Какво записа ръст от 200% на криптопазара през 2018 г.?

1040
Какво записа ръст от 200% на криптопазара през 2018 г.?

© Pixabay

До преди не много отдавна пазарът на криптовалути се свързваше с неподозирана възможност за докарване на внушителна доходност.

Не един и два бяха случаите, в които дадена виртуална валута изстрелваше цената си със стотици проценти, пращайки инвеститорите в страната на чудесата. През миналата 2018 г. обаче това явление остана в историята, като записаните ръстове в цените на повечето криптовалути паднаха жертва на болезнена корекция.

Пазарът, който се движеше към обща капитализация от 1 трилион долара, се сви близо десетократно, до ниво от коло 120 млрд. долара в наши дни.

Това провокира множество анализатори да обяват гръмко, че балонът на виртуалните валути официално се е спукал.


Има обаче едно явление в екосистемата на блокчейн технологиите, което може да се похвали с точно обратното –  цели 204% ръст на годишна база през миналата година.

Това са така наречените процедури по първично предлагане на дигитални активи (Initial Coin Offering).

Докато пазарът на криптовалути не демонстрира никакви вълнения през 2018 г., поддържайки равни цени през целия период, ICO процедурите записаха най-добрата си година, откакто тази нова форма на финансиране съществува.

Общите средства, набрани чрез ICO през 2018 г., нараснаха с над 200% на годишна база - до общата сума от 16.718 млрд. долара, сочат изчисления на Profit.bg на база данните на CoinDesk.

За сравнение, през рекордната за виртуалните валути 2017 г. ICO пазарът набра финансиране в размер на 5.482 млрд. долара.

Ако трябва да сравняваме резултатите от 2018 г. с тези от 2016 г. например, повишението би изглеждало още по-внушително, тъй като тогава бяха набрани едва 256 млн. долара чрез публично предлагане на криптовалути, или цели 65 пъти по-малко спрямо настоящия рекорд.

Броят на ICO-ата през миналата година е скочил приблизително двойно спрямо преходния 12-месечен период, до общо 650 първични предлагания.

Така средната сума, набрана по този начин, възлиза на 26 млн. долара на ICO спрямо средно 16 млн. долара през 2017 г. За сравнение, през 2014 г. общата сума на всички набрани средства от блокчейн ентусиастите е възлизала на 30 млн. долара, а през 2015 г. на едва 9 млн. долара.

Средна сума на ICO по години; Източник: CoinDesk

Данните недвусмислено показват, че докато търговията с виртуални валути изживя кошмарна 2018 г., набирането на финансиране чрез блокчейн технологията е изживяло истински бум.

Най-високата сума, набрана през годината чрез ICO, възлиза на внушителните 4.2 млрд. долара от криптовалутата, претендираща за убиец на етериум - EOS.

На втора позиция се нарежда приложението за комуникация Telegram, създадено от основателя на руската виртуална мрежа Вконтакте Павел Дуров, което набра 1.7 млрд. долара.

Челната тройка допълва дигиталният актив Tatatu, набрал 575 млн. долара през разглеждания период.

Как изглеждат ICO процедурите през последните 4 години, подредени по размер; източник: CoinDesk

И трите ICO-та автоматично се нареждат в челната тройка най-големите в историята на този вид набиране на инвестиции. Примери, които разбуниха духовете в миналото, като Tezos (набрани 232 млн. долара), могат само да се изчервят смутено, сравнявайки се с могъщите суми, разиграли се на ICO пазара през миналата година.

ICO процедурите обаче нямат добра слава, тъй като редица от тях, в крайна сметка, не водят от обещаваните резултати. Именно поради това регулаторите по света се захванаха първоначално именно с тях, защото, за разлика от конвенционилните процедури по първично предлагане на акции (IPO), защитата за инвеститорите е буквално нулева.

Казано с дурги думи – повечето ICO-а стават на голо доверие, като не са един и два примерите, в които вложителите остават с празни ръце. Това се случва поради множество фактори.

Има ли ICO балон? Питайте Флойд Мейуедър и DJ КаледВъзмездието не подмина и някои знаменитости

Поради високото ниво на анонимност на пазара на криптовалути и липсата на регулация в повечето страни по света, инвеститорите попадат в порочен кръг, тъй като обикновено вложенията в ICO стават именно чрез виртуали валути.

Така, ако дадено публично предлагане се окаже провал или чиста измама, същите тези анонимни вложители просто няма как и на кого да се оплачат.

Жаждата за лесна печалба обаче изглежда е доста по-силна от разсъдъка, което обяснява и горепосочения над 200% ръст в набраната от ICO сума.

Някои регулаторите по света изобщо не се церемонят с всичко това и директно въведоха забрана за ICO финансиране. Подобни примерни са Китай, Южна Корея и Япония, като последната подготвя регулация, която да вкара в правна рамка подобни инициативи.

В САЩ, например, все още се водят дебати отновно евентуална регулация на ICO.

Позитивна страна на този нов вид метод за набиране на инвестиции също съществува и не бива да се пренебрегва. Реално някои малки или стартиращи компании могат да се възползват от предлагане на дигитални активи, за да подкрепят дейността си, в случай че не разполагат с възможности да излязат на капиталовите пазари или да разчитат на частни рискови инвестиции, нежелаещи да продават дял от бизнеса си.

Всичко това - на фона на рекордната 2018 г. на ICO пазара, подсказва, че времето за ясна регулация е настъпило.

От една страна, този модел има своите добри страни, но от друга - представлява твърде висок риск за инвеститорите.

Налагането на ясна рамка би пресекло измамите и би направило тази екосистема доста по-привлекателна за честните бизнеси – нещо, от което печелят всички блокчейн ентусиасти.

Доклад: ЕС е меката на ICO процедурите Стартиращите компании в Европейския съюз набират най-много средства чрез първично публично предлагане на дигитални активи (ICO)

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg