Брат и сестра печелят по над $30 000 на месец от копаене на криптовалути

21081
Брат и сестра печелят по над $30 000 на месец от копаене на криптовалути

© Pixabay.com

Четиринадесетгодишният Ишаан Такур и неговата сестра - 9-годишната Ааня, прекарват лятото си в изграждането на доходоносен бизнес по копаене на криптовалути.

“Започнахме, защото искахме да научим нещо ново относно технологиите, както и да спечелим малко пари,” казва Ишаан пред CNBC.

Точно това и правят.


Всеки месец двамата заработват по над 30 000 долара от копаенето на дигитални валути – биткойн, която е най-голямата по пазарна стойност, етер, която е втората най-голяма, както и рейвкойн, която е в първите 100 по пазарна капитализация, казва Ишаан.

За да стигнат дотук, Ишаан и Ааня, които живеят във Фриско, Тексас, трябвало да се научат как да копаят, което не е толкова просто. При добива на криптовалути, като биткойн и етер, се програмират сложни компютърни конфигурации, които се конкурират в извършването на трудни изчисления с цел удостоверяването на трансакциите.

“Копаенето на криптовалути е точно като копаенето на злато или диаманти,” казва Ишаан. “Вместо да използвате лопати обаче, използвате компютри. Вместо да откривате диаманти или злато в мината, вие намирате криптовалути.”

След като гледал видеа в YouTube и се разровил за информация в интернет, през април Ишаан преобразувал своя геймърски компютър Alienware в платформа за копаене на криптовалути. (Той използва видеокартата, която може да се справя в голям обем от изчисления.)

Техните родители ги подкрепили в начинанието им. “Можехме да прекараме цялото лято в игра на видеоигри, но вместо това използвахме свободното си време, за да разучаваме технологията,” казва Ишаан.

В първия ден, след като започва да копае криптовалути, Ишаан казва, че заработил 3 долара.

За да узаконят своя бизнес, Ишаан и Ааня регистрират на 30 април с помощта на баща си Маниш Радж собствена компания за копаене на криптовалути на име Flifer Technologies.

12-годишен заработи над 400 000 долара от продажбата на NFT-атаБенямин Ахмед не е като повечето 12-годишни деца

“Хареса ни толкова много, че започнахме да добавяме повече процесори и заработихме 1 000 долара в първия ни месец”, казва Ишаан.

Доходите им продължили да се увеличават и до края на юли те вече можели да си позволят да закупят оборудване, като Antminer-и и видеокарти Nvidia RTX 3080-Ti, за да започнат да копаят и биткойни, и рейвкойни.

Двамата очакват да заработят общо около 36 000 долара през септември въз основа на оборудването, с което разполагат и което са поръчали, казва Радж.

“Можем да обработваме малко над 10 милиарда етериум алгоритми в секунда”, казва Ишаан.

Въпреки че двамата постигат успехи, самият процес далече не е толкова лесен.

Освен, че е много сложно, копаенето на криптовалути определено не е никак евтино, тъй като изисква скъпо оборудване, много електроенергия и компютърна мощ.

Ишаан и Ааня имат над 97 процесора, които техният баща Радж, бивш инвестиционен банкер, финансира чрез банков заем.

Радж не разкрива точно колко голям е заемът, но недостигът на компютърни чипове в световен мащаб прави намирането на оборудване много по-трудно и повишава цените.

Ишаан и Ааня използват основно видеокарти Nvidia RTX 3090, като всяка от тях може да струва между 2 500 и 3 000 долара.

Въпреки че действат от дома си, двамата казват, че използват  “100% енергия от възобновяеми източници,” и също така ползват под наем център за данни в Далас, Тексас. Разходите им за електричество у дома и в центъра за данни възлизат на малко под 3 000 долара на месец.

“Преместихме се от моето бюро в гаража, тъй като в къщата стана много топло и шумно. След това жегата и шумът бяха прекалено много и за гаража и сега го използваме само за конфигурирането и тестването на новите платформи. Когато са готови, ги местим в професионален климатизиран център за данни в центъра на Далас.”

Ишаан и Ааня успяват да разраснат бизнеса си по време на ваканцията, но и занапред възнамеряват да продължат с него и да го балансират с училището.

Планират да реинвестират печалбите си в бизнеса, като след това се надяват печалбите да им помогнат да финансират висшето си образование.

Ишаан се надява да учи медицина в Университета на Пенсилвания и след това да стане лекар. Ааня също иска да учи медицина, но Нюйоркският университет е предпочитаното от нея висше учебно заведение.

Дотогава обаче им остават още години, за да спестяват пари. Все пак Ишаан е в осми клас, а Ааня едва в четвърти.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg