Единствената криптовалута в света, която не се копае, а се оре

7806
Единствената криптовалута в света, която не се копае, а се оре

© Михайл Шляпников/CNN

В малко руско село една тиха революция надига глава.

Земеделците и дребният бизнес в село Колионово, намиращо се на около 130 км. от Москва, обърнаха гръб на рублата, преминавайки на своя собствена криптовалута, носеща името колион (kolion). Виртуалната валута бива използвана от местните в локалната търговия помежду им.   

В основата на тази малка революция стои бившият банкер, понастоящем фермер, Михайл Шляпников. Преди десетилетие мъжът разбира, че е болен от рак и решава да напусне големия град, поставяйки си за цел да работи за съживяването на запустяващото село Колионово.


Пет години по-късно Шляпников имал нужда от известна сума пари за своята оранжерия, но се сблъскал с нещо, което рано или късно удря по кокалчетата всеки малък бизнес в Русия – високите банкови лихви по кредитите. Конкретно за бившия банкер, кредитните институции му поискали 12% лихва за евентуален заем. 

„Не исках да се задушавам и да бъде роб на банките”, казва Шляпников, показвайки с ръка на гърлото си как би се чувствал, пише CNN.

„Поради това трябваше да си изобретя собствени пари. Това и направих. Аз съм моята собствена банка, правителство, регулатор”, казва той.

Основателите на рекламирано от Мейуедър ICO обвинени в измамаОснователите на компанията Centra Tech, която набра 32 млн. долара чрез процедура по първично предлагане на дигитални активи (ICO), получиха обвинения за измама с ценни книжа

Руснакът започва да „печата” хартиени колиони през 2014 г., но година по-късно руския съд забранява новоизлюпената валута на Шляпников. Така той се обръща към блокчейн технологията и създава виртуална версия на парите си.

Нещо повече – през април 2017 г. предприемчивият руснак осъществява първично предлагане на дигитални активи (ICO) и успява да набере 500 хил. долара.

За разлика от биткойн, криптовалутата на Шляпников не може да се копае/добива чрез изчислителна мощ. Виртуалната валута може да се закупи чрез други криптовалути или да се печели чрез процес, наричан „оран”, или с други думи – оказване на помощ на земеделци в Колионово за работа на полето или строителна дейност в техните стопанства.

Идеята на Шляпников бързо намира съмишленици, като към днешна дата бизнесът в селото напълно откликва на инициативата.

Руснакът, който нарича себе си „агроанархист”, използва криптовалутата, за да поддържа „екосистемата на Колионово”. Той е убедил стотици земеделци и доставчици из околните села да използват колионите за локална търговия, като понастоящем хартиените пари вече са рядкост в региона.

„Имаме около 2 млн. долара в колиони, тъй като цената им скочи след ICO-то”, казва Шляпников, добавяйки, че колионът има покритие в размер на 500 биткойна (на стойност около 3.7 млн. долара).

„По този начин привличаме истински пари в бизнеса” и свързваме криптовалутата с реалната икономика, казва той.

Рисковано ли е Швеция да обръща гръб на парите в брой?Ако трябва да посочим една страна в света, в която разплащанията в брой могат да изчезнат напълно, това - без съмнение, ще бъде Швеция

Икономиката на Русия се завърна към растежа, след като бе ударена от санкциите, наложени от Запада и от поевтиняването на петрола. Това доведе до двоен спад в цената на рублата спрямо 2014 г.

Шляпников и други ентусиасти виждат в криптовалутите начин да се еманципират от финансовата система на Русия.

Виртуалните валути в страната не са екзотика, а се радват на завидна популярност, като към това допринася и евтиното електричество, което спомага за бума в копаенето на виртуални пари.

През миналата година в Русия баха стартирани няколко блокчейн проекта, които привлякоха сериозни суми, като най-голямото ICO за периода е на платформата за игри MobileGo,която набра 53 млн. долара.

Така или иначе, в Русия, както и на повечето места по света, виртуалните валути все още не разполагат със законова рамка. Някои ресторанти и магазини предлагат опцията за разплащане с биткойни, но търговците трябва да правят моментални трансакции, обръщайки криптовалутата в рубли, за да не нарушат законите на страната.

В страната предстои да бъде въведена регулация, тъй като президентът Владимир Путин нареди на финансовото министерство да изготви предложения в срок до месец юли.

Първоначалните текстове предвиждат рублата да си остане единственото легално платежно средство, но ICO процедурите и копаенето на виртуални валути може да получат защита по местните закони.

Рекордното ICO на Telegram се превръща в пълна бъркотия Telegram прекрати публичната продажба на дигитални активи като част от ICO-то

По-рано през тази година Путин посочи, че иска Русия да стане по-отворена към иновациите.

Руският президент обаче има и критики към криптовалутите, посочвайки, че могат да се използват за криминални дейности.

За Шляпников обаче виртуалните валути са нещо положително, тъй като могат да помагат на малките и откъснати стопанства да оцеляват сами по независим начин.

„Не искам да се разширяваме, защото това ще донесе със себе си задължения, за които не съм готов. Не съм готов да спася света или дори Русия, искам да се чувствам комфортно и да споделя този комфорт с общността си”, добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg