75 от най-големите банки в света заложиха на блокчейн разплащания

4860
75 от най-големите банки в света заложиха на блокчейн разплащания

© Instagram

Над 75 от най-големите банки в света ще заложат на блокчейн технологията, като по този начин ще станат част от най-голямото блокчейн приложение за разплащане, използвано от регулираната банкова индустрия, предава FInancial Times. 

Над 70 банки, включително Societe Generale и Santander, се присъединиха към инициативата Interbank Information Network (IIN), която бе тествана в рамките на 11 месеца от финансовите институции JPMorgan, Roayl Bank of Canada и ANZ, за да се провери доколко блокчейн технологията може да ускори разплащанията. 

IIN представлява, най-просто казано, една обща и споделена счетоводна книга, до която достъп имат всички банки, включили се в инициативата. Чрез нея финансовите инситуции ще могат в реално време да сверяват необходимите данни за осъщестяването на дадена трансакция, като по този начин ще се елиминира забавянето, предизвикано от липсваща информация, опаквания, спорове и прочее.

Понякога подобни проблеми могат да удължат срока за осъщестяване на дадено разплащане със седмици.


Банките очакват чрез новата система да минат плащания в щатски долари за 14 500 долара дневно.

“Разплащанията са един от сегментите, който притеснява банките най-много по отношение на отстъпление за сметка на небанковите конкуренти“, казва Джейсън Голдбърг, банков анализатор в JPMorgan. “Блокчейн е начин да се задържи платежният бизнес“, добавя той. 

Няма конкретни данни колко точно общ пазарен дял е спечелен от стартъпи, занимаващи се с алтернативни дигитални инструменти за разплащания, които обикновенно са по-евтини от банковите услуги, но със сигурност редица индивидуални играчи се разрастват сериозно.

За справка, британското приложение TransferWise обработва трансфери в размер на 3 млрд. британски паунда всеки месец.

Ема Лофтус, глобален ръководител международни Разплащания и вземания в JPMorgan Tresury Services, коментира, че IIN ще помогне в защитата на техния бизнес.

По думите й, небанковите оператори на разплащания са успели да разрешат проблемите с трансграничните трансакции. „Чрез неща, като блокчейн, можем да решим тези стари проблеми сами“, казва тя. 

Лофтус посочва, че сравнително „малък процент“ от разплащанията се бавят в срок до 2 седмици поради възникнали проблеми, но за клиентите, изпаднали в подобен казус, е доста неприято.

Някои трансгранични разплащания се бавят поради сложната верига от банки, които участват в процеса. Това е така, тъй като дадена банка може да праща пари директно само до други банки, с които имат съответни взаимоотношения.

Ако дадена инструкция липсва или банката има въпроси или забележки, процесът може да се удължи сериозно, тъй като трансакцията трябва да мине през веригата банки по обратния път, за да може евентуално някой да даде отговор на въпросителната и процесът да бъде подкаран отново в посока финализиране.

Защо Ripple поскъпна с близо 110% за 3 дни?Третата по големина виртуална валута в света - XRP на Ripple, поскъпна с близо 110% само в рамките на 3 дни


От друга страна, ако всички банки в процеса имат едновременно достъп в реално време до общата споделена счетоводна книга, то при всеки възникнал въпрос веднага ще могат сами да проверяват и сверяват необходимата информация.

Инициативата IIN също така предлага и сигурна peer-2-peer комуникация.

JPMorgan планира да продължи с добавянето на банки към IIN, като се надява в бъдеще да разшири системата и за разплащания, които не се осъществяват в щатски долари. 

По думите на Умар Фарук, ръководител Блокчейн в JPMorgan, има много малко на брой други такива подобни блокчейн приложения, като повече от тях са или пилотни проекти, или на концептуален етап. 

“Това (IIN) е най-голямото“, добавя той. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg