Естония планира да пусне собствена дигитална валута

1242
Естония планира да пусне собствена дигитална валута

© Pixabay

Естония иска да пусне собствена криптовалута с помощна на основателя на етериум Виталик Бутерин.

Крипровалутата, която ще носи името "есткойн," може да бъде пусната чрез новия блокчейн способ за набиране на средства – Initial coin offering (ICO).

ICO-ата дават възможност на стартъп компании да набират средства, като продават криптовалути, като биткой и етер, срещу кеш. Те са подобни на първичните публични предлагания на акции (IPOs), но се различават по това, че са насочени към поддръжниците на проект, което прави инвестицията по-лична.

Дигиталните иновации не са чужди на Естония. Това е първата страна, която предоставя на гражданите на света "електронно жителство," което предлага достъп до услуги, като банкиране, обработка на плащания и данъчно облагане.

Каспар Корюс, управляващ директор в Enterprise Estonia, казва, че инциативата има за цел постигането на "дигитална нация без граници ".

"Подкрепено от правителството, ICO би дало на повече хора по-голям дял в бъдещето на нашата страна и би осигурило не само инвестиции, но и повече умения и идеи, които да ни помогнат да израстваме," казва Корюс.

Виталик Бутерин, който основава блокчейн платформата етериум през 2014 г. и е запален поддръжник на дигиталните иновации на Естония, е предоставил обратна връзка относно предложението на страната за есткойн, казва Корюс.

"ICO, в рамките на екосистемата на електронното жителство, би създало силни стимули между електронните жители и този фонд. Отвъд икономическия аспект, електроните жители биха се чувствали повече като част от общност, тъй като има повече неща, които биха могли да правят заедно," казва Бутерин.

"Освен това, ако тези естокойни бъдат емитирани в съществуваща блокчейн платформа (те могат да бъдат емитирани едновременно в различни формати), тогава ще стане лесно и удобно да бъдат използвани чрез различни проиложения," казва Бутерин в своя блог пост.

Блокчейн платформите служат като основата за трансакциите с дигитални валути.

Според Корюс над 22 000 електронни жители от 138 държави са дали съгласието си да подкрепят инициативата и да дадат "огромен принос" към естонската икономика.

Миналия месец естонският президент Керсти Калюлайд заяви, че нейната нация е "единственото истински дигитално общество," подкрепено от държавата.

"Почти всички контакти на нашите граждани с правителството, в това число гласуването, могат да бъдат осъществявани онлайн, а нашите електронни жители могат да регистрират и ръководят бизнеса си от Естония, без дори да им се налага да стъпват тук," заяви тя в статия за Telegraph.

"Наблюдавайки тази дигитална революция от близо, си задавам въпроса дали държавата, - такава, каквато я познаваме днес, е готова за 21-и век."

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg