FTX към политиците: Върнете ни парите!

1248
FTX към политиците: Върнете ни парите!

© Getty Images

Новото ръководство на FTX оказва натиск върху стотици политици и политически организации да върнат милиони долари, дарени от криптоплатформата или от нейните основатели, преди тя да фалира миналата година, съобщава CNN.
 
Компанията, която се срина през ноември и сега е в центъра на мащабно федерално разследване за измами, обяви, че изпраща "поверителни съобщения" на политически фигури и фондове, както и на други бенефициенти на дарения. Тази инициатива е част от мерките, които компанията предприема, за да се разплати с около 1 млн. кредитори. 
 
В свое изявление от FTX посочват, че даренията трябва да бъдат върнати до края на месеца. Ако това не стане, компанията си запазва правото да съди получателите.
 
"Ако тези плащания не бъдат върнати доброволно, FTX си запазва правото да направи постъпки пред съда по несъстоятелност, за да изиска връщането на тези плащания, с лихви, начислени от датата на започване на всяко действие", се казва в изявлението. 
 
Компанията добавя, че получателите, които са предоставили средствата на трети страни, включително благотворителни организации, не са освободени от отговорност.
 
В периода на разцвет на FTX основателят Сам Банкман-Фрайд беше част от политическите кръгове във Вашингтон, като лобираше за леки регулации на зараждащата се криптоиндустрия и се превърна в един от най-големите спонсори на Демократическата партия, припомня CNN. Самият Банкман-
Фрайд е дал около 40 млн. долара за кампании и комитети за политически действия, подкрепящи до голяма степен демократите, през 2022 г., според данни на Федералната избирателна комисия, цитирани от новинарската агенция.
 
FTX Фалиралата криптоборса се надява да продаде допълнителни инвестиционни холдинги с балансова стойност, надвишаваща 4,6 млрд. долара

По-късно става ясно, че той е дарил сходна сума и на републиканците, но информацията за това е била скрита. 

Федералните прокурори твърдят, че FTX, по указание на Банкман-Фрайд, е откраднала средства от депозитите на клиентите си, за да прави политически дарения, да купува луксозни недвижими имоти и да покрива загубите на своя хедж фонд Alameda Research.
 
Миналия месец Банкман-Фрайд отказа да се признае за виновен по осем обвинения в измама и заговор, но двама от бившите му сътрудници се признаха за виновни.
 
Отделно от това, пише още CNN, в понеделник главният изпълнителен директор на FTX Джон Рей III, който пое поста на Банкман-Фрайд, когато компанията обяви фалит, даде показания за инфраструктурата за киберсигурност на компанията. Епитетите, с които я определя, са "много хлабава" и "уязвима".
 
"Буквално един от основателите би могъл да влезе в тази среда, да изтегли на флашка портфейли на стойност половин милиард долара и да си тръгне с тях, без да има никаква отчетност за това", казва той и добавя, че подобни пропуски биха били "почти немислими в контролирана среда".
 
Джон Рей III описва процеса на осигуряване на паролите и портфейлите на клиентите на FTX през първите 48 часа от управлението си като "чист ад". 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg