Как криптовалутите помагат на благотворителните организации?

414
Как криптовалутите помагат на благотворителните организации?

© Pixabay

В повечето богати страни криптовалутите се използват основно за инвестиции, търговия или с други финансови цели, в които основната цел е да се извлече печалба.

В развиващия се свят, където достъпът до финансови и банкови системи е ограничен или въобще не съществува, иновативните хуманитарни организации вече използват блокчейн екосистемите с благотворителна цел, пише Coin Telegraph.

През лятото на 2021 година организацията Hope for Haiti беше готова да стартира пилотна програма, базирана на криптовалути, с която да предостави на 150 майки мобилни телефони, цифрови портфейли и разплащателни карти.

Всяка жена, участваща в програмата за осигуряване на хранителни продукти, трябваше да получава по 50 долара на месец. Избрана група от местни доставчици беше обучена да използва системата и беше готова да приема плащания с криптовалути.

На 14 август същата година земетресение с магнитуд  от 7.2 по скалата на Рихтер разтърси полуостров Тибурон в Хаити и насесе унищожителни щети върху района.

Hope for Haiti беше принудена да забави проекта и незабавно да се насочи към осигуряване на подкрепа за възстановяване от природното бедствие. В кратък срок рганизацията получава дарения на стойност десетки хиляди долари, деноминирани в криптовалута.


Година по-рано Сандра Увантеге Харт, която по това време играе водещата роля в блокчейн иновациите на организацията Oxfam International, се готви да стартира пилотен проект за криптовалута във Вануату в южната част на Тихия океан.

След успешен първи опит в региона, Увантеге Харт се надявала да увеличи петкратно използването на приложението на Oxfam UnBlocked Cash.

Дни преди старта на програмата обаче, циклонът Харолд се вряза в островната държава. Бурята от категория 5 унищожи части от архипелага, чиято икономика е силно зависима от туризма и вече изпитваше сериозни затруднения заради пандемията от COVID-19.

Бувално за няколко дни Oxfam и нейните местни партньори разширяват спасителната блокчейн линия, първоначално тествана с 200 участници и 27 местни доставчици, и малко по-късно тя вече включва близо 5000 домакинства и 357 доставчици.

Те работят с местната търговска камара, за да осигуряват мобилни телефони на търговците и да ги обучават по системата UnBlocked Cash.

Лекторите на Шумът на парите 2022: Евгени ЙордановЕлектронната търговия в България - какви са тенденциите, иновациите и бъдещето й?

На място мрежа от около 15 благотворителни организации регистрират засегнати от бедствието граждани и управляват системата. Според Увантеге Харт, цялата идея за децентрализирания финансов модел е въплътена в начина, по който работи приложението.

Натрупаният опит и извлечените уроци в тези пилотни проекти довели до разработването на решението Umoja на Emerging Impact - цялостен пакет за хуманитарна помощ.

Един от първите проекти за използване на системата е пилотният пилот за дигитална помощ за пари и ваучери на CARE в Еквадор, стартиран през септември 2021 г. Той предоставя електронни ваучери и NFC карти за разплащане на 250 жени, които нямат достъп до обществени услуги.

Участниците са предимно мигранти и бежанци от Венецуела. Те могат да използват картите за закупуване на здравни услуги, лекарства и хигиенни продукти от 10 участващи доставчици.

Картите се зареждат с между 50 и 100 долара в т. нар. "стабилни токени" (stablecoins), които са с фиксиран курс към американската валута. Доставчиците теглят и конвертират стабилните дигитални монети в местна валута на седмична или на месечна база.

Временно отложеният пилотен проект Hope for Haiti също е в ход и наскоро се удвои по размер и обхват благодарение на платформата Coinbase, която го подкрепя финансово.

Сандра Увантеге Харт от Oxfam смята, че хуманитарната помощ, в крайна сметка, си остава краткосрочна. Тя казва, че едно от предизвикателствата пред всички хуманитарни агенции е как отговорно да помогнат на хората да преминат от получаване на безвъзмездна финансова или материална подкрепа към сценарий, който е по-фокусиран върху възстановяването.

Така те могат да свържат получената помощ с редовен достъп до стоки или услуги в ежедневния им живот.

Защо сривът на криптовалутата Luna удари целия пазар?Пазарът на криптовалути не е сред най-спокойните места на света в момента

Основната цел е излизането от бедността или от рисковата ситуация, която ги е изложила на бедност. Emerging Impact се надява, в крайна сметка, да раздели портфейлите, като все още ги прикрепя към платежни карти, но също и към приложения за плащане и индивидуални спестовни сметки.

Следвайки същия ход на мисли, другият крипто пилот на благотворителната организация CARE работи със селски спестовни и кредитни асоциации в Западна Кения, засегнати неблагоприятно от пандемията COVID-19.

В окръг Сиая - селски район, зависим от селското стопанство, CARE е провела проучване членовете на местната общност от какво имат нужда. Всички участници били на мнение, че се нуждаят от повече средства за поддържане на текущи групови бизнеси или стартиращи фондове, за да улеснят потоците от приходи.

Въпреки че близо 85% от хората, с които CARE работи в Кения, нямат достъп до банкови услуги, много от тях имат мобилни портфейли. Благотворителната фондация Blockchain на Binance финансира този проект, като директно депозира криптовалути, обвързанис щатския долар, в портфейлите на участниците.

След това групите използват тези средства за закупуване на стоки и услуги от местни доставчици.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg