Блокчейн ще следи доставките на ваксините срещу COVID-19 в Англия

573
Блокчейн ще следи доставките на ваксините срещу COVID-19 в Англия

© Pixabay

Две британски болници обявиха, че ще използват блокчейн технологии за проследяване на запасите и доставките на ваксините срещу COVID-19, предава Ройтерс.

Това е една от първите подобни инициативи в света. Болниците Страдфърд на Ейвън и Уоруик ще използват т. нар. "разпределен регистър" (distributed ledger), за да следят доставките на скъпи медикаменти, като ваксините срещу коронавируса и лекарствата за химиотерапия, складовите наличности, както и специалните фризери, в които се съхраняват.

"Новата технология ще гарантира по-ефективен мониторинг и ще даде възможности за споделяне на данни между всички участници във веригата на доставките.


Тя е съвместна разработка на британската компания Everyware, която поддържа електронния мониторинг на медикаментите за британската Национална здравна служба NHS и на американската блокчейн компания Hedera, в която дялово участие имат компании, като Alphabet и IBM.

Логистичните проблеми са един от основните рискове за бързото разпространение на ваксините срещу COVID-19. В същото време те предлагат много възможности за развитие именно на компаниите, които се занимават с мониторинг и оптимизация на веригите за доставка.

Ваксината на Pfizer и BioNTech, например, трябва да се съхранява при изключително ниски температури в специални фризери, които изискват дълбоко замразяване с т. нар. "сух лед". Тя може да се пази в обикновен хладилник в продължение на не повече от пет дни.

Другите ваксини, включително и тази на Moderna, не се нуждаят от толкова сложна технология на съхранение и съответно са по-лесни за дистрибуция.

"Можем да потвърдим данните от всяко устройство, което е включено в мрежата ни. Гарантираме, че данните са точни и също така, че не са манипулирани или променяни по някакъв начин", обяснява изпълнителният директор на Everyware Том Скрийн.

Компании от различни сектори - от финансите до добивната индустрия, инвестираха милиони долари в развитието на блокчейн технологията и разкриването на потенциала за нейното реално приложение. Основните ѝ предимства са свързани с понижаването на разходите и увеличаването на ефективността и сигурността при събирането на големи обеми от данни.

До този момент обаче резултатите са разнопосочни, като нито един блокчейн проект не е успял да окаже предварително очаквания "революционен" ефект в индустрията, в която е приложен.

Според Том Скрийн обаче в използването на подобна технология има смисъл. По думите му мониторингът на доставката и съхранението на ваксините може да става и ръчно, по конвенционалния начин, но това значително би увеличило риска от грешки и несъответствия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg