Хонконг с амбиции да се превърне в център на криптоиндустрията

1194
Хонконг с амбиции да се превърне в център на криптоиндустрията

© Unsplash

Криптоиндустрията преживя тежка година, в която пазарите на цифрови валути се сринаха, а много компании фалираха.  
 
Въпреки волатилността обаче Хонконг си е поставил за цел да се превърне в център за виртуални активи, съобщава CNBC, добавяйки, че този стремеж е в рязък контраст с континенталната част на Китай, където Пекин ефективно забрани търговията с криптовалути и всички дейности, свързани с тях. 
 
Хонконг планира да въведе нови правила през юни, като ще изисква платформите за търговия с криптовалути да бъдат лицензирани от Комисията за ценни книжа и фючърси. Регулаторният орган вече дори е започнал консултации по предложението си за ново законодателство в сектора. 
 
Компас за Китай? 
 
Компании, цитирани от CNBC, казват, че се надяват централната власт в Пекин да наблюдава отблизо ходовете на Хонконг.  
 
"Китай може да гледа ефекта, които тези правила ще имат върху Хонконг - създаването на нови продукти, свързани с криптовалутите, или решения, базирани на блокчейн, както и активизирането на търговията и бизнес активността, до които може да доведат те", казва пред медията Джъстин д'Анетан, директор институционални продажби в Amber Group. 
 
Главният изпълнителен директор на Hashkey Capital Денг Чао също гледа с надежда това да се случи и политиките на Хонконг в сектора да послужат като компас за Китай.  
 
"В бъдеще те могат да послужат като модел за формулиране на политики и в други региони в Китай, ако се окажат успешни", обяснява той пред CNBC и добавя, че Web3 компаниите и криптоплатформите в крайна сметка могат да възприемат “по-съгласуван подход към ежедневните си операции”.  
 
Web3 се отнася до следващото поколение интернет. Поддръжниците на концепцията твърдят, че той ще бъде по-децентрализиран и ще намали властта на големите технологични компании. Други пък смятат, че криптовалутите вероятно ще бъдат ключова част от нея. 
 
Затова и през декември бившият член на Комитета по парична политика на Китайската централна банка Хуанг Ипин призова Пекин да преразгледа забраната си. По думите му в противен случай това може да доведе до пропуснати възможности за развитие на цифровите технологии. 
 
Все пак анализаторите са предпазливи в оценките си по въпроса дали Хонконг в крайна сметка наистина ще се превърне в хъб за криптоиндустрията. 
 
″Макар да се говори за потенциално разхлабване на позицията на Китай по отношение на криптовалутите, засега наистина не виждаме нищо, което да показва подобни идеи", категоричен е д'Анетан.  
 
Друг проблем може да дойде от това, че правилата със сигурност ще бъдат строги, което може да ограничи възможността нови играчи да се присъединяват бързо към екосистемата.  
 
Отделно от това, Юя Хасегава, пазарен анализатор от японската криптоборса Bitbank, обяснява пред CNBC, че, от една страна, не е сигурен дали плановете на правителството да позволи на бизнеса на дребно достъп до търговията с виртуални активи непременно ще генерират голям растеж за индустрията, а от друга - макар амбициите на Хонконг да са големи и градът да има своите козове, конкуренция няма да липсва. 
 
"Регулацията, разбира се, е необходима за здравословен растеж, но за да се конкурираме с други криптохъбове, трябва да има и привлекателна данъчна политика за бизнеса", казва Хасегава. 
 
Хонконг има сравнително ниски данъчни ставки - корпоративният данък за първите 2 млн. хонконгски долара (254 930 долара) облагаема печалба е в размер на 8,25%, докато всяка печалба над тази сума се облага с 16,5%. Но в сравнение с други криптоцентрове като Дубай, който начислява фиксирана ставка от 9%, и Швейцария - с корпоративна ставка от 8,5%, това законодателство няма да стигне на Хонког да се изправи срещу тях. 
 
Bitcoin отбеляза най-добрата си седмица от четири години Най-голямата криптовалута достигна най-високата си стойност от 12 юни насам - 28 474 долара


Други локации, които имат амбиции в сферата, също са в процес на въвеждане на нови законодателни инициативи, тъй като голяма част от анализаторите вече смятат, че регулациите са необходими, за да се създаде сигурност за криптоиндустрията, както и да се спечели в по-голяма степен доверието на потребителите. 

Миналия месец правителството на Обединеното кралство, например, изложи пътна карта за регулиране на криптоиндустрията в съответствие с това на традиционния финансов сектор. 
 
Европейският съюз пък въведе законодателство, което задължи стабилните монети (стейбълкойн) да поддържат достатъчно резерви, за да посрещнат исканията за обратно изкупуване в случай на масови тегления. 
 
Но има и такива държави, в това число и САЩ, които заеха по-строга позиция по отношение на индустрията на виртуалните пари - особено след срива на FTX и ареста на нейния основател Сам Банкман-Фрид, обръщат внимание от CNBC. 
 
Криптoклимат 
 
Неотдавнашният фалит на банки, които имаха сериозно вземане-даване с криптоиндустрията - Silvergate Capital, Signature Bank и основният кредитор на стартъпи Silicon Valley Bank, са само част от дългата поредица от проблеми, пред които беше изправена тя през миналата година. И трите организации бяха основни кредитори на криптокомпании, което допълнително подчерта нестабилността на този пазар.  
 
И все пак добри новини има. На 10 март Bitcoin падна под 20 000 долара за първи път от януари насам, което обнадеждава компаниите, че най-лошото е преминало и приемането на криптовалутите ще расте. 
 
 
 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg