Биткойнът е по-добър от златото?

2862
Биткойнът е по-добър от златото?

© Twitter

Биткойнът е по-добър стандарт за стойност от златото и щатския долар.

Това посочва съоснователят на Apple Стив Уозняк в интервю пред CNBC, цитирано от futurism.com.

По думите му, криптовалутата е различна, тъй като идва с ограничено снабдяване от 21 млн. броя, които могат да бъдат добити някога. За разлика от  щатския долар или всяка друга фиатна валута, биткойнът не може да се печата до безкрай, независимо от претенциите на някои влиятелни банкери.


От друга страна, никой не може да каже с точност колко злато има в света, което чака да бъде добито. Златото, посочва Уозняк, е „доста фалшиво” от тази гледна точка, а биткойнът е по-„истински и реален”.

Думите на съоснователя на Apple идват в момент, в който биткойнът счупи всички ценови рекорди, минавайки границата от 6 000 долара. Малко след поставения рекорд, цената падна до около 5 300 долара поради ново „разделяне” на криптовалутата и появата на така наречения Биткойн Голд.

Това разделяне наподобява създаването на Биткойн Кеш и отново издава стремежа на инвеститорите (и не само на тях) към повече мащаб в трансакциите на виртуалните валути. След краткото поевтиняване, биткойнът вдигна цената, като понастоящем е на ниво от около 5 700 долара.  

Представянето на биткойна подхранва въображението на множество анализатори и предприемачи, точно както при Стив Уозняк, който споделя идеята, че криптовалутите могат да заменят златото като стандарт за финансова стойност.

„Съществува определено ограничено количество биткойн. Златото продължава да се добива ли, добива. Може би има ограничена наличност на злато в света, но при криптовалутите това е математически регулирано, а никой не може да промени математиката”, казва Уозняк.

С други думи – ако биткойнът е световен стандарт, то той трудно би могъл да се използва, за да изменя световните цени.

Стойността на биткойна ще достигне тази на Apple, сочи прогноза Човекът, който позна, че биткойнът ще мине цена от 5000 долара, избухна с нова прогноза

Дали обаче ограниченият брой биткойни е достатъчен, за да наречем виртуалната валута стабилна?

Отговорът е и да, и не. Критиците на дигиталните активи ще посочат очевидния факт, че цената им е доста волатилна, което може да предизвика сериозни трусове. От друга страна, съществуват хора, които не смятат, че пословичната ценова нестабилност на криптовалутите е нещо уникално.

„Когато хората говорят за волатилността на биткойна днес, забравят, че когато отпадна златният стандарт за долара, волатилността на златото беше същата, като тази на биткойна в продължение на 4 години”, казва Том Лий, съосновател на FundStrat Global Advisor пред Business Insider.

По думите на Уозняк, биткойнът може да се регулира много по-лесно от златото. Съоснователят на Apple сравнява стабилността на биткойн със собствеността над къща.

„Вашата къща има стойност. Ако днес е къща, то след 40 години ще продължи също да бъде дом, дори стойността да се покачва и правителството да извлича повече данъци от нея”, казва Уозняк, посочвайки, че интересът му към криповалутите е стартирал като забавление.

Правителствата по света започнаха да обръщат сериозно внимание на криптовалутите и пазара, съществуващ около тях. Някои страни даже вече наложиха форма на регулация, сред които Китай, Япония, Южна Корея, а в САЩ, въпреки че няма официална нормативна рамка, финансовите регулатори често извършват ревизии на бизнеси в сферата на криптовалутите.

В Русия пък се заговори за забрана на всички сайтове, предлагащи виртуални активи и въвеждането на национална виртуална валута – КриптоРубла. Естония също обяви, че планира пускането на собствена криптовалута.

1320% доходност със затворени очи Инвестицията на сляпо в първично публично предлагане на дигитални активи (ICO) се оказва невероятно доходоносно начинание

На този фон, редица бизнеси започнаха да експериментират с блокчейн и дигиталните активи – от най-големите банки в света до локални компании, целящи да създадат продукт или услуга, базирана на блокчейн технологията.

Последните често използват първично публично предлагане на виртуални активи (ICO), за да набират финансиране. Лекотата, с която се набират големи суми по този начин, реално предизвика и намесата на някои правителства, споменати по-горе.

източник: coindesk

Според най-различни оценки, биткойнът, която е най-популярната виртуална валута, ще продължи да поскъпва. Най-смелите прогнози сочат, че цената може да достигне 500 хил. долара, но като цяло доста анализатори вярват, че капитализацията на биткойна в даден момент ще се измерва в трилиони.

Понастоящем общата капитализация на биткойна достига 95.35 млрд. долара. Към момента на публикуване на материала виртуалната валута се търгува на цена от 5 729.85 долара, по данни на CoinDesk.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg