Как изглежда пейзажът на пазара за криптовалути в наши дни?

1084
Как изглежда пейзажът на пазара за криптовалути в наши дни?

© Pixabay

Светът на криптовалутите поизгуби своя блясък в последно време, главно поради драматичното поевтиняване на биткойна през 2018 г.

Най-популярната виртуална валута поевтиня с цели 80% в рамките на миналата година, което повлече целия пазар след себе си.

Въпреки това, понастоящем биткойнът се търгува на цени от около 3 500 долара, което не е никак малко, особено, ако имаме предвид, че през 2011 година се търгуваше срещу сума от порядъка на 100 долара.


Редица анализатори обаче се надпреварват да предричат краха на този нов вид активи. Това не е лишено от логика, тъй като пейзажът е буквално наводнен от знайни и незнайни творения на блокчейн ентусиастите.

Нещо повече – едва 0.14% от общия брой виртуални валути оформя цели 73% от стойността на криптопазара, сочат изчисления на Profit.bg на база данните на CoinMarketCap. Казано с други думи - три виртуални валути са отговорни за почти цялата пазарна капитализация на пазара. 

Тази диспропорция вещае, че в бъдеще ще станем свидетели на „изчистване” на средата от слабите играчи, точно както се е случва във всяка една индустрия в миналото. Засега обаче това не е на дневен ред, тъй катo въпреки спада на цените, броят на търгуваните дигитални активи продължава да расте.

Към днешна дата, те възлизат на 2065 броя, по данни на CoinMarketCap.

За сравнение, към края на месец август 2018 г. криптовалутите са възлизали на около 1600 броя. Така само за 6 месеца броят на активите на пазара е скочил с около 25%.

Данните действително изглеждат странно, тъй като стойността на пазара записва близо десетократно свиване, но броят на търгуваните активи продължава да расте. В края на 2017 и началото на 2018 г. пазарът се движеше уверено към обща капитализация от 1 трилион долара, докато понастоящем се намира на ниво от около 120 млрд. долара.

Тогава, както и сега, основен двигател на растежа беше вездесъщият биткойн, чиято капитализация надхвърляше 300 млрд. долара, или казано с други думи – беше около три пъти по-висока от стойността на целия пазар в наши дни.

Блокчейн компаниите не показаха признаци на живот през 2018 г.Падащи цени, страхове относно регулация на технологията, липса на институционален интерес и противоречия при ICO модела за набиране на средства бяха темите на 2018 г. в света на криптовалутите

Въпреки че жаждата за лесни пари фокусира вниманието върху търговията с виртуални валути, трябва да отбележим, че истинската магия на това изобретение с неизвестен автор, се крие в децентрализираната му природа, позволяваща прехвърляне на стойност от точка А до точка Б, без посредничеството на класическите финансови институции.

Монетата обаче винаги има две страни.

Точно това свойство за трансфериране на стойност се оказа особено полезно за всякакви нелегални активности, като новините за измами и прочее с виртуални валути никнат със скорост, конкурираща създаването на нови активи на пазара.

Процедурите по първично предлагане на дигитални активи (ICO), които представляват дигитална мимикрия на познатото публично предлагане на акции (IPO), също не спомогнаха за добрия имидж на новата технология, тъй като, за съжаление, приличен дял от тях се оказаха измама.

Това, разбира се, съвсем не важи за всички, като по всичко личи, че ICO финансирането не възнамерява да забави темповете си на растеж.

Така или иначе, пазарът за криптовалути е тук и функционира успешно, въвличайки интереса на всякакъв вид бизнеси и инвеститори.

Ето как изглежда пейзажът в наши дни:

Топ 10 на криптовалутите по цена:

1. Биткойн, 3 623 долара

2. Мейкър, 485.6 долара

3. Биткойн Кеш, 121 долара

4. Етериум, 120 долара

5. Mixin, 112 долара

6. Даш, 83.1 долара

7. Биткойн SV, 64.4 долара

8. Зикеш, 51.2 долара

9. Монеро, 47.9 долара

10. Лайткойн, 43.2 долара

Биткойнът навърши 10 г. А сега накъде?Призиви за регулация се надигат в Европейския съюз, докато на пазара в САЩ вече има множество примери за търсене на благословия от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC)

Топ 10 на криповалутите по пазарна капитализация:

1. Биткойн, 63.5 млн. долара

2. Етериум, 12.6 млн. долара

3. XRP, 12.3 млн. долара

4. Лайткойн, 2.61 млн. долара

5. EOS, 2.5 млн. долара

6. Биткойн Кеш, 2.13 млн. долара

7. Тетер, 2 млн. долара

8. Трон, 1.62 млн. долара

9. Стелър, 1.45 млн. долара

10. Бинанс Койн, 1.13 млн. долара

Bloomberg: Да, биткойнът беше балон, който се спука...Излежда, че всеки известен финансов балон в историята върви ръка за ръка с някой, който твърди, че сривът е невзъможен

Топ 10 на криптовалутите по изтъргувани обеми (24-часов период)

1. Биткойн, 6.2 млрд. долара

2. Тетер, 4.9 млрд. долара

3. Етериум, 3 млрд. долара

4. Лайткойн, 1.1 млрд. долара

5. EOS, 768 млн. долара

6. XRP, 475 млн. долара

7. Биткойн Кеш, 251 млн. долара

8. Даш, 243 млн. долара

9. Qtum, 224 млн. долара

10. Зикеш, 217 млн. долара

* Данните са актуални към 12.02.2019 година

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg