелене на пари, това не означава, че технологията не е истинска.

Възможността две страни да взаимодействат помежду си без посредник е „пленителна концепция”.

Така наречените смарт договори – самореализиращи се споразумения между купувачи и продавачи, които се записват на блокчейн – са „действително мощни” аргументи относно идеята за децентрализирана дигитална идентичност, става ясно от думите му.

Това ще позволи на потребителите, вместо да съхраняват лични данни на сърварите на една фирма, като Facebook, да правят това из цялата мрежа.

„Има много възможности. Дори още не сме докоснали повърхността”, казва Кандасвами.

Кой използва технологията?

Малко фирми са имплементирали напълно блокчейн технологията, посочват от консултантската компания Capgemini.

В проучване между фирми, планиращи да използват технологията, едва 3% я прилагат в голям мащаб, 10% провеждат пилотни програми, докато 87% са реализирали единствено тестове на самата концепция.

Може би най-популярният стартъп, използващ технологията, е Ripple – компания за платежни услуги и обмяна на валута, която работи с финансови институции по света, включително с Bank of America и Santander.

Вече са възможни трансфери на фиатни пари чрез криптовалутиПродуктът за трансгранични разплащания на Ripple започна да фунционира за първи път чрез три финансови институции


Към блокчейн технологията има доста солиден интерес от големите компании.

Така например, IBM работи с гигантите в търговията на дребно от Walmart за проследяване на процесите в тяхната глобална верига за доставки, както и с компанията Maersk за разработката на платформа за целите на индустрията за доставки с контейнери.

„Все още сме в начални етапи по отношение на технологията”, признава Мари Уйк, генерален мениджър на IBM Blockchain.

По думите ѝ, някои компании все още са „блокчейн туристи” и не са наясно за какво могат да използват иновацията, докато други вече имат пълни концепции за евентуалното ѝ приложение.

Редица финансови институции виждат в блокчейн възможност за подобряване ефективността в сферата на финансите и банковото дело.

Има голям интерес и от страна на технологичните компании в Азия, казва Раджеш Кандасвами.

Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba използва блокчейн за своята платежна платформа Alipay, докато конкурентите от JD.com предлагат блокчейн услуги на други фирми.

Защо тогава има скептицизъм?

Блокчейн технологията е бавна и доста енергоемка, казват критиците, което прави увеличаването на мащаба ѝ доста трудна задача.

И това, че системата не може да бъде редактирана и предлага анонимност, създава доста проблеми.

Идеята на peer-to-peer системите за трансфери без посредник е родена от либертарианството и е почти анархична в своята природа, казва Робърт Запфел, директор в iov42 - платформа, която иска да направи всички технологични платформи съвместими с блокчейн.

75 от най-големите банки в света заложиха на блокчейн разплащанияТова е най-голямото блокчейн приложение, използвано от регулираната банкова индустрия


Най-голямата доза скептицизъм идва от липсата на връзка между хайпа и реалността, тъй като технологията все още се намира в ранен стадий, казва Кандасвами.

„Твърдението е, че тя трансформира индустрията. Не е така. Това е друг начин да продаваш услуги, които се налагат доста здраво от търговците”, казва той.

Но „блокчейн разполага с доста хора, вярващи в него”, завършва анализаторът.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Siuksa
# 0
15:10 | 25 October 2018
И кво.... открихте ли топлата вода с тая статия?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg