Genesis подаде заявление за фалит, засегната от колапса на FTX

1467
Genesis подаде заявление за фалит, засегната от колапса на FTX

© Unsplash

Кредиторът на криптовалути Genesis Global Holdco LLC и две от неговите дъщерни дружества за кредитиране, подадоха заявление за защита от фалит късно в четвъртък вечер в Ню Йорк. Това е последното домино, което падна след сгромолясването на крипто борсата FTX, пише Wall Street Journal.
 
Фалитът бележи края на ера, в която кредитирането с крипто активи подхранваше доста сделки, както от индивидуални, така и от институционални инвеститори, в преследване на висока доходност. 
 
Големият спад в цените на криптовалутите, който започна в края на 2021 г., доведе до срива на много компании, които зависеха от този бизнес модел. Genesis  се задържа по-дълго от другите. Крипто кредиторите Celsius Network LLC и Voyager Digital Ltd. обявиха фалит през юли.
 
Фирмата подаде заявление за защита от фалит заедно с две дъщерни дружества - Genesis Global Capital LLC и Genesis Asia Pacific Pte.  Ltd. Подразделението за търговия с деривати и спот търговия, попечителският бизнес както и брокерът Genesis Global Trading не са включени в заявлението и продължават операциите си с клиенти.
 
Genesis  е пример за това как ноемврийският колапс на крипто борсовия гигант FTX се разпростря в индустрията. Компанията има най-малко стотици милиони долари кредити към  Alameda Research, филиал на FTX, съобщи по-рано WSJ.
 
 
От докумените става ясно че Genesis Global Capital има между 1 и 10 милиарда долара активи и задължения. Genesis Global Holdco и Genesis Asia Pacific имат между 100 и 500 милиона долара активи и задължения.
 
Genesis заяви, че води "непрекъснати, продуктивни дискусии" с консултантите на кредиторите си и компанията майка Digital Currency Group, за да намери начин да "запази активите и да продължи с бизнеса".
 
Компанията се надява да постигне решение за подразделението си за кредити, което спря тегленията и отпускането на новите кредити на 16 ноември, след като не можа да отговори на вълната от клиенти, желаещи да изтеглят активите си след срива на FTX.
 
Компанията заяви, че разполага с повече от 150 милиона долара в брой, което ще осигури "достатъчно ликвидност", за да продължи да работи и да подкрепи процеса на преструктуриране.
 
 
В някои отношения Genesis е като банка. В нормални времена тя взема крипто депозити от клиенти си, предлагайки им високи лихви. С тези активи тя отпуска заеми на хедж фондове и други на още по-висока лихва. Кредитополучателите в повечето случаи използват средствата, обикновено под формата на различни монети и токени, за да спекулират с движенията на криптовалутите на пазарите.
 
Кредитният отдел на компанията е имал активни заеми в размер на 2,8 млрд. долара в края на третото тримесечие, сочат финансовите отчети на Genesis. Това е спад спрямо 11,1 млрд. долара година по-рано, когато бума в цената на криптовалутите все още продължаваше.
 
Пукнатините започнаха да се показват миналото лято, когато цените на криптовалутите се сринаха. Genesis е отпуснала големи заеми на крипто хедж фонда "Three Arrows Capital", като миналата година те възлизат на около 2,4 милиарда долара, според съдебните документи. Заемите не бяха напълно обезпечени. "Three Arrows Capital" обяви фалит миналото лято.
 
Проблемите на компанията се задълбочиха със срива на FTX. Някои от заемите на Genesis към Alameda бяха обезпечени с криптовалута създадена от самите Alameda. Стойността на този токен, FTT, се срина след колапса на FTX, и направи валутата почти безполезна.
 
 
Компанията направи две големи съкращения от август насам и обмисля подаване на заявление за фалит, след като спря тегленията през ноември.
 
"Въпреки че постигнахме значителен напредък в нашите бизнес планове за отстраняване на проблемите с ликвидността, причинени от неотдавнашните извънредни предизвикателства в нашата индустрия, включително фалита на Three Arrows Capital и фалита на FTX, преструктурирането в съда представлява най-ефективният път, чрез който да се защитят активите и да се получи възможно най-добрият резултат за всички акционери в Genesis“, заяви Дерар Ислим, временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на Genesis.
 
Genesis също така правеше бизнес с крипто борсата Gemini. В рамките на програма, наречена Gemini Earn, клиентите на Gemini отпускаха своите крипто активи на Genesis в замяна на лихвени плащания. Както Genesis, така и Gemini спряха тегленията на клиенти малко след колапса на FTX. По това време в тази програмата имаше около 340 000 клиенти и около 900 милиона долара активи.
 
 
Бари Силбърт, главен изпълнителен директор на Digital Currency Group, и съоснователят на Gemini Камерън Уинкълвос си размениха нападки в Twitter за това кой е отговорен за възстановяването на активите, дължими на потребителите на Gemini.
 
Комисията по ценните книжа и фондовите борси миналата седмица заведе дело срещу Genesis Global Capital и Gemini, твърдейки, че програмата Gemini Earn нарушава законите за защита на инвеститорите.
 
"Това е решаваща стъпка към това да успеем да възстановим активите ви", написа Уинкълвос в Twitter малко след подаването на заявлението за фалит на Genesis.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg