Копаенето на биткойн изразходва повече ток от 159 отделни държави

8187
Копаенето на биткойн изразходва повече ток от 159 отделни държави

Огромният скок в стойността на биткойна през настоящата година привлече вниманието на света към виртуалните валути.

Голяма част от анализаторите са вперили поглед в цената, която вече гони 10 хил. долара, пропускайки един съществен елемент от този нов пазар - добиването/копаенето на биткойн.

Оказва се, че електричеството, което се използва за копаене на биткойн, от началото на годината достига 29.05 тераватчаса (TWh), сочат данните на Digiconomist’s Bitcoin Energy Consumption Index, съобщава сайтът powercompare.co.uk.


Това е еквивалентът на 0.13% от световното потребление на ток, или с други думи – добиването на биткойн изразходва повече електричество от 159 отделни държави по света.

Ако биткойн беше държава, то тя щеше да се нареди на 61-о място в света по потребление на ток.

Това би било точно с една позиция зад България, в която потреблението на ток от началото на годината възлиза на 31 TWh. Така енергията, използвана за биткойн, се равнява на 93.71% от потреблението на ток у нас от началото на годината.

България е сред 60-те държави в проучването, които все още потребяват повече електричество от биткойн, което обаче не може да се каже за останалите 159 страни, попаднали в доклада.

Търсeнията за биткойн изпревариха тези за злато в GoogleБиткойнът може да бъде причислен към списъка с неща, които намаляват привлекателността на златото

Копаенето на най-популярната криптовалута гълта ток, равен на 0.49% от потреблението на Китай, 0.74% от това на САЩ и 2.73% от консумацията на Русия.

При европейските страни енергията за добиване на биткойн е равна на 5.45% от потреблението в Германия, 6.74% от това във Франция,на 9.40% от потреблението във Великобритания, 9.98% от Италия и 12.41% от това на Испания.

От другата страна на монетата се намират страните, които имат по-ниско потребление на ток спрямо това, което е глътнал биткойн от началото на годината.

Сред тях са страни като Сърбия (107.95%), Ирландия (116.20%), Нигерия (121.04%), Унгария (134.80%), Азербайджан (145.25%), Сирия (170.88%), Северна Корея (193.67%), Естония (354.27%), Македония (417.39%) и Кипър (744.87%).

Почти всички държави в Африка имат по-ниско потребление на ток спрямо биткойн, като на дъното на класацията се нареждат малките островни държави.

Интересно е да се отбележи, че на предпоследно място е поставена Ивицата Газа, където енергията, използвана за добиване на биткойн, възлиза на 14381188.12% от тази, използвана там.

В САЩ цели 12 щата имат по-ниско потребление на ток спрямо криптовалутата.

Нарастващата цена на биткойн очевидно върви ръка за ръка с потреблението на ток. Само през последния месец енергията, използвана за добиване на виртуалната валута, е скочила с 29.98%.


Ако темповете на растеж се запазят, то след година биткойнът ще мине Великобритания по потребление. През юли 2019 г. пък ще надмине това в САЩ, а през февруари 2020 г. – ще изравни световното потребление на ток.

Според проучването, годишните разходи за копаене на биткойн достигат 1.5 млрд. долара. Сумата е такава, тъй като големите ферми за копаене на виртуални валути обикновено са разположени там, където електроенергията е по-евтина.

Така например, ако се смята по цени на тока в САЩ, то годишната сметка за електричество на биткойна би била 3.02 млрд. долара.

Копаенето на биткойн носи приходи на така наречените миньори (хората, добиващи виртуалната валута чрез изчислителна мощ – у дома или чрез специални ферми), които достигат 7.2 млрд. долара годишно.

Така, въпреки че копаенето на биткойн не носи толкова големи дивиденти, както в началото, когато все още виртуалната валута не беше толкова популярна, начинанието очевидно е все още доста доходоносно.

Всички тези данни показват, че колкото по-популярен става биткойнът, толкова повече електричество е необходимо, за да се изкопае нова единица от виртуалната валута, която да влезе в обращение.

Какво e Биткойн Голд?Защо биткойн се клонира на Биткойн Кеш и Биткойн Голд?

А биткойнът не смята да слиза от сцената, след като през уикенда успя да премине границата от 9000 долара за първи път в историята си, устремявайки се към ниво от 10 хил. долара.

По време на подготвянето на този материал новият ценови максимум на виртуалната валута възлиза на 9 718.20 долара, по данни на CoinDesk.

Това се случва само няколко дни, след като милиардерът Май Новограц прогнозира, че криптовалутата ще завърши годината на ниво над 10 хил. долара.

източник: coindesk

Благодарение на резкия скок в цената на биткойн, общата пазарна капитализация на всички публично търгувани криптовалути за първи път мина равнището от 300 млрд. долара, сочат данните на CoinMarketCap.

Най-големият конкурент на биткойн - в лицето на Етериум, също гони ценови рекорди, като етерът достигна рекордно ниво от 493.41 долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg