Binance е контролирала незаконно сметки на "независим" филиал в САЩ

1086
Binance е контролирала незаконно сметки на

© Unsplash

Висш ръководител на най-голямата криптоборса Binance е упражнявал контрол над банкови сметки към независим филиал в САЩ, за да заобиколи регулацията на властите.

В една от сметките са съхранявани средства на американски клиенти, показват банкови документи, цитирани от Reuters.

Американският кредитор Silvergate Bank е упълномощил изпълнителния директор Гуанджинг Чен, близък сътрудник на главния изпълнителен директор на Binance Чангпенг Джао, да оперира със сметките през 2019 г. и 2020 г., според информацията в документите.


Това е позволило на Чен заместниците й да прехвърлят средства от банковите сметки. Служителите на филиала Binance.US е трябвало да молят екипа на Чен да обработва плащанията, дори за покриване на заплатите на фирмата, показват съобщения на компанията. Новите констатации предлагат допълнителни подробности за това как Binance е упражнявала строг контрол върху Binance.US, въпреки че и двете компании твърдят, че винаги са работили независимо.

Непубликуваните досега банкови записи и съобщения показват, че управлението на Binance върху финансите на американския бизнес се е разпростирало върху банковите му сметки в Silvergate и подробно описват как е бил предоставен този таен достъп.

Binance.US отрича, че Binance някога е управлявала нейните банкови сметки. Ръководителят на правния отдел Кришна Джувади коментира пред Reuters, че служителите на оператора на Binance.US, BAM Trading, са имали "изключителен контрол" от основаването ѝ през 2019 г.

Срив или игра на курса? Защо Binance спря тегленията на биткойниОправданието беше, че има претоварване с чакащи трансакции

В отговор на запитване за коментар обаче, говорителят на Binance.US Кристиан Хертенстийн заяви, че откакто настоящият главен изпълнителен директор на компанията, Брайън Шрьодер, е поел управлението в края на 2021 г., "никой друг освен служители на Binance.US не е имал контрол или достъп до сметките на Binance.US".

Binance и Silvergate, която се срина през март и прекрати дейността си, не отговориха на запитванията за коментар.

Операциите на Binance в САЩ се сблъскват с все по-засилено внимание от страна на Вашингтон, отбелязва Reuters.

Според агенцията, запазвайки тайно контрола върху финансите на Binance.US, Binance си е гарантирала, че ще може да направлява експанзията на компанията на американския криптопазар - един от най-големите в света, като същевременно я държи отделно от своята глобална борса, която е подложена на контрол от американските регулатори.

През март Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ обвини Binance в умишлено заобикаляне на законите чрез "умишлено структуриране на субекти", за да се избегнат американските разпоредби, предназначени за защита на инвеститорите.  

Изпълнителният директор на Binance нарече гражданските обвинения "непълно изложение на фактите".

Binance е обвиненa в нарушаване на финансовите закони на САЩCFTC казва, че Binance никога не е била законно регистрирана в САЩ, използвайки „умишлено непрозрачна“ глобална корпоративна структура в опит да избяга от надзора

На 23 май Reuters съобщи, че Binance е смесвала средствата на своите клиенти с корпоративните си приходи в сметката на компанията Merit Peak в нарушение на финансовите правила на САЩ, които изискват парите на клиентите да се държат отделно.

Binance отрече да смесва клиентски депозити и фирмени средства, като заяви, че потребителите, които са внесли средства по сметката, не са имали за цел да създават депозити, а по-скоро са купували крипто токен, свързан с долара, по поръчка на Binance.

През декември 2019 г. служител на Binance.US е заявил, че Silvergate иска да подпише банкова резолюция - документ, който определя банковите взаимоотношения на фирмата, за да се "увери, че е добре" изпълнителният диретор на Silvergate Чен да управлява банковите сметки на Binance.US, според съобщения, разменени между служители на Binance.US.

Документът за резолюция е изготвен от мениджър в Silvergate и упълномощава Чен "да открива сметки, да извършва транзакции и да оперира по друг начин" със сметки от името на BAM Trading, допълва още Reuters.

След това Чен подписва допълнителни споразумения със Silvergate, за да действа като "основен потребител" за пет банкови сметки: сметка за депозити на клиенти; сметка за корпоративни клиенти, които по-късно изпращат средства на Merit Peak и три други сметки, според банковите записи между декември 2019 г. и януари 2020 г.

В споразуменията се казва, че упълномощеното лице може да тегли средства от сметките или да ги внася, както и да определя други лица, които да правят това. В резултат на тази договореност ръководителят на Binance.US не е имал окончателен контрол върху собствените финанси на компанията.

Инвеститорите са изтеглили близо 6 млрд. долара от Binance USD В сряда общата стойност на всички токени Binance USD беше около 10,5 млрд. долара, което е спад спрямо 16,1 млрд. към 13 февруари

Хертенстийн, говорител на Binance.US, заяви пред Reuters, че "поне от 2021 г. насам единствените "първични администратори" на активните сметки в Binance.US са служители на Binance.US". Някои  от сметките, идентифицирани от Reuters като управлявани от Чен, са "сметки на институционални клиенти", според компанията.

След като Чен получава разрешение, зам.-изпълнителният директор на Binance Сюзън Ли поема управлението на трансакциите по сметките, включително плащанията за покриване на заплатите на Binance.US, показват съобщенията на компанията. "Одобрено от моя страна", съобщава Ли на служител на Binance.US, след като получава искане за заплата.

Чен запазва контрола върху сметките поне до началото на 2021 г., показват съобщенията. През май 2020 г. служител на Binance.US изпраща съобщение на колегите си, за да каже, че Silvergate "все още чака Чен да подпише окончателните документи" за нова банкова сметка за институционалните клиенти на борсата Binance.US.

Binance.US не отговори на въпроси относно ролята на Чен, включително контролът върху сметките или кога той може да е приключил.

"Трудно е да се говори за всеки един детайл", тъй като "управленският екип на компанията се е сменил изцяло след въпросния период от време", допълва Хертенстийн. От правния отдел на Binance.US, заявяват пред Reuters, че всички потоци от средства към Merit Peak са били законни.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg