Крипто пазарът е в криза не само заради FTX

874
Крипто пазарът е в криза не само заради FTX

Миналата седмица неочакваният и сензационен срив на FTX, една от най-големите борси за криптовалути, предизвика шок в крипто вселената. 30-годишният Сам Банкман-Фрайд, главен изпълнителен директор на FTX, видя как за часове милиардите му се изпаряват.

Това доведе до започването на процедура по несъстоятелност и трусове в индустрия за трилиони долари. Проблемите за инвеститорите не са приключили.

Какво става: Анализаторите на JPMorgan сега прогнозират още 25% спад за биткойна през следващите седмици, съобщи CNN.

Това се дължи отчасти на последиците от FTX, както и на повишаването на лихвените проценти. Федералният резерв свива баланса си от юни, махайки пари от финансовите пазари, за да охлади икономика в борбата си с инфлацията. Тези усилия означават, че капиталът намалява – и това не е лошо само за крипто, но и за други класове активи, включително акции.


Голямата картина: В последно време на крипто инвеститорите им беше доста трудно. Цената на биткойна, най-голямата криптовалута, падна с над 75% до 15 984 долара на годишна база.

По време на пандемията криптовалутите се радваха на огромни парични инжекции, благодарение на политиката за лесни пари на Федералния резерв. Централната банка поддържаше лихвените проценти близо до нула, което напълни балансите на големите банки с пари в брой. Нещата не стоят вече така. Инфлацията се повиши, лихвените проценти тръгнаха нагоре и парите намаляха.

Това е лоша новина за дигиталните активи, които анализаторите на Уолстрийт определят като гъба за излишни пари.

Възходът и падението на Сам Банкман-ФрайдВ последните дни Банкман-Фрайд се опитваше да събере около 9,4 милиарда долара от инвеститори и конкуренти, за да спаси компанията си

Анализаторите на JPMorgan казват, че политиките на Фед ще създадат голямо забавяне на наличността на пари за инвестиции през следващата година. По-малко пари означава, че инвеститорите ще избягват риска и ще спрат да използват крипто. Сега други платформи за цифрови активи като Solana също са изправени пред финансова криза. Тя не е сама. В риск са още компании, занимаващи се с информационни технологии, сред които - Apple, Alphabet и Microsoft.

Според, Дейвид Холт, анализатор от фирмата за инвестиционни проучвания CFRA, Федералният резерв по същество “пускаше пари в икономиката от хеликоптер в продължение на десетилетие и след това бързо отне купата с пунша”.

„Това доведе до разпадане на високорискови и бързо развиващи се сектори като криптото”. Това неминуемо доведе и до удар по джобовете на икономика като технологиите.

Друга жертва: Американският имотен пазар също бе ударен заради промяната в политиката на Фед

По време на пандемията Федералният резерв беше един от най-основните купувачи на жилищни кредити. В резултат на това тези обезпечени с ипотека ценни книжа започнаха да се разпродават и лихвите по ипотечните кредити се повишиха значително. Сега те са над 7%, с четири процентни пункта повече от преди година и покупателната способност на купувачите е спаднала. По данни на Националната асоциация на брокерите продажбите спадат за осми пореден месец.

Възстановяването на Китай след Covid

Новината, че Китай облекчава Covid ограниченията, бе приветствана от пазарите. Юанът тръгна нагоре и стигна най-силното си ниво от повече от месец. Туристическите акции, регистрирани в Хонконг, също скочиха.

Китайските власти се опитват да сложат край на кризата в огромния сектор на недвижимите имоти в страната, която натежа тежко на икономиката през последната година. В това, което може да бъде ключова повратна точка, Пекин в петък разкри план от 16 точки, който обръща репресиите срещу кредитирането на сектора.

Инвеститорите все пак остават с повишено внимание. Китай продължава да има сериозни икономически проблеми. Растежът е спрял, младежката безработица е рекордно висока, а жилищният пазар се срива.

Поне 1 млрд. долара на клиенти липсват във FTXСам Банкман-Фрайд тайно е прехвърлил 10 млрд. долара от FTX към търговската си компания Alameda Research

Международният валутен фонд наскоро намали прогнозата си за растежа на Китай до 3,2% тази година, което представлява рязко забавяне от 8,1% през 2021 г. Това би бил вторият най-нисък темп на растеж в страната от 46 години, по-добър само от 2020 г., когато първоначалната коронавирусна епидемия удари икономиката.

Денят на необвързаните разочарова: слабите разпродажби по време на китайския Черен петък няма да помогнат

Китайският ден на необвързаните, най-голямото в света събитие за пазаруване, приключи миналия петък. Тази година Alibaba не разкри окончателния резултат от продажбите за първи път от началото му през 2009 г. Вместо това каза, че резултатите са съотносими с тези от миналата година - а тя не беше впечатляваща. През 2021 г. продажбите за Деня на необвързаните нараснаха с 13%, „най-малкият напредък досега“, според анализ на Bain & Company.

Американците не гледат с оптимизъм на икономиката

През ноември американските потребители не са оптимистични за икономиката на САЩ, стана ясно от проучване на Мичиганския университет. Негативната перспектива идва на фона на сериозни повишения на лихвите и висока инфлация.

Предварителните показания на индекса от месечните проучвания на потребителите показаха, че настроението е спаднало до 54,7 от 59,9 пункта през октомври. Икономистите очакваха нивата на настроение да се понижат до 59,5, според оценки на Refinitiv.

Защо това има значение: Федералният резерв следи изкъсо промените в очакванията на потребителите в различните щати. Ако те вярват, че цените ще останат високи, това може да доведе до засилване на исканията за по-високи заплати. Това, от своя страна, може да накара бизнеса да вдигат цените.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg