Биткойнът се срива, но крипто миньорите не са притеснени

1306
Биткойнът се срива, но крипто миньорите не са притеснени

© Pixabay

Въпреки продължаващия спад на биткойна и сътресенията на крипто пазарите, водещите компании за добив на криптовалути остават спокойни и твърдят, че бизнесът им няма да пострада от волатилността на цените.

Някои дори виждат в нея възможност за разширяване на пазарния дял, тъй като по-малките конкуренти може да не издържат на натиска, пише електронното издание Cointelegraph.

Цените на биткойна достигна най-ниската си точка от декември 2020 г. насам, но от "добивната" крипто компания Marathon Digital Holdings смятат, че стратегия им ги предпазва от почти всички ефекти на мечия пазар. Вицепрезидентът на фирмата Чарли Шумахер коментира пред Cointelegraph, че поддържа базата на разходите от около 6200 долара на всеки "изкопан" биткойн през първото тримесечие.


Marathon е третият най-голям притежател на биткойни сред публичните компании, по данни на BitcoinTreasuries. Компанията има капацитет да генерира 3.9 екзахаша (EH/s) мощност. Хашрейтът е термин, който описва изчислителната способност на компютърните конфигурации, включени в блокчейн системата на биткойна.

Шумахер добави, че напускането на някои от по-малките играчи на пазара по време на низходящите движения създава възможност за по-големите играчи, като Marathon, да се възползват от по-ниската трудност при "копаенето" на криптовалутите и от отслабената конкуренция.

„Тъй като хешрейтът намалява, има низходяща корекция на трудността, което намалява разходите за енергия за миньорите, които продължават. Следователно тези, които са останали, могат да се възползват, като потенциално спечелят повече биткойни", обясни той.

Изпълнителният директор на Riot Blockchain Джейсън Лес също демонстрира спокойствие относно текущата и бъдещата волатилност на пазара на биткойна.

Криптоиндустрията използва все повече възобновяеми енергийни източнициДелът на възобновяемите източници в общия енергиен микс на биткойн

Лес посочва като основен аргумент силния баланс на компанията си, която не е обременена с дългосрочен дълг. По думите му, промените в пазарните условия не влияят на плановете на фирмата за добив на криптовалути и тя продължава да увеличава своя хашрейт всеки месец. 

Главният изпълнителен директор на Redivider Том Фрейзър също не е обезпокоен от перспективата за по-нататъшен продължителен спад. Redivider е частен доставчик на центрове за данни за операции за добив на биткойн в специализирани зони, предназначени да облагодетелстват работниците в по-бедните региони на САЩ.

Ядрото на бизнеса на Redivider е в управлението на центрове за данни, чиято изчислителна мощност може да бъде наета от компании за добив срещу заплащане. Фрейзър казва още, че ако центровете му за данни нямат наематели в определен момент, компанията може да поддържа поток от приходи за всички свои съоръжения във всеки един момент, като използва хашрейта и добива криптовалути за собствена сметка.

Той не разкрива каква е базовата цена на добиваните от компанията биткойни, но е категоричен, че пазарният срив оказва слабо влияние върху дългосрочните ѝ планове.

„Корекциите на пазара се случват, защото биткойнът е много нестабилен, както и всеки друг подобен клас активи. Нестабилността няма да попречи на нашата стратегия, а тези моменти, всъщност, предоставят възможности”, казва Фрейзър. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg