Как светът експериментира с блокчейн технологията?

3035
Как светът експериментира с блокчейн технологията?

© Pixabay

Блокчейн технологията живее свой собствен живот, различаващ се от този на популярните криптовалути. Тя бива имплементирана от компании и пртавителства с най-различни цели – от архивиране на гласовете по време на парламентарни избори до съхранение на кредитната история на гражданите.

Въпреки това, блокчейн технологията продължава да е по-позната като част от виртуалните валути, като за първи път иновацията попадна в светлината на прожекторите при появата на биткойна.

Блокчейн технологията зад биткойна позволява архивирането и администрирането на трансакции, осъществени в рамките на нейната мрежа. Ключовото е, че това не изисква централен регулатор, тъй като записите са уникални и много, много трудно могат да бъдат фалшифицирани.

Реално криптовалутите представляват апотеоза на peer-2-peer епохата, в която живеем, позволявайки на две отделни страни, два отделни интереса, да обменят бизнес даннни, без да е задължително да си имат доверие, тъй като системата не подлежи на подмяна или фалшификация.


С други думи, това означава, че сложни процеси, като преговорите по договори например, могат да бъдат по-бързи, по-евтини и по-прости.

Според Гарик Хилман, ръководител проучвания блокчейн и съосновател на Mosaic.io, правителствата могат да се възползват от качествата на технологията.

„Тя фундаментално е начин за намаляване на необходимостта от доверие, като правителствата по света исторически са показали, че страдат от липса на доверие по всички точки през времето“, казва той.

Блокчейнът, който преди бе разглеждан с недоверие от правителствата поради обвързаността на технологията с виртуалните валути, сега е на мода.

Експерименти с капацитета и потенциала на иновацията се осъществяват навсякъде по света.

Първото IPO на криптокомпания на борсата в Лондон набра 25 млн.Британската фирма Argo Mining е първата криптокомпания, която се листва на борсата в Лондон.


Технологията обаче се намира в ранен етап на еволюция, което означава, че има твърде много проблеми пред нея, за да се превърне в нещо мащабно и масово, когато говорим за държавна администрация.

Щатската медия CNBC разглежда как се използва технологията на национално ниво по света.

Държавни криптовалути

След фурора на биткойна, естествената стъпка пред властите по света е обмислянето на издаването на свои собствени виртуални валути.

Няколко държави вече съобщиха за подобни планове, но засега не е много ясно как тази система функционира.

Венецуела

Венецуела е може би най-известният пример за национална виртуална валута, тъй като обхванатата от криза страна се превърна в първата в света, която официално издада такава.

Тя е позната под името petro и бе представена по-рано през тази година, като опит за набиране на парични средства, тъй като икономиката на южноамериканската страна страда от редица санкции.

Президентът Николас Мадуро посочи, че дигиталната валута е подкрепена от петролните залежи на Венецуела, като сред първичното предлагане тя успя да набере сума от 735 млн. долара.

Мадуро не спира до тук – след като националната валута боливар девалвира със страшна скорост, президентът обяви, че ще издаде нови фиатни пари, които ще бъдат подкрепени от... petro.

Petro обаче не се търгува публично, за разлика от останалите фиатни валути, като експерти и икономисти го наричат измама.

„Те доларизират нашите цени. Аз петролизирам заплатите и цените... Ще възприемем petro така, че да навлезе напълно във всички икономически процеси“, става ясно от думите на Мадуро.

Венецуела маха 5 нули от боливара, обвързва го с криптовалутаНиколас Мадуро обяви новина, която хвърли в смут икономисти и анализатори


Виртуалната валута на Венецуела обаче едва ли ще има някакъв положителен ефект върху икономиката на страната, смята Джеф Шумахер, основател на BCG DV – компания за инвестиции в блокчейн стартъпи.

„Държавните криптовалути в режими, като този във Венецуела, няма да направят нищо за стимулиране на икономическото възстановяване. Независимо дали е крипто или стандартна валута, всяка такава трябва да бъде подкрепена от икономически фундаменти“, казва той.

По думите му, повечето венецуелци не вярват на правителството и икономиката на страната си, което навежда на мисълта, че petro може и да се провали.

Откъсване от щатския долар

Китай и Русия са сред страните, които дебатират издаването на държавни криптовалути. Други, като Турция, Катар и Иран, правят същото. Общото между всички тези страни, освен че са зависими от щатския долар, е, че имат политически търкания с Вашингтон, който, от своя страна, ги обвинява в упражняването на авторитарна власт.

Криптовалутите се разглеждат като потенциален начин за намаляване на зависимостта от щатския долар и по-ефективното проследяване на паричните потоци.

„Виртуалните валути могат да помогнат на редица държави, които се оглеждат за начин как да премахнат зависимостта си от долара“, казва Хилман.

„Криптовалутите и тяхната автономия могат да предложат повече независимост и алтернативи на щатския долар, особено ако те са подкрепени от активи, като петрол или злато, в началния етап на създаването им, докато придобият стабилност и вече нямат нужда от подкрепа“, казва той.

Според експерта обаче, засега не е особено ясно как тези държавни критповалути биха функционирали. Един от подходите е да бъдат издавани от централните банки и да бъдат покрити с някакъв актив, точно каквото твърди, че е направила Венецуела.

Директор във Visa: Биткойнът се използва от корумпирани политициИзключително критично мнение относно криптовалутите изрази един от основните директори в компанията за платежни услуги Visa


Други страни също търсят начин за въвеждането на държавни виртуални валути. Сингапур, например, тества метод за употребата на дигитална версия на сингапурския долар за трансгранични разплащания. Швейцарското правителство също провежда проучване за евентуалното въвеждане на е-franc.

Вероятно е грешка да наричаме държавните виртуални валути “криптовалути“, тъй като не е задължително те да са част от дадена блокчейн технология.
Вместо това, те по-скоро са версия на фиатните валути на отделните страни.

Други ползи от блокчейн

Блокчейн технологията предлага по-ефективни и точни процеси поради естеството на самото й функциониране.

Това предполага, че властите могат да използват технологията, за да съхраняват и оперират с огромните масиви данни на своите граждани.

Избори

Провежднето на избори нявсякъде по света върви ръка за ръка със съмнения за манипулации и евентуални човешки грешки. Блокчейнът често е посочван за решение, което може да даде отговор на това (стига да има желание за промяна, разбира се).

По света вече има примери за тестове на системата за гласуване. В изборите в американския щат Западна Вирджиния през този май бе намесена и блокчейн технологията.

Подбрани грждани можеха да използват мобилно приложение на база иновативната технология, за да дадат гласа си. Решението бе създадено от компанията Voatz.

Как обаче работи технологията в този случай?

Хората гласуват чрез мобилно приложение, което реално представлява еквивалент на бюлетина. Така, когато някой гласува, гласът му, подобно на дигиталните активи, става част от блокчейн система, предопределена за кандидата, за когото е пуснал гласа си гражданинът.

Сиера Леоне стартира първите блокчейн избори в светаТова е първият път, в който правителствени избори разчитат на блокчейн технологията


Така, чрез верификация през няколко сървъра, вотът няма как да бъде подменен, фалшифициран, изгубен и прочее, като освен това гласоподавателят не може да гласува два пъти онлайн, тъй като това е единичен и окончателен процес. 

Кредитни досиета

Китай преследва криптовалутите и процедурите по първично предлагане на дигитални активи1 познати като ICO. Въпреки това, страната се съсредоточава сериозно върху блокчейн технологията.

По-рано през тази година генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Джинпин посочи, че блокчейн е „пробив“.

Китайското правителство работи с блокчейн компании в най-различни сфери, като кредитната история на гражданите. Една от тези компании е Points, която си партнира с ведомства под шапката на Китайското министерство на индустрията и информационните технологии и Китайската академия по информатика и комуникационни технологии.

Колаборацията трябва да доведе до създаването на блокчейн решения, свръзани с потребителите и техния кредитен рейтинг.

Разработката ще помогне на ведомствата да проверяват самоличността на всички граждани по-бързо и ефективно, като процеси, които досега са се извършвали ръчно, ще стават автоматично.

Верига от доставчици

Обикновено съвременното производство отдавна не е някакъв затворен национален процес. В наши дни това включва редица доставчици, разположени навсякъде по света. Така прехвърлянето на стоки, документи и плащания през няколко граници и юрисдикции може да бъде улеснено значително чрез блокчейн технологията.

Единствената криптовалута в света, която не се копае, а се ореРуско село замени рублата със собствена криптовалута


Във Великобритания този подход вече бе тестван, като тепърва предствои да видим къде и как по света блокчейн ще намери своето място. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg