Какво да очакваме от биткойна през 2020 г.?

2595
Какво да очакваме от биткойна през 2020 г.?

© Pixabay

Повишаващата се несигурност и слабият долар най-вероятно ще провокират инвеститорите да погледнат към биткойна, след като криптовалутата все по-често бива разпознава като актив убежище, подходящ за съхранение на стойност.

Лимитираната наличност на криптовалутата също ще бъде фактор в покачването на цената през тази година. Това предвиждат анализатори на Bloomberg за движението в цената на биткойна през настоящата 2020 г.

Докладът на Bloomberg за криптовалутите през 2020 г. прогнозира, че цената на биткойна може да надмине максимума от 2019 г., достигайки до ниво от 14 хил. долара, особено ако отслабването на долара и волатилността на капиталовите пазари продължат да се задълбочават.


„Първоначалната реакция на биткойна (3 януари) на щатската въздушна атака, която уби един от най-влиятелните ирански генерали, беше добър тест за нашето възприятие, че първата криптовалута в света е узряла до дигитална версия на златото”, сочи докладът, цитиран от CoinDesk.

Биткойнът поскъпна до 7-седмичен максимум по време на търговията в сряда, докато в същия момент златото скочи до цена от 1 600 долара за първи път от 2013 г.

Виртуалната валута отдавна се разглежда като „дигитално злато”, основно поради лимитирания брой биткойни, които някога ще влязат в обращение. Това мимикрира характеристиките на златото, чиято наличност също трудно може да посрещне търсенето.

На по-късен етап през тази година възнаграждението за „изкопаване” на един блок ще падне от 12.5 до 6.25 биткойна, което допълнително ще натежи върху наличността на фона на увеличаващото се търсене.

Наличността на биткойни се очаква да нарасне с 2.5% през 2020 г., което е най-ниският темп на растеж, откакто виртуалната валута съществува. Основна причина за това е падането на възнаграждението за копаене наполовина. През 2021 г. наличността ще расте с темп под 2%, смятат анализаторите.

Растежът на инвестициите в биткойн може да се реализира под много форми. Бързо развиващият се пазар на деривати, който се приема за сигнал, че криптовалутите създават комерсиален актив, е добър начин за институционалните инвеститори да навлязат на пазара на виртуални валути.

Ако това се случи, волатилността на криптопазара ще се понижи допълнително, укрепвайки позицията на биткойна като актив убежище.

Не всички обаче са убедени, че биткойнът и златото споделят общи характеристики. Мати Грийнспан, основател на Quantum Economics, която се занимава с криптовалути и чужди валути, нарича подобна взаимовръзка „слаба”, посочвайки, че корелацията между двата актива е била негативна до съвсем скоро.

Биткойнът освен това е уязвим на периоди на висока волатилност. Например през миналата година криптовалутата поскъпна до над 10 хил. долара, след като китайският президент Си Дзинпин се изказа ласкаво за блокчейн технологията, но само седмица по-късно поевтиня до старите си нива.

Най-добрите и най-лошите инвестиции на десетилетиетоДесетилетието е към своя край

За някои анализатори тази волатилност фундаментално противоречи на всички мнения, че биткойнът може да бъде актив убежище.

Въпреки тези критики, криптовалутите все по-често се разглеждат от инвеститорите като активи, които биха могли да съхраняват стойност.

Докладът на Bloomberg предвижда, че пазарната капитализация на виртуалната валута тетер ще продължи да се увеличава и през тази година. Това важи и за останалите криптовалути, при които търсенето изпреварва предлагането.

„Биткойнът отново ще засенчи повечето крипто активи през 2020 г., като уникална и предпочитана дигитална версия на златото”, добавя докладът. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg