Криптоиндустрията влиза в ерата на регулациите

15475
Криптоиндустрията влиза в ерата на регулациите

© Getty Images

Когато FTX се срина през ноември, това беше сеизмично събитие за индустрията на криптовалутите, като мнозина анализатори дори определиха срива като “Момент Лемън” - ситуация, при която проблемите на една компания стават проблеми на всички (терминът идва от фалита на световната инвестиционна банка Lehman Brothers в края на 2008 г.). 
 
И сравнението е напълно точно в общи линии, посочва CNN, тъй като криптоборсата беше един от гигантите в индустрията. Реакцията на регулаторите също е сходна - след като компанията се срина, това засегна много широк кръг хора и организации, което даде конкретни измерения на нужните регулации в сектора. 
 
Това, посочва информационната агенция, разкри нова ера за криптопазара - “Ерата на Дод-Франк”, като тук паралелът е със закон от 2010 г., приет от Конгреса в отговор на слабия надзор в части от банковата индустрия, който потопи света в една от най-тежките финансови кризи в историята през 2008 г. 
 
Криптопазарът бързо се превърна в индустрия за трилиони долари, за която наличните регулаторни инструменти не бяха подготвени. Едва след като FTX обяви фалит, щатските и федералните регулатори засилиха както реториката, така и действията си по отношение на законовите рамки в тази сфера. Това, разбира се, не беше прието добре от криптокомпаниите. 
 
Но темата вече си проби път дори до сенатската Комисия по банково дело, жилищно настаняване и градски въпроси, която организира изслушване, озаглавено "Криптосрив: Защо са необходими финансови гаранции за цифровите активи", посочва още CNN. 
 
"Макар че криптозаразата не обхвана по-широката финансова система, видяхме някои потенциални щети, които тя би могла да нанесе, ако криптовалутите станат част от банковата инфраструктура", коментира в рамките на изслушването председателят на комисията сенатор Шерод Браун. "Тези криптокатастрофи разкриха това, което много от нас вече знаеха - цифровите активи - криптовалути, стейбълкойн и инвестиционни токени - са спекулативни продукти, управлявани от безразсъдни компании, които излагат на риск трудно спечелените пари на американците." 
 
Новината за изслушването идва два дена, след като регулаторите в САЩ погнаха една от най-популярните стейбълкойн криптовалути в света. В понеделник, нюйоркските регулатори наредиха на блокчейн компанията Paxos да спре емитирането на BUSD, известна още като Binance USD, позовавайки се на "няколко нерешени въпроса", свързани с надзора на Paxos върху отношенията ѝ с криптоборсата Binance. 
 
Т.нар. стейбълкойн (стабилни монети) са цифрови токени, които са свързани едно към едно с долара или друга фиатна валута. Инвеститорите обикновено ги използват като начин за съхраняване на средства и улесняване на сделките в рамките на криптоекосистемата. А това ги превръща в нейна основа.  
 
В същото време Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) планира да съди Paxos, твърдейки, че BUSD е трябвало да бъде регистрирана съгласно федералните закони за ценните книжа. От Paxos отхвърлят обвиненията на SEC, "защото BUSD не е ценна книга съгласно федералните закони за ценните книжа".  
 
Която и страна да спечели този спор обаче, тази новина вече има своите последици. След като беше съобщено, че регулаторите разследват Paxos, Binance преживя един от най-тежките си дни по отношение на тегленията на средства. Нетните изходящи потоци се изчисляват на 873 млн. долара, според доставчика на данни Nansen, цитиран от CNN. 
 
Засилване на регулациите 
 
Репресиите срещу BUSD и Paxos са само един от примерите, в които регулаторите започват да показват мускули по отношение на криптопазара през последните месеци. Тази промяна е истинско разочарование за поддръжниците на криптовалутите. 
 
Британското правителство разработва строги регулации за криптопазараКонсултациите по новите регламент се очаква да приключат на 30 април 2023 г.


"Сегашната законодателна рамка е озадачаваща за криптоентусиастите", казва Маркус Сотириу, пазарен анализатор в брокерската компания за цифрови активи GlobalBlock. "Хората отчаяно се опитват да разберат как да предлагат законно даден продукт, като същевременно не получават никакви насоки". 

През последните седмици SEC реши да разчита на стратегия за правоприлагане, която според критиците е несправедливо насочена към зараждащата се индустрия, акцентира CNN.  
 
През януари американските регулаторните органи предупредиха банковия сектор и останалите организации във финансовия сектор за рисковете от измами, волатилност и недобросъвестно управление в света на криптовалутите.  
 
"Важно е рисковете, свързани със сектора на криптоактивите, които не могат да бъдат намалени или контролирани, да не се прехвърлят в банковата система", се казва в първото по рода си съвместно изявление на Федералния резерв, Федералната корпорация за застраховане на депозитите и Службата за контрол на валутите на САЩ, свързано с криптопазара. 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg