Какво е етер и по какво се различава от биткойна?

4967
Какво е етер и по какво се различава от биткойна?

© Pixabay.com

Етер е втората най-голяма криптовалута по пазарна капитализация и напоследък дори отнема част от блясъка на биткойна.

Дигиталната валута, която поскъпна до рекордните над 4 000 долара в понеделник, вече отчита повишение в цената от над 450% от началото на 2021 г.

Това дори не се доближава до ръста при Dogecoin, която отчита ръст в цената от 11 000% от началото на годината.

Много от инвестиращите в криптовалути обаче не гледат особено сериозно на Dogecoin и я сравняват с поскъпването на акциите на компании, като GameStop, което беше вдъхновено от форум в Reddit.

Ето какво представлява етерът и по какво се различава от биткойна:


Как започва всичко?

Етер е криптовалутата на блокчейн платформата с отворен код Етериум. Платформата е основана през 2013 г. от програмиста Виталик Бутерин и няколко други предприемачи в сферата на криптовалутите. Много от хората, които основават Етериум, преди това са се занимавали с биткойн.

За Бутерин биткойнът бил прекалено ограничен като функционалност. В интервю за Business Insider той го сравнява с джобен калкулатор, който “прави едно нещо добре,” докато, според него, Етериумът прилича повече на смартфон с множество приложения, които можете да използвате.

Това е основното при Етериума. Подобно на биткойна, платформата е базирана на блокчейн технологията. За разлика от биткойна обаче, хората могат да създават приложения върху платформата на Етериум.

По думите на Бутерин Етериум е “блокчейн с вграден език за програмиране” и “най-логичният начин за изграждането на платформа, която може да бъде използвана за още много видове приложения.”

Умни договори

Етериум функционира с така наречените умни договори — компютърни кодове, които съдържат набор от инструкции и се изпълняват в блокчейн системата така, както са настроени от създателите им.

Тези контракти са децентрализирани приложения (dapps), които са сходни с приложенията за смартфони, които използват операционните системи Android или Apple, само че не се регулират от компания или орган.

Какво е NFT - най-новата мания от света на криптовалутите?Незаменяемите токени, по-известни като NFT, са най-новият феномен от света на криптовалутите, който придобива широка популярност

Напоследък активността в мрежата на етер нараства значително благодарение на възхода на NFT-тата, или незаменяемите токени, които са дигитални активи, представляващи собственост върху уникални виртуални артикули. Това е така, защото много NFT-та - от цветните онлайн котки CryptoKitties до аватарите CryptoPunks, използват Етериум.

По-простичко казано, биткойнът е разплащателна мрежа, която може да бъде използва за прехвърлянето на стойност между двама души навсякъде по света. В днешно време тя се използва основно за инвестиции. Етериум, от своя страна, има за цел да създаде инфраструктура за интернет, който не се поддържа от един-единствен орган.

Много популярна тенденция в Етериум в момента са децентрализираните финанси (DeFi), които представляват традиционни продукти, като заеми и ипотеки, които са създадени посредством блокчейн технологията. В този случай блокчейн замества посредниците - от банки до правителства, и следи за всичко, пише CNBC.

Критики

Етериум обаче далеч не е идеална платформа. През 2017 г. популярността на играта CryptoKitties доведе до претоварване на мрежата на етера, което забавяше осъществяването на трансакциите и накара разработчиците на играта да увеличат таксите си.

Възможността за разрастване е един от най-големите проблеми с мрежата на Етериум днес. В момента тя оперира, като използва протокола „доказателство за свършена работа“ (PoW), подобно на биткойна. Това означава, че „копачите“ на криптовалути със създадени за тази цел компютри трябва да се конкурират за решаването на сложни математически задачи, за да удостоверяват трансакциите.

Това доведе до критики - както към биткойна, така и към Етериума, от страна на хората, които се притесняват от огромните количества електроенергия, която потребяват двете мрежи.

Етериумът обаче е в процес на амбициозен ъпгрейд на име Етериум 2.0. След него системата ще премине към модела “Доказателство за залог”, при който човек може да копае или валидира блокови транзакции в зависимост от това колко монети притежава.

Инвеститори в криптовалути твърдят, че ъпгрейдът би трябвало да помогне на мрежата на Етериум да се разрасне, обработвайки много повече трансакции с по-бързо темпо и да подкрепя приложения с милиони потребители.

Това може също така да доведе до увеличение на цената в краткосрочен план. Все повече токени етер се заделят от хора, които искат да валидират трансакции в новата мрежа. Това на теория би могло да граничи наличното предлагане на етер.

Някои хора обаче продължават да бъдат скептично настроени спрямо дигиталните валути, като биткойн и етер. Поскъпването им в последно време напомни на някои инвеститори за балона при криптовалутите от 2017 г., когато цената на биткойна се повиши до 20 000 долара, преди да падне до 3 122 долара година по-късно.

Скептично настроените твърдят, че криптовалутите в момента са в нов балон, който ще се спука. Оптимистите обаче са убедени, че този път ситуацията е различна, основно заради нарасналия интерес от страна на иституционалните инвеститори.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg