Биткойнът трябваше да предпазва от инфлация. Защо не се получи така?

1820
Биткойнът трябваше да предпазва от инфлация. Защо не се получи така?

© Pixabay.com

Цената на биткойна се срина тази година, отслабвайки аргумента, който почитателите на криптовалутите често изтъкват, че може да бъде ефективен хедж срещу инфлация в бурни времена за икономиката.

Защитниците на биткойна отдавна подкрепят тезата, че малкото му количество ще защитава стойността му във времена на нарастваща инфлация.

За разлика от централните банки, които могат да увеличат предлагането на пари, броят на биткойните е фиксиран.

Дори и преди срива на пазара имаше дебати за това дали биткойнът ще запази стойността си или не. Милиардерът инвеститор По Тюдор Джоунс беше оптимистично настроен по отношение на биткойна като хедж срещу инфлацията, докато собственикът на отбора от НБА Далас Маверикс Марк Кюбан определи тази идея като “маркетингов лозунг.”


Друг аргумент е, че биткойнът и други сходни криптовалути ще запазват присъща стойност с времето, тъй като стават все по-приети, като златото. Поддръжници на биткойна смятат, че на него ще се гледа като на актив, който няма да поевтинява с времето.

Това обаче не беше доказано, поне не засега. Стойността на пазара на криптовалути като цяло падаше с нарастващата инфлация, а биткойнът изгуби половината от стойността си от януари. Към днешна дата биткойнът се търгува на цена от около 20 450 долара, според coinmarketcap.com.

При криптовалутите “степента на ценовата волатилност е толкова важна, че за мен е много трудно да гледам на тях като на дългосрочен съхранител на стойност,” казва пред CNBC Анджали Джаривала, финансов консултант и основател на Fit Advisors.

Според Джаривала, криптовалурите като цяло са нов тип актив, който все още не функционира нито като търсена суровина, като златото, нито като валута, “защото не може лесно да бъде разменен срещу стока или услуга.” Въпреки недостига, цената на криптовалута, като биткойна, все още е базирана до голяма степен на потребителските нагласи, казва тя.

Coinbase: Рисковият профил на криптовалутите е сходен с този на петролаФеновете на криптовалутите отдавна ги

“Коварно е, защото се предполага, че трябва да се държи като валута, таксува се като имущество, а някои хора го сравняват със суровина. В крайна сметка, това си е отделен клас активи, които нямат ясно определение.”

Друго нещо, което трябва да се има предвид, е, че криптовалутите, като биткойна, съществуват от едва малко повече от десетилетие. Поради това “няма достатъчно исторически данни, за да се разбере каква е целта им като инвестиция,” казва Джаривала.

И макар криптовалутите, като биткойна, “да не са се доказали” като надеждни дългосрочни съхранители на стойност, те може да стават все по-приети с времето и все по-малко волатилни, казва Омид Малекан, преподавател в бизнес училището на Колумбийския университет, който специализира в биткойн и блокчейн.

“След като волатилността бъде изгладена, ще имаме по-ясна картина за това как биткойнът реагира на макроикономически събития, като инфлацията или действията на Федералният резерв на САЩ,” казва той, предупреждавайки, че настоящите цени на криптовалутите може да отразяват всякакви фактори, освен инфлацията, като прекалено много криптобанки със свръхливъридж или липсата на регулации.

При всички случаи криптовалутите остават силно спекулативна инвестиция. Джаривала препоръчва хората да инвестират само пари, които са готови да изгубят. Тя също така смята, че за инвестицията в криптовалути трябва да се мисли като за дългосрочна стратегия и “да се придържаме към тази стратегия, дори и във времена като случащото се сега.”

Криптовалутите може да се развият като по-зрял активи, който може да бъде спасение срещу инфлацията. “Все още не знаем обаче дали това ще стане, докато не натрупаме повече исторически данни с този актив,” казва Джаривала.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg