Биткойн фючърсите: всичко, което трябва да знаете

4865
Биткойн фючърсите: всичко, което трябва да знаете

© Pixabay

Въпреки протестите на JPMorgan, Citigroup и други брокери на Уолстрийт, търговията с биткойн фючърси стартира вчера на чикагската борса за опции CBOE (CFE). Следващата неделя (17 декември) CME Group (CME) се очаква да пусне собствени биткойн фючърси.

Досега биткойните се търгуваха на една от многото “кешови” борси, които съществуват по света — дори и на най-големите от тях е имало прекъсвания на търговията.

Въпреки че вече съществуват биткойн деривати (LedgerX бе пуснат през октомври), биткойн фючърсите се очаква в крайна сметка да донесат ликвидността и стабилността, за която настояват големите институционални инвеститори и малките търговци на дребно.

Какво ще се случи с цената на биткойнА след началото на търговията с фючърси?


Първо, цената на биткойн фючърсите ще се отрази на цените на кешовите биткойн борси и обратното. Спекулантите ще се възползват от разликата в цените, купувайки на едните и продавайки на другите и прибирайки разликата.

Това обаче не е много лесно, когато цената на биткойна се движи бързо, а борси се сриват няляво и надясно. Вероятно предстои да видим един или повече “светкавични сривове.” С времето обаче цените до голяма степен ще се изгладят.

С узряването на биткойн борсите, цените ще се доближат много повече едни до други. Това ще отнеме време. (Има и някаква вероятност всичко да се срине, но тя е доста малка.)

Критиците твърдят, че цените на фючърсите ще влияят на тези на кешовите пазари. Не е необичайно обаче деривативните пазари (които включват и пазарите на фючърси) да стават по-големи от тези на съответната суровина или активи. (Такъв е случаят при златото, петрола и почти всички валути.)

Общата стойност на всички биткойни е около 250 млрд. долара, което са си джобни пари за Уолстрийт. Лесно е човек да си представи, че някой ден биткойн дериватите ще станат по-голям пазар от кешовия (броят на биткойните теоретично е ограничен до 21 милиона).

Ще сринат ли късите позиции цената на биткойна?

Фючърсните контракти позволяват на трейдърите залагат, че пазарът ще се движи и в двете посоки. С изключение на няколко малки пазари на биткойн деривати, досега не беше лесно да се скъси биткойн.

Въпросът е сега, след като е лесно да се залага за спад в цената на биткойна, това увеличава ли вероятността за разпродажби и дори срив в цената? Или пък ще станем свидетели на обратното - навлизане на нови пари на пазара, което ще вдигне цената на биткойна?

Отговорът не е толкова лесен. За разлика от пазара на акции, пазарите на фючърси са игра с нулева сума. За всяка дълга позиция има къса. На всеки победител има губещ. Всеки долар, спечелен от някой трейдър, е долар, изгубен от друг трейдър.

Ако някой иска да заложи, че биткойнът ще поевтинява и скъси 1 000 контракта, трябва да има един или повече трейдъри, които са готови да заемат насрещната страна. Тази ликвидност може да не е налице още от първия ден.

С разрастването на фючърсния пазар, големите институционални пари ще влияят все повече на цената на биткойна. Ако биткойн дериватите станат по-големи от кешовия пазар, мнението на Уолстрийт ще има голям ефект върху цените на криптовалутата. Това мнение може да е и в двете посоки.

Каква е следващата стъпка след биткойн фючърсите?

Биткойн фючърсите са само началото. Светият Граал за почитателите на биткойна е щатски борсово търгуван фонд (ETF), който наистина ще осигури достъп на масите до криптовалутата. Братята Уинкълвос, които отчасти стоят зад биткойн фючърсите на CBOE, се опитват неуспешно от години да регистрират биткойн ETF в щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Основният аргумент на SEC срещу това е липсата на прозрачен механизъм за ценообразуване и че биткойн пазарът е прекалено лесен обект на манипулации.

Сетълментът на всеки от двата нови фючърсни контракта ще бъде базиран на индекси, които, от своя страна, са базирани на кешовия пазар на биткойн. Ако тези индекси се окажат достатъчно добри за търговия с фючърси и сетълмент, се смята, че SEC, в крайна сметка, ще позволи създаването на биткойн ETF. Дотогава обаче има поне година, според повечето хора от индустрията.

Кой ще търгува биткойн фючърси?

Не и клиентите на много големи брокери, които изчакват да видят какво ще се случи, преди да позволят на клиентите си да търгуват с биткойн фючърси. Брокерите на фючърсния пазар като цяло са доста критично настроени по отношение на биткойн фючърсите и най-вече към прибързания начин, по който излизат на пазара.

Организацията, представляваща тези брокери, дори изпрати миналата седмица писмо до щатските регулаторни органи, в което призовава за допълнителни проучвания и тестове, преди да започне търговията с биткойн фючърси. В момента борсите на фючърси са устроени така, че в крайна сметка ще се търси отговорност на брокерите за загубите на клиенти, ако те не могат да си платят.

Няколко брокера, сред които Bank of America Merrill Lynch и Citigroup, все още позволяват на клиентите си да търгуват с биткойн фючърси, според Fox Business. Други пък запазват привилегията за търговия за избрани клиенти. Всичко това води до въпроса колко ликвидност ще има на пазара.

Поне първоначално търговията може да бъде доминирана от малки трейдъри на дребно, което ще доведе до по-малка ликвидност.

Какво се случва, когато фючърсните контракти изтекат?

Това вероятно е най-голямото притеснение на трейдърите, борсите и регулаторните органи.

При контрактите и на CFE, и на CME сетълментът включва парично плащане. Това означава, че ако имате дълга позиция, няма да получите реален биткойн и няма да ви се налага да доставяте биткойн, ако пък имате къса позиция.

Това елиминира един потенциално голям проблем за борсите, които трябваше да съхраняват и да пазят огромни количества биткойн, ако сетълментът не беше с парично плащане. Повечето трейдъри няма да задържат контрактите си до тяхното изтичане и или ще ги прехвърлят за следващия месец, или пък просто ще ги закриват преди изтичането им.

Точната цена, при която се извършва сетълментът на фючърсите, обаче е сфера, която е много податлива на манипулации и измами, защото контрактите в крайна сметка са базирани на това, което се случва на кешовите биткойн борси.

И двете борси за фючърси предприемат стъпки за гарантирането на гладък процес по сетълмент. Всички обаче ще следят какво ще се случи в дните на изтичането на договорите, първият от които е на 13 декември.

Как се образува цената на биткойн фючърсите?

Биткойните се търгуват на над 100 борси по света, а цените на отделните борси могат да се различават доста, особено когато пазарите се движат бързо. Това е основно притеснение за регулаторните органи, брокерите и трейдърите.

Всеки ден трябва да има сетълмент на фючърсните контракти, при който се определя официална цена на затваряне. Всеки месец пък фючърсите за следващия месец ще изтичат и ще трябва да им се определя окончателна цена за сетълмент. Определянето на тази цена може да означава разлика в милиони долари за трейдърите на биткойн.

CFE и CME подхождат различно по отношение на определянето на цената. Сетълмент цената на CFE за биткойн фючърсите, търгувани на CBOE е официалната аукционна цена на биткойна в щатски долари към 16:00 източно стандартно време на борсата Gemini, която е собственост на братята Уинкълвос.

CFE публикува на своя сайт настоящите цени на фючърсните контракти, както и цената на биткойна на борсата Gemini, с 10-минутно закъснение.

В същото време биткойн фючърсите, търгуваните на CME, ще бъдат базирани на курса “CME CF Bitcoin Reference Rate" (BRR), който комбинира търговията на водещи биткойн борси в периода между 15:00 часа и 16:00 часа средно гринуичко време (10:00 - 11:00 часа източно стандартно време).

Колко пари ще са нужни за търговия с биткойн фючърси?

Брокерите играят много насигурно, когато става въпрос за биткойн фючърси, които ще имат значително по-малко ливъридж, в сравнение, с който и да било друг фючърсен контракт. Това ограничава вероятността за загуби, които клиентите не могат да покрият (най-големият кошмар на един брокер).

Отговорът накратко е, че ще трябва да разполагате с близо половината от настоящата цена на биткойн, за да купите един контракт. Някои брокери дори изискват и по-голяма сума.

За търгуваните на CBOE биткойн фючърси CFE изисква първоначален марджин от 44% от предишаната цена за стълмент, и 40% поддържащ марджин.

Много брокери обаче настояват за повече, което е тяхно право, тъй като те ще трябва да покриват загубите на клиентите. TradeStation изисква 66% първоначален марджин (поддържащият марджин е 60%), което означава ливъридж от едва 150%.

Този относително нисък ливъридж е нещо добро. Ако се окаже прекалено нисък или прекалено голям, борсите и боркерите могат да завишат или занижат изискваниятаза марджин по всяко време, както намерят за добре.

Какви са таксите за търговия с биткойн фючърси?

Освен марджина, трейдърите трябва да имат пари в сметките и за таксите, които плащат на борсата и на брокера. CFE няма да таксува сделките с биткойн фючърси на CBOE за декември. След това клиентите ще плащат по 0.50 долара на страна.

Влизането и излизането в позиция са считани за отделни страни, така че клиент, който търгува 10 фючърсни контракта на CBOE (след декември), ще плаща по 5.00 долара на страна, или общо 10 долара на борсата.

Брокерът на клиента също получава такса, която може да варира 0.25 до 3.00 за страна, в зависимост от типа фючърсен контракт и количеството.

Как борсите за търговия с биткойн фючърс ще се справят с прекалено голямата волатилност?

И CFE, и CME ще използват спирания на търговията, които ще се задействат автоматично, когато цената на биткойна се е променила с определен предварително лимит. Всяка борса има собствени процедури по този въпрос.

Търговията на CBOE, например, ще се преустановява за 2 минути, ако цената се отдалечи с повече от 10% над или под нивото от сетълмента от предходния ден. След като търговията продължи след подобно спиране, ще има допълнително 5-минутно спиране, ако цената е повече от 20% под или над сетълмента от предходния ден. CFE си запазва абсолютното право да променя тези процедури.

Всеки, който следи търговията с биткойн, знае, че подобни големи колебания в цената са често срещани. От 1 май насам мярката за спиране на търговията след 10-процентно отклонение в цената щеше да е задействана 35 пъти (18 пъти при движение нагоре и 17 при движение надолу).

Други подробности за биткойн фючърсите

Биткойн фючърсите на CbBOE ще се търгуват под борсовия символ XBT. Подобно на петролните фючърси, ще има по един XBT контракт за всеки месец от годината. Контрактът за най-близкия месец ще е за декември и ще бъде търгуван под символа XBTZ17.

“Z” символизира декември, а“17” настоящата година. Контрактите за януари и февруари ще бъдат търгувани със символите XBTF18 и XBTG18, респективно.

Всеки месец фючърсния контракт XBT ще изтича два работни дни преди третия петък на месеца. За декемврийския контракт това се пада на 13 декември, само няколко дни след пускането на търговията. Януарският контракт изтича на 17 януари.

Всеки фючърсен контракт на борсата CBOE представлява един биткойн. Всеки пункт се равнява на 1 долара, а минималното движение в цената е 10 долара. Има ограничение, че трейдърите могат да притежават или контролират 5 000 контракта (дълги или къси), а този лимит пада на 1 000 контракта 5 дни преди окончателната дата за сетълмент на изтичащия договор.

Фючърсните контракти на CME ще представляват 5 биткойна. Всеки пункт ще се равнява на 5 долара, а миниманлното изменение в цената ще е 25 долара.

,
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg