Coinbase: Рисковият профил на криптовалутите е сходен с този на петрола

1338
Coinbase: Рисковият профил на криптовалутите е сходен с този на петрола

© Pixabay

Феновете на криптовалутите отдавна ги "рекламират" като алтернатива и защита срещу сътресенията на традиционните финансови пазари.

Техните противници пък поддържат тезата, че дигиталните валути са много по-волатилни, от което произтича и по-високият им рисков профил.

Оказва се обаче, че криптовалутите в днешно време споделят рисков профил с активи, като петрола и природния газ, както и с акциите на технологичните и фармацевтичните компании. Това се посочва в анализ на главния икономист на Coinbase Чезаре Фракаси, цитиран от електронното издание Coin Telegraph.

Фракаси отбелязва, че корелацията между цените на акциите и цените на криптоактивите се е повишила значително след пандемията от 2020 г.


„Въпреки че през първото десетилетие от съществуването на биткойна неговата възвръщаемост не беше свързана с представянето на фондовия пазар, корелацията се увеличи бързо след началото на пандемията от COVID-19.

Конкретно крипто активите днес споделят сходни рискови профили с петролните суровини и технологичните акции“, казва Фракаси, който се позовава на месечния доклад на Coinbase от май.

Данните показват, че двете най-популярни криптовалути - биткойнът и етерът, имат подобна волатилност като природния газ и петрола, варираща между 4% и 5% на дневна база.

Биткойнът, който често се оприличава на „дигитално злато“, има далеч по-рисков профил, в сравнение с реалните ценни метали, като златото и среброто, които отчитат дневна волатилност между 1% и 2%, според изследването на Coinbase.

Най-подходящият обект за сравнение с биткойна, по отношение на волатилността и пазарната капитализация, са акциите на американския производител на електрически автомобили Tesla, смята Чезаре Фракаси

Етерът, от друга страна, е сравним с производителя на електрически автомобили Lucid и фармацевтичната компания Moderna по същите показатели.

Легендарен инвеститор: Следете биткойна за евентуално дъно при акциитеКриптовалутите са измерител за нагласите на инвеститорите, според Марк Мобиус

Икономистът на Coinbase изтъква, че сравнението поставя крипто активите в рисков профил, подобен на традиционните класове активи, като технологичните акции.

„Това предполага, че пазарът очаква крипто активите да се преплитат все повече и повече с останалата част от финансовата система и по този начин да бъдат изложени на същите макроикономически сили, които движат световната икономика“, казва той.

Според Фракаси, приблизително две трети от последния спад в цените на криптовалутите са резултат от макроикономически фактори, като инфлацията и задаващата се рецесия. Останалата една трета може да се отдаде на други причини, свързани конкретно с крипто пазарите.

Има и други крипто специалисти, които са на мнение, че сривът на цените, воден от макроикономически фактори, всъщност е положителен знак за индустрията.

Ерик Воорхеес, който е съосновател на Coinapult и главен изпълнителен директор и основател на ShapeShift, написа в Twitter миналата седмица, че настоящият срив е най-малко тревожен за него, тъй като това е първият спад в цените, който очевидно е резултат от макро фактори извън крипто индустрията.

Кяо Уанг от Alliance също коментира в Twitter, че предишните негативни цикли са били причинени от ендогенни фактори, специфични за сектора, като фалита на Mount Gox през 2014 г. и спукването на ICO балона през 2018 г., докато сега причините са много по-различни.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg