Какво е Stellar и защо поскъпна с 35 000% за година

5045
Какво е Stellar и защо поскъпна с 35 000% за година

Една конкретна виртуална валута грабна вниманието в първите дни на 2018 г., след като изневиделица се намести в топ 10 на най-големите криптовалути по размер на пазарната капитализация.

Става дума за блокчейн систематa Stellar и нейната криптовалута lumen, или накратко XLM, която поскъпна с цели 160% от началото на тази година.

Така към днешна дата Stellar заема 8-а позиция сред най-големите виртуални валути в света с пазарна капитализация в размер на 12.07 млрд. долара, по данни на CoinMarketCap.

Към момента на подготвяне на материала XLM се търгува срещу 0.675 долара. Криптовалутата добави цели 160% към цената само в рамките на първата седмица на новата 2018 г., след като в края на минала година се търгуваше на цена от 0.33 долара.

Най-високата цена, която засега е постигала Stellar, е 0.851 долара. Това представлява чудовищен ръст от 35 000% на годишна база, тъй като в началото на 2017 г. XLM струваше едва 0.0024 долара.

Системата на Stellar представлява децентрализирана мрежа с отворен код, която цели бързи, евтини и лесни трансгранични прехвърляния на стойност.

Споделената счетоводна книга, която записва всички трансакции, разполага със свое копие на множество сървъри по света, което придава допълнителна децентрализация на Stellar.

С други думи, цялата система работи на база на всички сървъри, независимо къде се намира по света. Така, при транскакция от една държава в друга, системата от сървъри осъществява връзка помежду си в процес, наричан consensus (които се случва на всеки 2-4 секунди), след което записва прехвърлянето на стойност на всички налични сървъри.

Системата е особено удобна, тъй като чрез нея могат да се изпращат средства в една валута, например щатски долари, а да се изтеглят от получателя в друга валута, например евро, като всичко това става с помощта на партньори, пръснати из целия свят.

Ако Stellar твърде много ви прилича на Ripple, то грешката не е във вашия телевизор.

Stellar е разработен от Джед МакКалъб, който стой зад създаването на Ripple, но през 2014 г. се отделя и започва да работи по новия си проект.

Първоначално Stellar използва протокола на Ripple, но към днешна дата двете системи нямат почти нищо общо.

Още повече, че Stellar се разработва от Stellar Development Foundation, която е неправителствена организация, имаща за цел създаването на децентрализирана платежна система с отворен код, докато Ripple е доста по-ориентирана към печалбата, поради което вече работи с близо 100 банки по света.

Диверсификацията на криптопазара намалява влиянието на биткойнаТърговията с биткойн вече заема дял от 36% от общите изтъргувани обеми на световния пазар на криптовалути

Освен това, докато при Ripple валидирането на трансакциите става централизирано, то при неговия нов конкурент всеки един сървър по света може да изиграе ролята на валидатор на транскацията.

С други думи, Stellar е доста по-децентрализирана и насочена към потребителите спрямо своя първообраз (който не се оплаква, тъй като Ripple вече е втората на голяма криптовалута след биткойн - бел. авт.). 

Трябва да се отбележи, че Джед МакКалъб е създател и на първата биткойн борса Mt. Gox, която впоследствие продава.

Най-голямото име, което се асоциира със системата на Stellar, е конгломератът IBM. През октомври миналата година бе обявено, че компанията ще работи с блокчейн технологията с цел увеличаване скоростта на международните разплащания.

Тази новина определено играе важна роля в поскъпването на XLM, тъй като след обявяването ѝ криптовалутата не спира да си проправя път нагоре.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg