Какво е Zcash и защо поскъпна с 1300% за година

8453
Какво е Zcash и защо поскъпна с 1300% за година

Виртуалните валути, които се търгуват публично по света, възлизат на 1371 броя. Едва ли вече има някой, който да не е чувал за най-популярните от тях, като биткойн, етер и лайткойн.

Космическата доходност, която носят криптовалутите в наши дни, пренасочи вниманието на инвеститорите към множество различни алтернативи.

Една от предпочитаните алтернативи за диверсификация на портфейла носи името Zcash.

В тон с целия пазар, Zcash също отчита доста успешна година, поскъпвайки през периода с цели 1309%, до цена от 681.95 долара, сочат данните на CoinMarketCap.

За сравнение, в началото на годината цената на криптовалутата бе едва 48.37 долара. Понастоящем Zcash е 20-ата най-голяма виртуална валута по размер на пазарната капитализация, като общата й цена достига 1.98 млрд. долара.


Zcash се появява през октомври 2016 г. като алтернатива на биткойн. Криптовалутата е разработена така, че да осигурява допълнителна анонимност при осъществяването на трансакции.

Чрез нея дори можете да прикриете размера на изхарчената сума при разплащания – нещо, което тепърва ще бъде оценено, на фона на идващата регулация на пазара на виртуални валути в Европейския съюз.

Криптовалутата е част от балокчейн технологията Zerocoin protocol, която първоначално е разработена от професори и студенти в Johns Hopkins University с една-единствена цел – постигане на анонимност за потребителите.

Системата позволява на потребителите да избират допълнителни функции, които могат да увеличат анонимността, както на осъществяващия трансакцията, така и на реципиента.

Вижте как ЕС ще регулира виртуалните валутиЕвропейският съюз планира да наложи форма на частична регулация на пазара на виртуални валути

Големият пробив на Zcash дойде преди около 2 седмици. От тогава до сега виртуалната валута е поскъпнала два пъти и половина. Големият ръст в цената може да се обясни с главоломното поскъпване на биткойн.

Най-популярната криптовалута достигна нива от 20 хил. долара, което увеличи и риска при инвестиция в нея. Това провокира потребителите да търсят позиции с по-нисък праг за влизане на пазара, като една от най-предпочитаните се оказа именно Zcash.

Въпреки новините за предстояща регулация на пазара на криптовалути в Европейския съюз, повечето дигитални активи се отърсиха от леката корекция, която се наблюдаваше през последните няколко дни.

Забележителен рейд направи XRP на Ripple, която поскъпна с над 33% само за ден, до цена от 1.01 долара за брой. Zcash е добавил малко над 11% за същия период.

Към момента на подготвяне на материала биткойнът се търгува на цена от 17 224 долара при пазарна капитализация в размер на 288 млрд. долара.

Общата пазарна капитализация на всички публични търгувани криптовалути достига 648 млрд. долара.  

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg