FTX - невиждана бъркотия и пълна липса на вътрешен контрол

1011
FTX - невиждана бъркотия и пълна липса на вътрешен контрол

© YouTube

Крипто борсата FTX, която бе създадена през 2019 г. от Сам Банкман-Фрайд и няколко негови приятели, ще влезе в историята. С какво точно обаче - предстои да разберем. Дотогава може да съдим по това, което е видял Джон Дж. Рей III - експерт по преструктуриране, който се справи с ликвидацията на Enron Corp – един от най-големите фалити в корпоративната история, пише The Technology Letter.

След като в съда бяха подадени документи за несъстоятелност, интересно е да се прочете мнението на Джон Дж. Рей III. Все пак експертът е бил свидетел на огромно количество злоупотреби.

„Никога в кариерата си не съм виждал такъв пълен провал на корпоративния контрол и такова пълно отсъствие на надеждна финансова информация, както се случи тук“, пише Рей за FTX, само седмица след като има достъп до документацията.


„От нарушена цялост на системите и грешен регулаторен надзор в чужбина до концентрация на контрол в ръцете на много малка група от неопитни, неумели и потенциално компрометирани лица, тази ситуация е безпрецедентна”, допълва той.

Експертът посочва и конкретни примери:

  • Липсва точен списък с банкови сметки - не е ясно къде се намират паричните средства на компанията.
  • Служителите са пазарували за сметка на компанията.

“На Бахамските острови разбирам, че корпоративните средства на FTX Group са били използвани за закупуване на домове и други лични вещи за служители и съветници“, установява Рей.

  • Неизвестна одиторска фирма.
  • Лошо управление на плащанията, наподобяващо зле водено счетоводство на щанд за лимонада. Различни групи от надзорни органи дават одобрение за плащания, като отговарят с персонализирани емотикони. Няма контрол върху сигурността на цифровите активи.
  • Отсъствие на трайни записи за вземане на решения - Сам Банкман-Фрайд често е общувал с приложения, които са били настроени автоматично да трият разговора след кратък период от време, и е насърчавал служителите да правят същото.
  • Не се разбира кой в компанията носи отговорност за вземането на решения.

В момента са в ход няколко разследвания на FTX, включително тече наказателно производство на Бахамските острови, където компанията е установена и където Банкман-Фрайд очевидно е пребивавал.

Ако всичко това е толкова лошо, колкото изглежда, казва Джон Дж. Рей III, това подкрепя това, което написах през лятото - определени основополагащи обещания за крипто са били нарушени. Криптовалутите не са децентрализирани, както предполага тяхната митолотия. Те са в ръцете на масивни борси като FTX и други компании, които доминират дейността, включително Binance.

Централизацията не означава защита на инвеститорите, подчертава експертът по преструктуриране. Според него криптовалутите са завръщане към Голямата депресия, когато не е имало и малък надзор върху банкирането и вложителите редовно са злоупотребявали.

Криптото в известен смисъл е най-лошото от двата свята: манипулацията на централизиращите сили, но с цялата дезорганизация и липсата на сигурност на Дивия запад, завършва Джон Дж. Рей III.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg