Какво e DeFi и може ли тази система да бъде бъдещето на финансите?

2957
Какво e DeFi и може ли тази система да бъде бъдещето на финансите?

Децентрализираните финанси (DeFi) позволяват на всеки, независимо от местоположението и времето, да предложи или да използва финансова услуга, или пък да инвестира в протоколите, които стоят зад тези услуги.

Това е финансова система, която не е изградена на основата на банковата инфраструктура, която познаваме, а върху блокчейн технологията и по-конкретно върху етериум блокчейн платформата, обясни по време на уебинар Паскал Таларида, основател и изпълнителен директор на Jarvis.

Тя представлява нещо като суперкомпютър, но е напълно децентрализирана, което означава, че не говорим само за един компютър, а за 10 000 компютъра по света, които са свързани и предлагат две неща – съхранение на данни и изчислителна мощ.

Едновременно с удобствата, които предлага, DeFi е и много спорна система. Тя е много солидна, но в същото време е експериментална. За съжаление, към днешна дата тя също така е много елитарна и ако човек не разполага с много пари и познания, DeFi може да бъде сложна за използване, казва Таларида.


Настоящата система е неефективна

Тя е много остаряла, непрозрачна, податлива на цензура, ексклузивна и фрагментирана. Въпреки че е силно регулирана, тя има много проблеми.

Един от най-сериозните й минуси е липсата на оперативна съвместимост. Ако си откриете сметка в банка, вие след това не можете да използвате отново личните данни, които сте й предоставили. Ако искате да откриете сметка в друга банка, да използвате услугите на застрахователна компания или на инвестиционен посредник, не можете да използвате отново данните.

За да се справите в настоящата финансова система, вие трябва да предоставяте вашите лични данни и телефонния си номер на много различни компании. Всяка от тях разполага с вашите данни, а парите ви не могат да бъдат на две места едновременно.

Това звучи логично, но DeFi има капиталова ефективност и парите могат да бъдат на различни места по едно и също време, казва Таларида.

Друг проблем е, че настоящата финансова система не може да достигне до всички. Около 1.7 милиарда души по света нямат банкови сметки и по тази причина те нямат достъп до никакви финансови услуги, независимо дали става въпрос за кредитиране, застраховане или инвестиции.

10 скандални прогнози за 2021 г.Прогнозите на Saxo Bank може и да не са на 100% сериозни, но ако през декември 2019 г. някой бе прогнозирал глобална пандемия, това също щеше да е скандална прогноза

DeFi не е идеалната система, която ще спаси всичко и всички. Най-важното е, че тя не е проектирана, така че да замени настоящата система. Нейната цел е създаването на паралелна система, която създава много стойност, според Таларида.

Понякога DeFi се конкурира директно с настоящата система, а понякога двете действат в симбиоза.

DeFi не е много по-различна от финансовата система. При нея също имаме продукти и услуги, а всяка съществуваща услуга или продукт могат да бъдат пресъздадени. Можете да търгувате с опции, с фючърси или пък да предлагате застрахователни услуги или кредитиране.

Системата също така е прозрачна заради блокчейн технологията и автоматизира и подобрява ефективността на всички процеси.

DeFi дава възможност за използването на интернета от следващо поколение Web 3.0, при който се логвате с портфейла си от Revolut, например. Изпращането на пари пък е лесно - като изпращането на имейл.

Освен потребители, в DeFi можете да бъдете и доставчици на услуги.

Системата също така е много устойчива, защото не може да бъде закрита. Тя може да попадне под ударите на регулаторните органи, но всичко, което вече е добавено към блокчейн платформата, остава.

Единственият начин да бъде спряна DeFi е да се направи опит да се открият 10-те хиляди компютъра, които задвижват етериум мрежата и да бъдат изключени. Единственото нещо, което може да бъде блокирано, са интерефейсите, посредством които хората използват системата, казва Таларида.

Как могат да се правят пари с DeFi?

Единият начин е като станете доставчик на услуги и/или като инвестирате в протокол, който стои зад дадена услуга. DeFi не е компания, която предлага услуга, а протокол, или набор от технологии и програмистки кодове, които се качват в блокчейна.

В повечето случаи има токен, който е свързан с тези протоколи. Тук вече говорим за токен икономика, или начинът, по който се организира логиката зад токена, така че да улавя стойността на протокола, с който е свързан.

Така всеки, който използва този протокол, трябва да ви плаща такса. Тази такса влиза в един общ пул и всеки ден или всяка седмица средствата се разпределят между притежателите на този токен подобно на разпределението на дивидент, ако притежавате акции на компания.

Рисковете при DeFi

Около DeFi обаче има и много рискове. Първият от тях е свързан с програмисткия код, който може да бъде хакнат. Трябва да се прави разлика между блокчейн технологията и приложенията, които я използват.

Самата блокчейн е почти невъзможно да бъде хакната, твърди Таларида. Приложенията, които използват технологията обаче, е възможно да бъдат хакнати, тъй като може да съдържат много грешки и пропуски.

Подобно на централизираната система, която използваме сега, при DeFi също има системен риск, както и рискове, свързани с използваните криптовалути.

Друг риск е несигурната регулаторна среда. Правителствата никога няма да могат да блокират протоколите, но всъщност могат да блокират интерефейсите и да преследват хората, които са създали съответен протокол и интерфейси. Затова много хора предпочитат да действат напълно анонимно, казва Таларида.

Екосистемата DeFi


Паскал Таларида/Jarvis

Екосистемата се разрасна значително. Официално тя стартира през 2017 г., но тогава нямаше количествено измерение. Напоследък, най-вече през 2020 г. обаче ръстът й е експоненциален. Към днешна дата общата стойност, заключена в проектите на DeFi, е около 17 млрд. долара, споре Таларида.

Най-големият проект в момента носи името Maker и представлява платформа за кредитиране с обща заключена стойност над 2.7 млрд. долара. Общо взето, платформите за кредитиране в момента са с най-голяма стойност в DeFi, като три от тях окупират челните първите четири места.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg