Китай гони повече от половината биткойн копачи в света. Къде ще отидат те?

8989
Китай гони повече от половината биткойн копачи в света. Къде ще отидат те?

© Pixabay.com

Китай отдавна е дом на повече от половината копачи на боиткойн в света, но сега Пекин иска те да напуснат страната възможно най-бързо.

През май правителството призова за строги мерки спрямо добива и търговията с биткойн, слагайки началото на нещо, което в сфера на криптовалутите наричат “голямата миграция на миньорите.” Този отлив вече е в ход и може да се окаже от огромно значение за американския щат Тексас.

Добивът на криптовалути е енергоемък процес, който едновременно създава нови токени и пази информация за всички трансакции със съществуващи такива.


Въпреки липсата на резерви, което доведе до прекъсване на електрозахранването в продължение на дни през миналата зима, Тексас често може да предложи едни от най-ниските цени на електроенергията в света. Делът на електроенергията от възобновяеми източници в щата също така нараства, като 20% от нея е генериран от вятърни паркове през 2019 г.

Щатът разполага с дерегулирана електропреносна мрежа, което позволява на потребителите да избират своите доставчици, а политическите лидери са настроени много положително спрямо криптовалутите, което са мечтани условия за всеки копач, който търси топло посрещане и евтини енергийни източници.

“Ще станем свидетели на драстични промени в следващите няколко месеца,” казва пред CNBC Брандън Арванаги, бивш инженер по сигурността в криптоборсата Gemini. “Имаме губернатори, като Грег Абът, които промотират добива на криптовалути. Това ще се превърне в реална индустрия в САЩ, което ще е невероятно.”

Доминацията на Китай

Данните за 2021 г. все още не са налични, но предишни оценки показват, че между 65% и 75% от добива на биткойни се извършва в Китай и по-конкретно в четири провинции - Синдзян, Вътрешна Монголия, Съчуан и Юннан. В Съчуан и Юннан се разчита предимно на електроенергията от водноелектрически централи, докато в Синдзян и Вътрешна Монголия се намират много от въгледобивните заводи на Китай.

Изтеглянето на биткойн миньорите вече е започнало във Вътрешна Монголия. След като не успяха да постигнат зададени от Пекин климатични цели, ръководителите на провинцията обвиниха копачите на биткойн и решиха да им предоставят два месеца, за да се изнесат.

Начинът, по който се оценява този отлив, е чрез т. нар. хашрейт - понятие от криптоиндустрията, което описва изчислителната мощ на всички копачи в биткойн мрежата.

“Предвид спада в хашрейта, изглежда, че из цялата страна се изключеват инсталции,” казва Ник Картър от Castle Island Ventures. Според него 50% -60% от целия хашрейт при биткойна в крайна сметка ще напусне Китай.

Едно от най-страхотните неща при добива на биткойн е, че местоположението няма никакво значение. Копачите имат нужда единствено от интернет връзка, за разлика от други индустрии, които трябва да са относително близо до крайните си потребители.

Отливът от Китай няма да бъде незабавен, отчасти защото на копачите ще им е необходимо време или да изнесат машините си от страната, или да ликвидират активите си и да се установят на друго място.

Къде ще отидат?

Тъй като големите копачи се конкурират в индустрия с нисък марж на печалба, където единственият променлив разход обикновено е този за електроенергия, те имат стимул да мигрират към най-евтините енергийни източници в света.

“Китайските копачи или такива, които бяха базирани в Китай, се оглеждат за нови места в Централна Азия, Източна Европа, САЩ и Северна Европа”, казва Картър.

Една такава дестинация е съседен Казахстан. Въглищните мини в страната осигуряват евтина енергия. Казахстан също така има по-свободно отношение към строителството, което е добре за копачите, които трябва да изградят физически инсталации за кратък период от време.

Предстои да се види обаче дали Казахстан е дестинация или просто временна спирка по по-дългия път на миграцията на Запад.

JPMorgan: Идва мечи пазар при криптовалутитеСпадът през май бе от 49%, което е шестото най-голямо понижение в историята

Арванаги е оптимистично настроен относно Северна Америка и смята, че хашрейтът там ще се ще се увеличи в следващите месеци.

“Тексас има едни от най-ниските цени на електроенергията не само в САЩ, но и в света,” казва той. “Там също така е много лесно да се създаде компания за добив на криптовалути. Ако разполагате с 30-40 млн. долара, може да сте водещ копач на криптовалути в САЩ.”

Щатът Уайоминг също е настроен положително към биткойна и е друга потенциална дестинация, според Арванаги.

Има обаче и някои ограничения за това САЩ да се превърне в глобална дестинация за компаниите, които искат да добиват криптовалути.

От една страна, времето, необходимо за изграждането на физическата инфраструктура за подобна дейност, е между шест и девет месеца, казва Картър. “САЩ вероятно няма да са толкова бързи в привличането на тези копачи, колкото други държави,” допълва той.

Логистиката около преместването също може да се окаже трудна. Има недостиг на транспортни контейнери заради пандемията от COVID-19.

Най-големият въпрос обаче е може би надеждността на електропреносната мрежа на Тексас. Зимната буря, която засегна големи части от щата през 2021 г., възобнови дебата относно това дали Тексас трябва да подсили системите си – потенциално скъп проект, който би могъл да засегне данъците или други такси за онези, които искат да се включат в електропреносната мрежа.

Критиките на Мъск

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск разкритикува биткойна, заявявайки, че е вреден за околната среда. Това обаче не са нови критики.

От години критиците обвиняват най-популярната криптовалута, че замърсява планетата, докато поддръжниците й изтъкват предимствата на биткойна и ролята му за ускоряването на възхода на възобноваяемите енергийни източници.

Ако всички копачи на биткойн напуснат Китай, това ще означава по-малко добив на криптовалутата с използването на въглища, но и ще означава, че делът на добива чрез използването възобновяеми източници ще падне. Ето защо въпросът къде, в крайна сметка, ще се установят тези копачи, може да се окаже от съществена важност за бъдещето на биткойна.

Всяка година инвестиционна банка Lazard представя разбивка на енергийните разходи по източници. Докладът й за 2020 г. показва, че много от най-често използваните възобновяеми източници са или равни по цена, или по-евтини от конвенционалните източници, като въглища и природен газ. А цената на добива на енергия от възобновяеми източници продължава да се понижава.

Има обаче и ограничения за това фермите за криптовалути да работят изцяло с енергия от възобновяеми източници.

Слънчевата и вятърната енергия в момента са най-евтините енергийни източници в света, но и в двата случая има ограничения в мащабите.

Следващите шест месеца

За момента светът не разполага с такъв капацитет, че да приеме копачите от Китай. Докато те търсят нов дом, може да видим как част от хашрейта изчезва.

На практика това означава, че за известен период от време всички останали копачи ще имат по-големи печалби.

В следващите няколко месеца дори можем да станем свидетели на появата на специални икономически зони за криптовалути.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg