Какво е рипъл?

22714
Какво е рипъл?

© Admiral Markets

Повечето от вас най-вероятно са запознати с това какво е биткойн, но семейството на криптовалутите е много повече от това. Може също така да сте чували и за лайткойн или етер.

Друга криптовалута, която видя сериозна експлозия в цената си, е рипълът. Всъщност, рипълът е изключително горещ в момента, след като цената му експлоадира през последните два дни, поскъпвайки с близо 80%. Той нарасна от 0.157 долара, до 0.275 долара, и привлече вниманието към себе си.

Въпреки че рипълът разполага със своя собствена валута, важността на мрежата до голяма степен се корени в ултра бързата система за разплащане.


В този материал ще разгледаме какво е рипълът и ще обясним ключови моменти, свързани с тази криптовалута, която може да интересува инвеститорите. И най-вече, какви са основните разлики между рипъла и биткойна.

Преди да навлезем в детайли, нека да започнем с основния въпрос: Какво е рипъл?

Рипълът е стартъп от Сан Франциско. Това е изградена система за разплащане, базирана на блокчейн технологията. Или протокол за разплащане, който функционира подобно на система за разплащане и валутна борса. Тя работи с криптовалути, обикновени валути и суровини.

Рипълът разрешава на потребителите да интегрират протокол в тяхната собствена система. Например, националната банка на Абу Даби съвсем скоро започна да използва системата за част от осъществяваните си транзакции, особено при международни разплащания.

Системата позволява на клиентите да извършват превод на средства в реално време.

Рипълът използва подобна на биткойна блокчейн технология - с разликата, че криптовалутата, използвана в системата, се нарича „рипъл“.

По отношение на пазарна капитализация, рипълът е третата най-голяма криптовалута, след биткойна и етера.

Какво е съкращението на рипъл?

Съкращението за рипъл е просто XRP. Рипълът също така може да е свързван и с други валути, като например щатския долар (USD) или еврото (EUR).

Когато рипълът се котира спрямо щатския долар, то обозначението му е XRP/USD.

В случай че не знаете, рипълът може да се търгува без риск от реална загуба с безплатна демо сметка на Admiral Markets! Пробвайте днес...

Каква е разликата между рипъл и биткойн?

Рипълът се приема като конкурент на биткойна, като има определени предимства спрямо по-популярната криптовалута. Рипълът не зависи от една компания за подсигуряване и поддържане на мрежата и базата от данни.

Ето защо няма изчакване за потвърждение на базата с транзакции. Според Market Mogul, налице е различно време за потвърждение на транзакциите с биткойн и рипъл. Времето за потвърждение на транзакциите с биткойн достига до 168 минути средно, по данни към 27 март.

За сравнение, времето за потвърждение на транзакция с рипъл е средно едва 3.7 секунди. Например, от тестове на транзакции между Испания и Мексико става ясно, че за потвърждаване на плащането с рипъл са необходими няколко секунди, докато за стандартно плащане е необходимо време от четири дни.

Иначе и рипълът, и биткойнът споделят някои общи характеристики, като рипълът наподобява биткойна до голяма степен, но с някои различия:

 1. Рипълът предлага по-бърз сетълмент: Както вече бе обяснено по-горе.

 2. Рипълът използва интерактивен процес: За сравнение, биткойнът използва процес, наречен „копаене“.

 3. Валутна vs транзакционна мрежа: биткойнът е децентрализирана дигитална валута, докато рипълът е базиран на мрежа от разплащания, която също така включва дигиталната валута - рипъл. 

Можете ли да „копаете“ рипъл?

Не, рипълът не може да се „копае“. Рипълът стартира с определен брой виртуални монети и не се позволява разширяване на базата, според протокола за криптовалутата. Ето защо не е необходимо по-нататъшно добиване на рипъли.

Как да търгувате криптовалути?Криптовалутите са може би един от най-горещите инструменти във финансовия свят в момента

Общият брой на създадените рипъли е 100 милиарда. Притокът на XRP се контролира от мрежата със същото име – Рипъл. Това среща известни критики от привържениците на биткойни заради централизирания контрол на създаването и дистрибуцията на рипъли.

От мрежата отговориха с намерението си да бъдат замразени 88% от активите в рипъли, но с продажбата на един милиард броя рипъли всеки месец. Двете действия – замразяването и фиксираното пускане в обращение на рипъли, целят да се създаде стабилност и яснота сред участниците, по отношение на предлагането на криптовалутата.

Как работи рипълът?

Рипъл мрежата набляга на нейната роля в мрежата на глобални разплащания, която просто позволява на финансовите страни, като банките, да намалят транзакционните си разходи. В същото време, рипълът също така предлага една „напредничава услуга, свързана с директни разплащания в реално време“.

Графиката по-долу сочи как платежната система рипъл опосредства плащанията по света.

 

Източник: Ripple 2

Плащанията се подсигуряват с криптография и са предназначени да се вписват в рамките на съществуващата инфраструктура на банките. От мрежата наблягат на четири основни предимства, които са на разположение :

 1. Дистрибуция: банките могат директно да оперират една с друга, без посредник;

 2. Безопасност: частност на транзакциите;

 3. Мащаб: високо ниво на мащабиране на процеса на разплащане;

 4. Унифицираност: възможност да се свързват много мрежи за разплащания една с друга.

Мрежата рипъл на практика позволява плащанията да се приключват по-бързо – почти мигновено, по-евтино, по-сигурно и с директен достъп. Не е изненада, предвид на всичко казано дотук, че рипълът става все по-популярен сред банковия сектор, който не се е облагодетелствал, в голяма степен до момента, от новите технологии, за разлика от другите сектори.

Използва ли рипълът блокчейн технология?

Да, рипълът използва структура на плащания, въз основа на същата концепция, като блокчейна. Рипълът използва „споделена мрежа за осъществяване на транзакциите, което му позволява да работи с всякакъв тип трансгранични и по размер плащания“. 

Валутата рипъл подпомага да се осъществяват плащания между две страни. Предвид на това, при XPR липсва вторичен риск, тъй като не се разчита на трета страна, опосредстваща плащането.

Логото на рипъла

Източник: Ripple 5

Кой е изобретил рипълът?

Смята се, че рипълът е бил изобретен от Райън Фугър, но търпи сериозна промяна от неговия първоначален вариант.

Израстването на рипъла стартира през 2004 г. със създаването на RipplePay от Райън Фугър. През 2011 г. системата претърпява редизайн, което я прави много по-бърза и енергийно ефективна, в сравнение с биткойна. През 2012 г. се формира OpenCoin Inc.

Малко след представянето на протокола Ripple Transaction Protocol (RTXP), въз основа на концепцията на Фугър, системата вече успява да намали таксите и необходимото време за чакане при извършване на традиционните банкови разплащания. 

От 2012 г. рипълът също така попада сериозно във фокуса на банките, по отношение на стратегията им за разширяване и модернизиране на системите им за разплащане.

Как изглежда бъдещето на рипъла?

Казано на кратко – изглежда ясно. Мрежата рипъл е много по-бърза по отношение на верифициране на разплащанията и е на път да сключи глобални споразумения с няколко световни институции.

 1. 60 институции по целия свят, включително такива, като UBS, RBC, UniCredit и Santander.

 2. 40% от японските банки ще бъдат свързани с рипъл.

 3. RBS и BAML ще използват рипъл, както по отношение на разплащанията на дребно, така и за комерсиални разплащания през 2018 година.

 4. Националната банка на Абу Даби използва рипъл за международни разплащания (както бе вече споменато).

Източник: Market Mogul 7

Разбира се, рипълът не е толкова известен колкото биткойна. С нарастващия интерес към криптовалутите обаче, като цяло, плюс изключително бързите възможности за разплащане на системата, изглежда че рипълът остава един от водещите претенденти за пазарен лидер през следващите години.

По-долу можете да видите обемите на XRP.

 

Източник: Crypto compare.com 

От какво е подкрепен рипълът?

Рипълът операри независимо от всяка централна банка и по същия начин, като останалите криптовалути, като биткойн, етер и лайткойн. Това е съществена разлика, в сравнение с традиционните валути, като щатски долар и евро. Тези валути се контролират от централните банки, като например Фед и ЕЦБ.

Рипъл мрежата взема решение за притока на рипъли, който е определен до 1 милиард всеки месец. За разлика от традиционните валути, като евро и долар обаче, максималният обем на рипъли е определен до 100 милиарда, според протокола на мрежата.

Изтеглете платформата за търговия MT4 Supreme Edition и се възползвайте от допълнителните индикатори за технически анализ, които може да прилагате върху криптовалутите.

 

Какви са рисковете, свързани с търговията с рипъл?

Както при всеки финансов актив, налице са рискове, свързани с цената на рипъла. Тя може да се движи не само нагоре, но и надолу. Цената на криптовалутата е обект на въздействие на фактори, като търсене и предлагане. Пазарните флуктоации обаче са това, което търсят, в крайна сметка, трейдърите и правят един актив привлекателен за търговия.

Предвид на широкото приемане на рипъла от финансовите институции и банките, изглежда малко вероятно сериозно нарушаване в търсенето на валутата в средносрочно бъдеще.

И накрая, но не на последно място, сметките в рипъли трябва да имат малък резерв от 20 XRP с транзакционна такса от 0.00001 рипъла за всяка сделка. Като цяло обаче, тези разходи са сравнително ниски.

Легален ли е рипълът?

Отговорът е да. Регулацията на рипъла, подобно на тази и на останалите криптовалути, варира сериозно от страна в страна. Може да се очаква обаче националните финансови регулатори да имат интерес към рипъла и останалите криптовалути, предвид на широката им популярност и удобства.

В допълнение, някои страни, като Япония например, вече гласуваха за законова регулация, свързана с криптовалутите, като биткойн и рипъл.

Сигурен ли е рипълът за търговия?

Да, търговията с рипъл е точно толкова сигурна, колкото с биткойн, етер, лайткойн или която и да е друга криптовалута. Предлагаме да се насочите към търговия на рипъла спрямо щатския долар. Ето как изглежда графиката на рипъл, по отношение на търгуваните обеми с времето.

Източник: Cryptocompare.com 

Ако искате да научите още за криптовалутите, не пропускайте събитието на годината – Конференция за Криптовалути 2017: Как да търгуваме Bitcoin и Etherium, която ще се проведе на 28 септември. Побързайте, местата са ограничени.

Препратки:

 1. The Market Mogul

 2. Ripple

 3. Ibid.

 4. The Market Mogul

 5. Ripple

 6. Wikipedia

 7. The Market Mogul

 8. CryptoCompare

 9. The Market Mogul

 10. Coindesk

       11. CryptoCompare
 

Предупреждение за риск: Миналите резултати не са непременно показателни за бъдещите резултати. Търговията с валути или договори за разлика с маржин носи висока степен на риск и може да не е подходяща за всички инвеститори. Има вероятност да претърпите загуба равна на или по-голяма от цялата Ви инвестиция. Следователно не трябва да инвестиране или да рискувате пари, които не може да си позволите да загубите. Трябва да се уверите, че разбирате всички рискове. Преди да използвате услугите на Admiral Markets UK Ltd, моля запознайте се с рисковете, свързани с търговията.

 

 
Българският бизнес

Всичко по темата Криптовалути за начинаещи

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

DwightGal
# 0
21:04 | 5 April 2018
заказать продвижение сайта магазин логин в скайпе SEO PRO1
Thomaspaymn
# 1
12:04 | 5 April 2018
заказать продвижение сайта украина логин в скайпе SEO PRO1
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg