Ботове манипулират пазарите на криптовалути

3329
Ботове манипулират пазарите на криптовалути

Инвеститорите са наясно колко резки и непредвидими могат да бъдат движенията на пазара на криптовалути. Това, което много от тях не знаят обаче, е, че зад тези движения често стоят софтуерни алгоритми, използвани от безскрупулни трейдъри за манипулация на пазара, пише The Wall Street Journal.

За регулаторите манипулациите на криптопазара се превръщат във все по-тревожна тенденция. Дори и за някои от най-ревностните почитатели на дигиталните пари този въпрос се превръща в проблем.

Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ отказа регистрацията на няколко борсово търгувани фонда през лятото именно с този аргумент - опасността от злонамерена манипулация на определени криптовалути и произтичащите от нея рискове за инвеститорите.

Автоматизираните програми за изпълняване на търговски поръчки, известни и като "ботове", съществуват отдавна на повечето финансови пазари. Те могат да бъдат използвани и съвсем целесъобразно, без да нарушават правилата.

Трейдърите могат да ги закупят наготово от разработчиците на такъв тип софтуер, а могат да си изработят и собствени алгоритми.


Проблемът с пазара на криптовалути е, че липсва необходимото ниво на контрол. На развитите пазари, като New York Stock Exchange например, се извършва постоянен мониторинг на подадените поръчки и тяхното изпълнение, като при най-малкото съмнение за пазарна манипулация регулаторът може да се намеси и да накаже нарушителите.

Повечето криптоборси обаче не разполагат с такива механизми, а регулациите са минимални, ако въобще съществуват. В резултат на това "ботовете" могат да манипулират пазарните движения в гигантски мащаби, предупреждават експертите. 

Стефан Куин е управляващ партньор в хеджфонда Virgil Capital, който управлява криптоактиви на стойност 80 милиона долара. Той разказва пред WSJ, че компанията използва свои собствени софтуерни алгоритми и се намира в постоянна игра на "котка и мишка" с "вражеските" ботове.

По-рано тази година Virgil губи голяма сума пари в резултат на подобна злонамерена атака. Фондът на Куин е специализиран в т. нар. "арбитражни сделки". Той следи за разминавания в цената на дадена криптовалута на различните борси, купувайки там, където е евтино и продавайки на платформите, където е скъпо. Алгоритмите проверяват за подобни "дисбаланси" по веднъж в минута. 

В конкретния случай системите на хеджфонда засичат разлика в котировките на Ether - криптовалутата с втората по големина пазарна капитализация след Bitcoin. Секунди преди това "вражеският" бот е пуснал няколко поръчки за продажба на цена под пазарната.

Това дава сигнал за покупка на системите на Virgil. Секунди преди осъществяването на сделката обаче, отсрещната страна анулира поръчките си, а тези на Virgil остават неизпълнени. Така цената на Ether на платформата изкуствено се повишава на някои от останалите борси за кратък период от време.

Стефан Куин обяснява, че впоследствие компанията е променила алгоритмите си, така че да не се подават на подобни "въдици". 

Норвежецът Кйетил Ейлерстен, който търгува с Bitcoin от 2011 година насам, твърди че е създал "най-съвършения инструмент за пазарни манипулации в света". По думите му усилията за забрана на манипулациите в света на криптовалутите са напразни.

По-успешният подход, според него, би бил да се "изравнят шансовете" и да се дадат подобни инструменти в ръцете на дребните трейдъри. "Ако всички могат да манипулират пазара, тогава никой няма да го манипулира", казва той.

Много от неговите колеги обаче са на мнение, че манипулативните практики и софтуерни продукти забавят развитието на криптопазара. "Всичко това руши репутацията на пазара и ощетява индивидуалните инвеститори", твърди Анди Бромбърг, президент на стартъп платормата CoinList.

Едни от най-често срещаните манипулации са от типа pump and dump (в буквален превод - надуй и изхърли). При тях трейдърите изкуствено напомпват цената на даден актив, след което разпродават набързо своя портфейл, а загубата остава за инвеститорите, които са влезли последни в схемата.

На развитите капиталови пазари подобни практики са забранени. На борсите за търговия с криптовалути обаче обортът на схемите от този тип достига 825 милиона долара само за първите шест месеца на тази година.  

Ботовете улесняват изключително много пазарните манипулатори. Софтуерът на Ейлерстен Quatloo Trader например разполага със специална функция, която дава възможност на трейдърите да осъществяват т. нар. "пинг-понг" търговия - едновременно подаване на поръчки за покупка и за продажба от техните собствени сметки, което създава илюзията за активна търговия с въпросния актив. Този подход също е забранен на пазарите на акции и фючърси.

Стефан Куин нарича всичко това "дивият Запад на криптопазара". В момента не е ясно дали и докога той ще продължи да съществува. В момента американското правосъдно министерство и Комисията за търговия с фючърси водят разследване за потенциални манипулации на пазара на криптовалути.

Комисията по ценните книжа и борсите също работи за ограничаването на порочните практики при т. нар. първични публични предлагания на криптовалути, или ICO. Така че ерата на "нулевите регулации" на криптопазара може би върви към своя край. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg